Synonymer till idealisera

Vi känner till 2 synonymer till idealisera. Ordet idealisera är en synonym till skönmåla och försköna och kan bland annat beskrivas som ”framställa idé”.

Här nedanför kan du se alla synonymer, motsatsord och betydelser av idealisera samt se exempel på hur ordet används i det svenska språket.

Alla synonymer till idealisera

 1. försköna
 2. skönmåla

Vad är motsatsen till idealisera?

Det saknas motsatsord. Föreslå nya motsatsord till idealisera.

Vad betyder idealisera?

 1. framställa idé
 2. göra ideal
 3. renodla

Hur kan ordet idealisera användas?

Det saknas exempel på hur idealisera kan användas.

Hur används ordet idealisera i svenska tidningar?

Exemplen nedan är hämtade från svenska tidningar för att illustrera hur ordet idealisera används i vanlig text.

 1. Sam Levinsons svar på det har varit att ”Euphoria” helt enkelt visar verkligheten – utan filter och utan att idealisera – och att han hoppas att serien kan öppna för en dialog kring svåra ämnen även bland vuxna.
 2. Att vara den som andra idealiserar är inte heller lätt, och ingenting man per automatik väljer.
 3. De blir lätt sedda i ett idealiserat, ofta falskt rousseaunskt skimmer som naturbarn som står närmare naturen än den moderna världens innevånare.
 4. – Det är ju också befängt, för det gick ju inte att stoppa ett land från att gå ut ur en federation, det var ju dumt, det var idealiserat alltihopa, säger han.
 5. Hovrättens beslut grundar sig bland annat på att NMR idealiserar fascism och antisemitism, kränker sexuella minoriteters rättigheter samt att de inte anser att alla raser är lika mycket värda, rapporterar Yle.
 6. På köpet skapade de en drömfabrik – det idealiserade Amerika.
 7. Moderskapet idealiseras aldrig hos trebarnsmodern Elsa Grave.
 8. Att män i dammode, utanför smalare hbtq–kretsar, tas på allvar eller idealiseras har varit ovanligt.
 9. Roxanne Krystalli menar att kvinnorna drabbas av ett socialt stigma som handlar om att de av samhället anses ha frångått den ”idealiserade rollen av en fredlig, älskande mamma”, enligt tidskriften.
 10. – Någon idealiserad kvinna är hon ju inte.
 11. I ”On friendship” påminner filosofen Alexander Nehamas om hur centrala våra vänskaper är för vår identitet – och hur svårt det är att leva upp till våra idealiserade förväntningar på vänskapens väsen.
 12. St Aubyn försöker få fatt i den särskilda form av intellektuell avtrubbning som odlas och idealiseras hos denna brittiska överklass.
 13. Wolf Rüdiger Hess idealiserade sin far och kunde aldrig acceptera att fadern vid Nürnbergrättegångarna dömdes till livstids fängelse.
 14. Jakten på slavar idealiserades – om den fördes i hedniska länder kunde den även betecknas som jihad – och blev en del av det krigiska ideal som höll uppe regimen i Kanem.

Vad är en synonym och ett motsatsord?

Ordet synonym kommer från de grekiska orden 'syn' (samman) och 'onoma' (namn). En synonym är alltså ett ord med samma eller en snarlik betydelse som ett annat ord. En kan säga att en synonym är annat ord för samma sak. T.ex. är skönmåla en synonym till idealisera. Två synonymer kan dock ha olika ton och uppfattas på helt olika sätt.

Motsatsord, även kallade antonymer, är ord med just motsatta betydelser.

Du kanske också är intresserad av dessa ord?

Ord som börjar på idealisera

Bild till ordet idealisera

Använd gärna bilden nedan om du vill länka till denna sida om ordet idealisera.

Bild med texten idealisera