Synonymer till hänvisa

Vi känner till 4 synonymer till hänvisa. Ordet hänvisa är en synonym till syfta och åsyfta och kan bland annat beskrivas som ”visar var man kan få hjälp”. Ordet används i uttrycket ”någon är helt hänvisad till någon/något” som betyder ”någon är helt beroende av någon/något”.

Här nedanför kan du se alla synonymer, motsatsord och betydelser av hänvisa samt se exempel på hur ordet används i det svenska språket.

Alla synonymer till hänvisa

 1. remittera
 2. syfta
 3. ämna
 4. åsyfta

Vad är motsatsen till hänvisa?

Det saknas motsatsord. Föreslå nya motsatsord till hänvisa.

Vad betyder hänvisa?

 1. visar var man kan få hjälp
 2. refererar (till en källa)
 3. syfta på, åsyfta
 4. citera, referera (till)
 5. ~ till åberopa

Hur används ordet hänvisa i uttryck?

 1. någon är helt hänvisad till någon/något = någon är helt beroende av någon/något

Hur böjs hänvisa?

 1. hänvisa
 2. hänvisad
 3. hänvisade
 4. hänvisades
 5. hänvisar
 6. hänvisas
 7. hänvisat
 8. hänvisats

Hur kan ordet hänvisa användas?

Följande exempelmeningar visar hur hänvisa kan användas.

 1. den som vill veta mer hänvisas till vår hemsida
 2. hon hänvisade till tidigare undersökningar av sin kollega

Hur används ordet hänvisa i svenska tidningar?

Exemplen nedan är hämtade från svenska tidningar för att illustrera hur ordet hänvisa används i vanlig text.

 1. Enligt häktningsframställan som tidningen hänvisar till finns risk för att mannen fortsätter sin brottsliga verksamhet.
 2. Ivar Arpi hänvisar till siffror från SCB som sägs visa att de etniska svenskarna är på väg att bli en minoritet i sitt eget land.
 3. Kunder som inte kan besöka en butik fysiskt för att säga upp sitt abonnemang hänvisas till att göra det digitalt, med bank–id som verifikation.
 4. Kina motsatte sig dock då beslutet, och hänvisade till att det kunde få människor att tro att man kunde slappna av när det gäller åtgärder för att skydda jättepandan.
 5. Försäkringskassan hänvisar till lagstiftning och socialdepartementet.
 6. Mannen fick först avslag av Skatteverket som hänvisade till att det finns en firma som heter Åsby Påfågel och även Påfågeln Saffran.
 7. Forskarna bakom debattartikeln i Dagens Nyheter hänvisar bland annat till utbrott av covid–19 i två israeliska skolor, vilket har resulterat i att landet nu uppmanar alla föräldrar att låta vaccinera sina barn.
 8. En del hänvisar till personlig tro och det finns en utbredd misstänksamhet mot myndigheter.
 9. Halmstads tingsrätt hänvisar i den 126–sidiga domen till Encrochat–materialet och pekar då ut den välkände brottmålsadvokaten som klandervärd.
 10. På frågan om hur pojken kunde försvinna hänvisar Bonnevier till det kommande resultatet av den utredning som företaget just inlett.
 11. Folk i allmänhet var trångbodda, och bögarna var hänvisade till parker och offentliga urinkurer.
 12. De hänvisar till att det redan pågår en utredning som ska se över reglerna om hemliga tvångsmedel för att, bland annat, se om fler brott ska motivera sådana medel.
 13. Priserna på begagnade bilar var upp till 20 procent högre i maj i år, jämfört med samma månad i fjol, rapporterar Dagens Industri som hänvisar till statistik från populära säljsajter.
 14. Hon hänvisar bland annat till några av de första förhören där mamman berättar om fallolyckan och att hon hjälper till med hjärt– och lungräddning.
 15. Det är inget vi sticker under stol med, men samtidigt så är vi inte överrepresenterade om man tittar på skador, säger Ashti och hänvisar till idrotter som ishockey, fotboll och ridsport som ligger högt upp bland skadebenägna sporter.
 16. I stället hänvisar företaget till en policy, där det står att dess ”blockerings– och filtreringsteknik” är skapad för att skydda användare och stoppa kriminalitet.
 17. Rapportörerna hänvisar bland annat till tidigare utslag i Europadomstolen.
 18. President Joe Biden hänvisar till amerikansk diplomati bakom kulisserna, bland annat är sändebudet Hady Amr på plats för att tala med parterna.
 19. ”De kommentarer från Skolverket som TT hänvisar till rör inte den slutliga rapporten utan lämnades till Riksrevisionen under arbetets gång, i den så kallade faktagranskningen.
 20. M står SD närmare än V säger hon och hänvisar till viktiga frågor om Sveriges utveckling, som trygghet, arbetslöshet och migration.


Vad är en synonym och ett motsatsord?

Ordet synonym kommer från de grekiska orden 'syn' (samman) och 'onoma' (namn). En synonym är alltså ett ord med samma eller en snarlik betydelse som ett annat ord. En kan säga att en synonym är annat ord för samma sak. T.ex. är syfta en synonym till hänvisa. Två synonymer kan dock ha olika ton och uppfattas på helt olika sätt.

Motsatsord, även kallade antonymer, är ord med just motsatta betydelser.

Du kanske också är intresserad av dessa ord?