halvö

Halvö är synonymt med mark och landtunga och kan bland annat beskrivas som ”stor udde, landtunga”.

Här nedanför kan du se alla synonymer, motsatsord och betydelser av halvö och se exempel på hur ordet används i det svenska språket.

Synonymer till halvö

landtunga, mark

Motsatsord till halvö

Det saknas motsatsord. Föreslå nya motsatsord till halvö.

Vad betyder halvö?

 1. stor udde, landtunga
 2. (geografi) landområde som till stor del, men inte helt, är omgivet av vatten

Böjningar av halvö

 1. halvö
 2. halvöar
 3. halvöarna
 4. halvöarnas
 5. halvöars
 6. halvön
 7. halvöns
 8. halvös

Exempel på hur ordet halvö kan användas

Det saknas exempel.

Exempel på hur ordet halvö används i svenska tidningar

 1. Samtidigt slår Isaias till med stormvindar och kraftiga regnskurar mot andra sidan av halvön.
 2. – Vi hade mers som kom från den arabiska halvön och vi har ebola och marburg som kommer från Centralafrika.
 3. Mers (respiratorisk sjukdom från Mellanöstern) upptäcktes 2012 på Arabiska halvön.
 4. Klimatomställningen, situationen på den koreanska halvön och framför allt handel var i fokus när statsminister Stefan Löfven (S) mötte Sydkoreas president i Seoul.
 5. Sedan mötet i Lidingö är Sveriges särskilde sändebud för koreanska halvön, Kent Härstedt, och UD sparsamma med kommentarer.
 6. Det lyfte från Punta Arenas i södra Chile på måndagseftermiddagen lokal tid och var på väg till en flygbas på Antarktiska halvön när flygledningen plötsligt tappade kontakten med det.
 7. Men vintern 2011 sprider sig revolten i land efter land i Nordafrika och på Arabiska halvön, med krav på regeringsavgångar och demokratiska reformer.
 8. Senast det planerade bygget på halvön vid Rosenlund där man nu har upptäckt att det blir svårt att påla som det var tänkt.
 9. – Att stoppa islamiseringen är min Westerplatte, har han sagt med hänvisning till den halvö i Östersjön där polska styrkor höll ut i sju dagar mot den tyska övermakten.
 10. Bergs kontrakt med Al Ain är guldkantat – det har talats om en nettolön på runt 30 miljoner kronor om året – men det är fotbollen som är i fokus, säger han apropå sin första säsong på den arabiska halvön.
 11. I somras bröts ett enormt stycke av glaciärisen loss från området Larsen C på den Antarktiska halvön.
 12. Det var också ett tillfälle för oss att ta upp vårt skyddsmaktsuppdrag och vi talade rent allmänt om situationen på den koreanska halvön, berättar Wallström.
 13. På agendan står bland annat samtal om situationen i Syrien, Iran, Ukraina och säkerhetsläget på den koreanska halvön.
 14. Dagens presidentval sker också på fyraårsdagen av att den ukrainska halvön formellt anslöts till Ryssland.
 15. Från det ögonblick röstningen inleddes åtta på morgonen och tolv timmar framåt dånade patriotiska slagdängor om att ”Krim tillhör Ryssland för alltid!” vid alla vallokaler runt om på halvön.
 16. Och han manade inför tv–kamerorna alla invånare på halvön, som fram till för fyra år sedan var en del av Ukraina, att utföra sin medborgerliga rätt och plikt och gå och rösta.
 17. På den annekterade halvön Krim råder det som DN tidigare rapporterade uppsluppen stämning när Krim–borna ska rösta för första gången.
 18. Efter första hela mötesdagen i Stockholm meddelade svenska UD att samtalen under lördagen främst handlat om säkerhetsläget på den koreanska halvön.
 19. Det i sin tur blev starten för Majdanrevolutionen i Kiev – vilket fick Putin att mitt under Vinter–OS i Sotji fatta beslutet att ta över den ukrainska halvön Krim.
 20. Samtalen mellan Sverige och Nordkorea har fokuserat på säkerhetsläget på den koreanska halvön, skriver UD i ett uttalande på lördagseftermiddagen.

Synonymer, motsatsord (antonymer), betydelser m.m. till halvö är bl.a. hämtade ifrån Folkets synonymlexikon Synlex, Folkets lexikon, Lexin - svenskt lexikon, Swesarus, Wiktionary och Institutet för språk och folkminnen. Datan har bearbetats efter att den hämtats. Användare har även bidragit med synonymer, motsatsord och betydelser. Exempel från tidningar har behandlats automatiskt och det kan därför förekomma enstaka fel.Mer information

Här nedan kan du hitta information om vad en synonym är samt hitta andra ord som kan vara av intresse.

Vad är en synonym och ett motsatsord?

En synonym är ett ord med samma eller en snarlik betydelse som ett annat ord. En kan säga att en synonym är annat ord för samma sak. T.ex. är mark en synonym till halvö. Två synonymer kan dock ha olika ton och uppfattas på helt olika sätt.

Motsatsord, även kallade antonymer, är ord med just motsatta betydelser.