hitta på

Synonymer till hitta på

dagdrömma, dikta, drömma, fabricera, fabulera, fantisera, fingera, improvisera, komma på, uppdikta

Motsatsord till hitta på

Det saknas motsatsord. Föreslå nya motsatsord till hitta på.

Vad betyder hitta på?

 1. med fantasin konstruera något abstrakt; tänka ut en lösning på ett problem eller ett system som kan användas till något; i tanken uppfinna
 2. med fantasin konstruera en historia som uttalar sig om verkligheten (men som kanske inte är sann, och kanske inte har något alls med verkligheten att göra)

Exempel på hur hitta på används i svenska tidningar

 1. – Det här var de skäl som två av nämndemännen framförde för att fria mannen, jag kan inte gärna hitta på några andra domskäl, har hon tidigare sagt till DN.
 2. Att så få av fallen anmäls leder till att 52 000 utsatta behöver hitta på ursäkter för vad som egentligen hänt.
 3. – Det räcker inte med en bra idé, så jag lade tiden på att planera, hitta på en hashtag, ta bilder och formulera en bra text.
 4. – Egentligen kan jag aldrig svara på den frågan, jag vet aldrig hur det känns! Jag är nog bättre på att hitta på fiktiva känslor än att känna mina egna.
 5. ” I båda fallen gör en amerikansk makthavare politiska poänger på hemmaplan genom att hitta på händelser som ska få Sverige att kännas avskräckande.
 6. Carl Cederström, docent i företagsekonomi, ägnar sitt kapitel åt det mest aparta han kan hitta på Stockholms söder – en dyr och tråkig rawfood–lunch på Matapoteket.
 7. Avsnitten av Mellan öronen kommer att släppas varannan vecka, och finns att hitta på de flesta podcastplattformar från och med 23 januari.
 8. – Vi har använt det vi tycker är schysst, så får vi försöka att hitta på schysstare saker i framtiden, säger Andreas Öjerfors med ett skratt.
 9. – Ja, vi försöker driva och hitta på krogar utifrån andra kriterier än gängse krögare.
 10. – Folk har utnyttjat den här situationen för att försäkra sig om att jag måste bli fast och jag kan tycka att det är läskigt, att folk kan få hitta på saker som är fel, säger hon.
Källor


Föreslå nya synonymer

Hjälp till att bygga upp ordguruns ordförråd.
Föreslå nya synonymer, motsatsord och definitioner av hitta på

Rapportera fel

Är det något som inte stämmer på den här sidan?
Rapportera fel

Vad tycker du?

Har du några idéer om hur ordguru.se kan bli bättre?
Lämna förslag och synpunkter

Vad är en synonym och ett motsatsord?

En synonym är ett ord med samma eller en snarlik betydelse som ett annat ord. En kan säga att en synonym är annat ord för samma sak. T.ex. är improvisera en synonym till hitta på. Två synonymer kan dock ha olika ton och uppfattas på helt olika sätt.

Motsatsord, även kallade antonymer, är ord med just motsatta betydelser.