Synonymer till hund

Vi känner till 6 synonymer till hund. Ordet hund är en synonym till jycke och människans bästa vän och kan bland annat beskrivas som ”ett husdjur som lever mycket nära människan (Canis familiaris)”. Ordet används i uttrycket ”här ligger en hund begraven” som betyder ”här döljer sig något misstänkt”.

Här nedanför kan du se alla synonymer, motsatsord och betydelser av hund samt se exempel på hur ordet används i det svenska språket.

Alla synonymer till hund

 1. byracka
 2. fyrbent kompis
 3. jycke
 4. mops
 5. människans bästa vän
 6. vovve

Vad är motsatsen till hund?

Det saknas motsatsord. Föreslå nya motsatsord till hund.

Vad betyder hund?

 1. ett husdjur som lever mycket nära människan (Canis familiaris)
 2. en underart (Canis lupus familiaris) till arten varg (Canis lupus) inom däggdjursfamiljen hunddjur (Canidae); individ av underarten hund
 3. (nedsättande, överfört) skymford för föraktliga personer

Hur används ordet hund i uttryck?

 1. här ligger en hund begraven = här döljer sig något misstänkt
 2. är som hund och katt = är bittra fiender

Hur böjs hund?

 1. hund
 2. hundar
 3. hundarna
 4. hundarnas
 5. hundars
 6. hunden
 7. hundens
 8. hunds

Hur kan ordet hund användas?

Följande exempelmeningar visar hur hund kan användas.

 1. hunden skällde
 2. hon brukar gå ut med hunden klockan 7
 3. det sägs att människans bästa vän är hunden

Hur används ordet hund i svenska tidningar?

Exemplen nedan är hämtade från svenska tidningar för att illustrera hur ordet hund används i vanlig text.

 1. Du attackerar inte en hund som inte pratar.
 2. Han berättar att polisen under morgonen har spärrat av en misstänkt brottsplats och att de söker i området med hjälp av hundar.
 3. Vilken sorts jakt gillar du mest?– Den där mina hundar får jobba mycket, jag drivs inte så mycket av att skjuta själv utan känner en grym tillfredsställelse när polare får skjuta för någon av mina hundar.
 4. – Trodde först att jag såg en hund.
 5. Det är inte bara en fråga om skjutningarna utan de samhällsproblem som de kommer ur, säger Burcu Sahin som står med sin hund i famnen och lyssnar på människor som går upp i talarstolen.
 6. I de allra flesta incidenter där människor skadats av älgar är även hundar inblandade, och då är det främst hunden som stört älgen.
 7. Han berättar att sambon Kelsey och deras hund Bentley har varit i Kanada på hennes brors bröllop, vilket gjort att det varit ensamma nätter med tankarna efter tre raka förluster och noll mål.
 8. Enligt polisen är batong och handfängsel den vanliga utrustningen, men det kan kompletteras med hund och i sällsynta fall skjutvapen.
 9. Olof, katt, och Fidel, hund.
 10. – Det var obehagligt när hundarna kom in och de började ställa upp folk mot väggen i entrén, säger kvinnan till TT.
 11. Med musik av Bob hund, om du hänger med.
 12. – Jägarna fick ett tips i ett område där de var igår och med hjälp av en hund fick de upp ett spår och kom ikapp vargen kan man säga, säger Bertil Andersson, besiktningsman på länsstyrelsen.
 13. Han lämnar sin underjordiska bunker och ger sig ut på en farlig resa tillsammans med sin robot Jeff, spelad av Caleb Landry Jones, och hunden Goodyear.
 14. Min hustru blev ledsen när jag skällde på hunden.
 15. Ett system kan inte be om förlåtelse, det kan bara människor (även om jag ser att hundar ibland kan se ganska skuldmedvetna ut).
 16. Han bor inte själv på Strandvägen – en gata uppdelad på tre olika postnummer, med en snittinkomst på mellan 1,1 och 1,8 miljoner kronor om året – men ”alldeles i närheten” och rastar därför gärna hunden här kvällstid.
 17. De håller sig med egna hundar, som inte bara fungerar som keldjur utan har en viktig roll i försvaret.
 18. De senaste veckorna har polisen fått in flera anmälningar efter att förbipasserande sett hundar som suttit inlåsta i parkerade bilar i sommarhettan.
 19. Vår terrier Smockan tokskäller i allmänhet på alla hundar, men det händer ibland att det vid ett gathörn uppenbarar sig en blandrasraring som får honom att tystna och bara fånstirra.
 20. Zoetis uppger att man började ta fram ett vaccin riktat mot djur när uppgifter kom att en hund smittats i Hongkong förra året.


Vad är en synonym och ett motsatsord?

Ordet synonym kommer från de grekiska orden 'syn' (samman) och 'onoma' (namn). En synonym är alltså ett ord med samma eller en snarlik betydelse som ett annat ord. En kan säga att en synonym är annat ord för samma sak. T.ex. är jycke en synonym till hund. Två synonymer kan dock ha olika ton och uppfattas på helt olika sätt.

Motsatsord, även kallade antonymer, är ord med just motsatta betydelser.