hitta på

Hitta på är synonymt med improvisera och uppdikta och kan bland annat beskrivas som ”med fantasin konstruera något abstrakt; tänka ut en lösning på ett problem eller ett system som kan användas till något; i tanken uppfinna”.

Här nedanför kan du se alla synonymer, motsatsord och betydelser av hitta på och se exempel på hur frasen används i det svenska språket.

Synonymer till hitta på

dagdrömma, dikta, drömma, fabricera, fabulera, fantisera, fingera, improvisera, komma på, uppdikta

Motsatsord till hitta på

Det saknas motsatsord. Föreslå nya motsatsord till hitta på.

Vad betyder hitta på?

 1. med fantasin konstruera något abstrakt; tänka ut en lösning på ett problem eller ett system som kan användas till något; i tanken uppfinna
 2. med fantasin konstruera en historia som uttalar sig om verkligheten (men som kanske inte är sann, och kanske inte har något alls med verkligheten att göra)

Böjningar av hitta på

 1. hitta på

Exempel på hur frasen hitta på kan användas

Det saknas exempel.

Exempel på hur frasen hitta på används i svenska tidningar

 1. – Det här var de skäl som två av nämndemännen framförde för att fria mannen, jag kan inte gärna hitta på några andra domskäl, har hon tidigare sagt till DN.
 2. Att så få av fallen anmäls leder till att 52 000 utsatta behöver hitta på ursäkter för vad som egentligen hänt.
 3. – Det räcker inte med en bra idé, så jag lade tiden på att planera, hitta på en hashtag, ta bilder och formulera en bra text.
 4. – Egentligen kan jag aldrig svara på den frågan, jag vet aldrig hur det känns! Jag är nog bättre på att hitta på fiktiva känslor än att känna mina egna.
 5. ” I båda fallen gör en amerikansk makthavare politiska poänger på hemmaplan genom att hitta på händelser som ska få Sverige att kännas avskräckande.
 6. Carl Cederström, docent i företagsekonomi, ägnar sitt kapitel åt det mest aparta han kan hitta på Stockholms söder – en dyr och tråkig rawfood–lunch på Matapoteket.
 7. Avsnitten av Mellan öronen kommer att släppas varannan vecka, och finns att hitta på de flesta podcastplattformar från och med 23 januari.
 8. – Vi har använt det vi tycker är schysst, så får vi försöka att hitta på schysstare saker i framtiden, säger Andreas Öjerfors med ett skratt.
 9. – Ja, vi försöker driva och hitta på krogar utifrån andra kriterier än gängse krögare.
 10. – Folk har utnyttjat den här situationen för att försäkra sig om att jag måste bli fast och jag kan tycka att det är läskigt, att folk kan få hitta på saker som är fel, säger hon.

Synonymer, motsatsord (antonymer), betydelser m.m. till hitta på är bl.a. hämtade ifrån Folkets synonymlexikon Synlex, Folkets lexikon, Lexin - svenskt lexikon, Swesarus, Wiktionary och Institutet för språk och folkminnen. Datan har bearbetats efter att den hämtats. Användare har även bidragit med synonymer, motsatsord och betydelser. Exempel från tidningar har behandlats automatiskt och det kan därför förekomma enstaka fel.Mer information

Här nedan kan du hitta information om vad en synonym är samt hitta andra ord som kan vara av intresse.

Vad är en synonym och ett motsatsord?

En synonym är ett ord med samma eller en snarlik betydelse som ett annat ord. En kan säga att en synonym är annat ord för samma sak. T.ex. är improvisera en synonym till hitta på. Två synonymer kan dock ha olika ton och uppfattas på helt olika sätt.

Motsatsord, även kallade antonymer, är ord med just motsatta betydelser.