Synonymer till hen

Vi känner till 8 synonymer till hen. Ordet hen är en synonym till den och han eller hon och kan bland annat beskrivas som ”(protologism, kön obekant) könsneutralt personligt pronomen för att benämna en godtycklig person vars kön är obekant eller irrelevant i sammanhanget, när båda könen avses”.

Här nedanför kan du se alla synonymer, motsatsord och betydelser av hen samt se exempel på hur ordet används i det svenska språket.

Alla synonymer till hen

 1. brynsten
 2. den
 3. denne
 4. han eller hon
 5. han/hon
 6. hon eller han
 7. hon/han
 8. vederbörande

Vad är motsatsen till hen?

Det saknas motsatsord. Föreslå nya motsatsord till hen.

Vad betyder hen?

 1. (protologism, kön obekant) könsneutralt personligt pronomen för att benämna en godtycklig person vars kön är obekant eller irrelevant i sammanhanget, när båda könen avses
 2. (protologism, ideologiskt, kön oväsentligt) könsneutralt personligt pronomen för att benämna en specifik person som man inte vill kategorisera efter kön, när man anser att könsbenämning är oväsentlig; används konsekvent som ersättning för pronomenen han och hon
 3. (protologism, tredje kön) könsneutralt personligt pronomen för att benämna en person vars könsidentitet varken är manlig eller kvinnlig, eller som inte vill definiera sig enligt konventionella könsnormer
 4. brynsten, slipsten

Hur kan ordet hen användas?

Det saknas exempel på hur hen kan användas.

Hur används ordet hen i svenska tidningar?

Exemplen nedan är hämtade från svenska tidningar för att illustrera hur ordet hen används i vanlig text.

 1. – Vi behöver bli fler, men hela rättskedjan behöver resurssättas så vi hinner med, säger hen.
 2. En person skadades när hen i kaoset sprang på ett bagageband.
 3. I en klassisk uppföljare som välkomnar såväl återvändare som nya skräckfantaster följer vi med vår favoritvampyr Nosferatu och hens vän Fladderfredrik på nya rysliga äventyr när de åker på gotisk solsemester.
 4. Berätta för din kompis att hen blir utsatt för brott och att ni måste prata med en vuxen.
 5. Om den hittar någon – så upplyser den föraren genom att sätta en ruta kring hen i en bild i förarinstrumentklustret.
 6. Bland annat kan den åtalade placeras i ett annat rum där hen kan se vittnesförhöret via länk, man kan skicka ut vissa åhörare från rättssalen eller ha med vittnesstöd.
 7. Medarbetaren uppger i en intern utredning att hen upplevde situationen som ”mycket obehaglig”.
 8. Utredningen försvåras av att polisen helt saknar vittnen, utöver lokföraren som ännu inte kunnat förhöras eftersom hen fortfarande mår så pass dåligt.
 9. När jag berättade om planerna för en kollega erbjöd hen sig att ta sin bil och följa med oss.
 10. Min fråga blir då, hur kunde det ske? Varför tillät systemet att data flyttades från säker till osäker plats? Genom att bygga systemen på det sättet blir användaren den enda säkerhetsmekanismen och det enda som hindrar fel blir träningen som hen fått.
 11. ”Jag känner ingen som kör Opel – och jag visste inte att de hade elbilar”, säger en bekant när jag hämtar upp hen.
 12. Veckans frågeställare undrar varför extroverta personer alltid tycks få de jobb som hen söker.
 13. Det krävs nästan att personen ska erkänna för att hen ska åka tid.
 14. Det som gör en influencer värdefull är hens förmåga att få någon annan att betala för något som hen inte annars skulle ha betalat för.
 15. En hypotetisk fråga, men om ni hade levt i ett samhälle utan så stereeotypa könsroller, där var och en fick agera mer som hen ville – hade ni behövt ändra er kropp då?.
 16. – Den efterlevande måste ha betalningsförmågan att stå för hela lånet själv om hen vill kunna bo kvar.
 17. Att fortsätta som vanligt är därför inte ett alternativ, därför att den som använder namnet George Soros blir idag ett verktyg i händerna på denna konspirationsteori, oavsett om hen vill det eller inte.
 18. Om en person med stor sannolikhet bedöms kunna återgå helt till något arbete hos sin arbetsgivare inom ett år, i full omfattning, undantas hen från den prövning mot normalt förekommande arbete som sker vid dag 180.
 19. Personen uppger att hen nu ser sig om efter ett nytt jobb och tycker att arbetsgivarsidan varit dåliga på att lyssna.
 20. Jag har sett övervakningsbilderna med egna ögon, säger hen.

Vad är en synonym och ett motsatsord?

Ordet synonym kommer från de grekiska orden 'syn' (samman) och 'onoma' (namn). En synonym är alltså ett ord med samma eller en snarlik betydelse som ett annat ord. En kan säga att en synonym är annat ord för samma sak. T.ex. är den en synonym till hen. Två synonymer kan dock ha olika ton och uppfattas på helt olika sätt.

Motsatsord, även kallade antonymer, är ord med just motsatta betydelser.

Du kanske också är intresserad av dessa ord?

Bild till ordet hen

Använd gärna bilden nedan om du vill länka till denna sida om ordet hen.

Bild med texten hen