Synonymer till ide

Vi känner till 3 synonymer till ide. Ordet ide är en synonym till nyck och påfund och kan bland annat beskrivas som ”björnens sovplats under vintern”.

Här nedanför kan du se alla synonymer, motsatsord och betydelser av ide samt se exempel på hur ordet används i det svenska språket.

Alla synonymer till ide

 1. nyck
 2. påfund
 3. påhitt

Vad är motsatsen till ide?

Det saknas motsatsord. Föreslå nya motsatsord till ide.

Vad betyder ide?

 1. björnens sovplats under vintern
 2. håla, grop eller liknande där vissa djur sover under vintern

Hur böjs ide?

 1. ide
 2. iden
 3. idena
 4. idenas
 5. idens
 6. ides
 7. idet
 8. idets

Hur kan ordet ide användas?

Följande exempelmeningar visar hur ide kan användas.

 1. björnen går i ide under vintern

Hur används ordet ide i svenska tidningar?

Exemplen nedan är hämtade från svenska tidningar för att illustrera hur ordet ide används i vanlig text.

 1. – Det finns en ide om att regeringar måste göra någonting åt klimatkrisen.

Synonymer till idé

Vi känner till 13 synonymer till idé. Ordet idé är en synonym till koncept och plan och kan bland annat beskrivas som ”plötslig tanke, uppslag ”. Ordet används i uttrycket ”det är ingen idé (att försöka)” som betyder ”det lönar sig inte (att försöka)”.

Här nedanför kan du se alla synonymer, motsatsord och betydelser av idé samt se exempel på hur ordet används i det svenska språket.

Alla synonymer till idé

 1. begrepp
 2. förslag
 3. ideal
 4. koncept
 5. plan
 6. program
 7. påfund
 8. påhitt
 9. tanke
 10. tema
 11. tro
 12. uppslag
 13. upptagenhet

Vilka ord betyder nästan samma sak som idé?

Detta är några av synonymerna till synonymerna ovan, alltså andrahands-synonymer till idé. Kanske kan dessa hjälpa dig att hitta det du söker?

 1. schema

Vad är motsatsen till idé?

Det saknas motsatsord. Föreslå nya motsatsord till idé.

Vad betyder idé?

 1. plötslig tanke, uppslag 
 2. plötsligt uppkommande tanke som ger en första överblick över visst ämne eller är utgångspunkt för ett resonemang, ofta originellt eller nytt
 3. möjlighet till meningsfullt resultat (oftast i nekande eller frågande uttryck)

Hur används ordet idé i uttryck?

 1. det är ingen idé (att försöka) = det lönar sig inte (att försöka)
 2. en fix idé = en tvångsföreställning

Hur böjs idé?

 1. idé
 2. idéer
 3. idéerna
 4. idéernas
 5. idéers
 6. idén
 7. idéns
 8. idés

Hur kan ordet idé användas?

Följande exempelmeningar visar hur idé kan användas.

 1. han fick en lysande idé

Hur används ordet idé i svenska tidningar?

Exemplen nedan är hämtade från svenska tidningar för att illustrera hur ordet idé används i vanlig text.

 1. ”Både jag och försvararen tyckte det var en bra idé”, säger åklagare Andreas Nyberg.
 2. Rolfö har många gånger visat varför det som motståndare är en dålig idé att ge henne fria ytor strax utanför straffområdet.
 3. Då ökar risken att man umgås med personer som antingen varit i Syrien tidigare eller som stöttat IS, och då förstärks idéerna igen.
 4. Det behöver inte handla om ett projekt som du ledde utan om att du bidragit med en idé, skruvade till något eller växlade upp det hela ett snäpp.
 5. Det är en mini–revolution som ifrågasätter fundamentala idéer om vad konst är, hur konst skapas och hur man kan äga och samla på konst.
 6. Vi har mycket förspänt i en kapplöpning där alla livsmedelsföretag jobbar med nya proteiner och nya idéer.
 7. –  Som ingenjör och även arkitekt ska man ju tränas i att arbeta, presentera idéer och kommunicera i en internationell miljö.
 8. – Jag har funderat en hel del på detta med tänkta livslinjer och idéer om ett ”lyckat” liv, vad som upplevs som utveckling och framgång.
 9. Hon är en engagerande och innovativ ledare som tror starkt på sina medarbetare och har skapat forum för att de ska kunna sprida och utveckla sina idéer.
 10. Detta, menar jag, kompletteras av den svenska antiintellektualismen, som märks i allt från bristen på avancerade intellektuella debatter till svenska toppolitikers internationellt sett mycket låga utbildning och ointresse för vetenskap och nya idéer.
 11. Talet om en enhetlig folkvilja är ju en av populismens centrala idéer och man ska förhålla sig väldigt skeptisk till den, säger Åsa Wikforss, som är aktuell med boken Därför demokrati.
 12. Det är så här jag tänker mig att äkta kreativitet är – istället för att en räknenisse kommer med ett kalkylark snudd på sekunden efter att en bra idé kläckts.
 13. Samtidigt går det inte att komma ifrån att idén om kvinnlig skönhet, om kvinnan som behagfullt objekt och i förlängningen mannens önskan att äga och erövra detta objekt, är central i patriarkatet och den måste bekämpas.
 14. Forskarna säger då att det hade ju kunnat vara en bra idé att dirigera om trafiken från Danderyd till Farsta, och det kan jag verkligen hålla med om.
 15. De har ryckt på axlarna och inte känt att det varit någon idé, säger Ekström.
 16. Tobias Norelius tycker inte att det är en bra idé att färdas på det här sättet.
 17. Många menar att idén om rättvis konkurrens är omöjlig att åstadkomma i praktiken, och att testosteron är ett irrelevant mått eftersom forskare inte har kunnat slå fast i vilken utsträckning det påverkar idrottsresultaten.
 18. – Det finns en diskussion om att kollektiv kamp är mest effektiv om man är många som protesterar mot en orättvisa och att möjligheten att skapa förändring handlar om hur många man är, men vårt projekt bryter upp den idén.
 19. Det krävs att man har politiker som vågar satsa, ett tillåtande klimat i kommunen och nyfikna människor i organisationen som ser till att idéerna blir till verklighet.


Vad är en synonym och ett motsatsord?

Ordet synonym kommer från de grekiska orden 'syn' (samman) och 'onoma' (namn). En synonym är alltså ett ord med samma eller en snarlik betydelse som ett annat ord. En kan säga att en synonym är annat ord för samma sak. T.ex. är nyck en synonym till ide. Två synonymer kan dock ha olika ton och uppfattas på helt olika sätt.

Motsatsord, även kallade antonymer, är ord med just motsatta betydelser.