hormon

Synonymer till hormon

adrenalin, insulin, sekret

Motsatsord till hormon

Det saknas motsatsord. Föreslå nya motsatsord till hormon.

Vad betyder hormon?

 1. ämne som bildas i vissa körtlar i kroppen
 2. (fysiologi) kemiskt ämne som bildas av celler i kroppen (ofta i en endokrin körtel), som ofta transporteras genom hela kroppen med blodet och orsakar biologiskt svar på målceller med receptorer för ämnet

Exempel på hur hormon används i svenska tidningar

 1. – Men vi vet ju att stress hämmar kroppens naturliga oxytocin, ett hormon som bland annat sätter igång förlossningsvärkarna.
 2. Det finns också väldigt få relevanta vetenskapliga studier om långtidseffekterna av behandling med hormoner eller kirurgi.
 3. När EU och USA förhandlade om ett frihandelsavtal – ett avtal som nu lagts på hyllan – uppstod till exempel snabbt gräl om att EU inte tillåter biffkött som behandlats med olika hormoner, eller kycklingar som doppats i klorlösning.
 4. Detta stimulerar frisättningen av prostaglandiner, ett slags hormoner som bidrar till att sätta igång förlossningen.
 5. Men jag visste ju inte hur jobbigt det var att vara gravid med alla hormoner och dylikt, säger hon och skrattar.
 6. En viktnedgång påverkar bland annat hormonerna i kroppen och därmed hela systemet, både fysiskt och psykiskt.
 7. Livsstilsmarkörerna är smink med naturliga mineraler, ekologiskt vin och raw–food i kombination med oro över hormoner.
 8. Forskarna tror att det mer handlar om hormoner och socialt umgänge, samt vilka beteenden som uppmuntras hos flickor och pojkar.
 9. Kvinnor som väljer att äta det tillfälliga organet gör det ofta för att motverka förlossningsdepression, öka bröstmjölksproduktionen samt balansera hormonerna.
 10. Ibland, speciellt hos yngre kvinnor med hög risk för återfall, används också ett läkemedel som hämmar effekterna av gonadotropinfrisättande hormon och som ”stänger ner” äggstockarna.
Källor


Föreslå nya synonymer

Hjälp till att bygga upp ordguruns ordförråd.
Föreslå nya synonymer, motsatsord och definitioner av hormon

Rapportera fel

Är det något som inte stämmer på den här sidan?
Rapportera fel

Vad är en synonym och ett motsatsord?

En synonym är ett ord med samma eller en snarlik betydelse som ett annat ord. En kan säga att en synonym är annat ord för samma sak. T.ex. är insulin en synonym till hormon. Två synonymer kan dock ha olika ton och uppfattas på helt olika sätt.

Motsatsord, även kallade antonymer, är ord med just motsatta betydelser.