Synonymer till hemlig

Vi känner till 14 synonymer till hemlig. Ordet hemlig är en synonym till förbehållsam och hemlighetsfull och kan bland annat beskrivas som ”som mycket få personer känner till, dold”. Ordet är motsatsen till offentlig.

Här nedanför kan du se alla synonymer, motsatsord och betydelser av hemlig samt se exempel på hur ordet används i det svenska språket.

Alla synonymer till hemlig

 1. dold
 2. förbehållsam
 3. förborgad
 4. fördold
 5. förtegen
 6. förtäckt
 7. förtäkt
 8. hemlighetsfull
 9. lönn-
 10. osynlig
 11. sluten
 12. tillknäppt
 13. tystlåten
 14. undangömd

Vilka ord betyder nästan samma sak som hemlig?

Detta är några av synonymerna till synonymerna ovan, alltså andrahands-synonymer till hemlig. Kanske kan dessa hjälpa dig att hitta det du söker?

 1. reserverad
 2. inåtvänd

Vad är motsatsen till hemlig?

 1. offentlig

Vad betyder hemlig?

 1. som mycket få personer känner till, dold
 2. som är eller hålls gömd eller dold; som informationen om hindras spridning

Hur böjs hemlig?

 1. hemlig
 2. hemliga
 3. hemligare
 4. hemligast
 5. hemligaste
 6. hemlige
 7. hemligt

Hur kan ordet hemlig användas?

Följande exempelmeningar visar hur hemlig kan användas.

 1. en hemlig rapport
 2. en hemlig agent

Hur används ordet hemlig i svenska tidningar?

Exemplen nedan är hämtade från svenska tidningar för att illustrera hur ordet hemlig används i vanlig text.

 1. Skammen har lett till att ingreppen hållits hemliga, för vänner, omgivning och familj.
 2. En grupp hårdföra motståndare till Tysklands coronapolitik har i en hemlig chattgrupp smitt planer på att mörda en ledande politiker.
 3. – Det finns en stor mängd motsvarande omständigheter som vi tycker visar på att det inte handlar om någon hemlig överenskommelse, säger Mikael Nilsson.
 4. Då avslöjade flera brittiska medier att personalen på 10 Downing Street, och på andra ministerier, hållit hemliga julfester förra vintern då resten av landet stängt ner.
 5. Beslutet som innebär att Kevin Spacey och hans produktionsbolag måste betala mer än motsvarande 270 miljoner kronor kommer efter en tre år lång juridisk strid som har hållits hemlig för allmänheten.
 6. Efterträdaren Pehr G Gyllenhammar tvingades avgå som ordförande 1993 sedan det uppdagats att den stora affären med Renault hade en hemlig ”Gyllene aktie” som skulle ge franska staten som var huvudägare i Renault avgörande makt.
 7. DN har besökt Guardia Civils hemliga underrättelsecentral, pratat med misstänkta och träffat en av dem som hoppas kunna överlista polisen.
 8. Den 31–åriga franska kvinnan, vars identitet hålls hemlig efter att hon utsatts för en ström av näthat, har redan sagt till åklagaren att hon ”skäms över sin dumhet” under den första etappen av den franska cykelklassikern i juni.
 9. Enligt studien svarar 58 procent i Grekland, 39 i Ungern och 34 i Slovakien att de tror på "ett hemligt judiskt nätverk som påverkar politik och ekonomi i världen".
 10. Det är förbjudet att arrangera uppträden eller fester, så en del ord­ nar hemliga privata fester eller betalar stora summor pengar till regeringen.
 11. Sedan dyker Isabella ”Blondinbella” Löwengrip förbi för att hämta upp en hemlig påse prover inför en kommande modekollektion.
 12. Det är drömmens fönster i de öde sjukhuskorridorerna,tavlorna på väggarna där pandemingömmer undan alla oss patienter i hemliga rum.
 13. Enligt Patino riskerar han dödsstraff, eftersom hans organisation läckt hemliga dokument om USA och dess relationer till andra länder.
 14. Nu vittnar flygarna om dessa riskabla uppdrag – så hemliga att de aldrig fick nämnas.
 15. Persongalleriet utgör en rikt illustrerad provkarta över mänskliga synder, och chansen är stor att läsaren med blossande kinder kommer att hitta sitt eget hemliga lyte hos någon av dem, och till på köpet få det dissekerat.
 16. Sofistikerad IT–teknik och hemlig avlyssning av krypterad trafik i gängens chattkanaler ska nu knäcka den organiserade brottsligheten.
 17. Frågan har fått stor uppmärksamhet sedan fans spekulerat i om Britney skickar hemliga signaler om att hon behöver hjälp via sitt Instagramkonto.
 18. Den nuvarande, Astrid Hoem – också hon var på Utøya den dagen – har tvingats skaffa hemligt telefonnummer.
 19. Avslöjandet bygger på en hemlig dansk utredning med kodnamn ”Dunhammer” inom den danska underrättelsetjänsten som den danska försvarsministern har tagit del av utan att informera Sveriges försvarsminister Peter Hultqvist.
 20. Innebörden är att öka möjligheterna för att använda hemliga tvångsmedel, till exempel avlyssning, i det som kallas preventivt syfte.


Vad är en synonym och ett motsatsord?

Ordet synonym kommer från de grekiska orden 'syn' (samman) och 'onoma' (namn). En synonym är alltså ett ord med samma eller en snarlik betydelse som ett annat ord. En kan säga att en synonym är annat ord för samma sak. T.ex. är förbehållsam en synonym till hemlig. Två synonymer kan dock ha olika ton och uppfattas på helt olika sätt.

Motsatsord, även kallade antonymer, är ord med just motsatta betydelser. T.ex. är offentlig motsatsen till hemlig.