Synonymer till ideell

Ideell kan bland annat beskrivas som ”som bygger på ett ideal; icke-kommersiell”.

Här nedanför kan du se alla synonymer, motsatsord och betydelser av ideell samt se exempel på hur ordet används i det svenska språket.

Alla synonymer till ideell

Det saknas synonymer. Föreslå nya synonymer till ideell.

Vad är motsatsen till ideell?

Det saknas motsatsord. Föreslå nya motsatsord till ideell.

Vad betyder ideell?

 1. som bygger på ett ideal; icke-kommersiell
 2. översinnlig, upphöjd över krassa synpunkter
 3. utan vinstintresse

Hur kan ordet ideell användas?

Följande exempelmeningar visar hur ideell kan användas.

 1. ideella föreningar

Hur används ordet ideell i svenska tidningar?

Exemplen nedan är hämtade från svenska tidningar för att illustrera hur ordet ideell används i vanlig text.

 1. Någon gång under hösten 2021 får Ken Ring en fråga om han är intresserad av att kliva in som klubbchef i Väsby FF på ideell basis.
 2. Samverkansgruppen för myndigheter, Esam, som ska underlätta för både medborgare och företag att dra nytta av digitaliseringens möjligheter och den ideella föreningen Sambruk där många kommuner delar både erfarenheter och tjänster, är andra exempel.
 3. Den ideella organisationen Suicide Zero har skickat ut en enkät till landets 290 kommuner, och där 181 svarade.
 4. Svenska ambassaden i Warszawa hänvisar till ideella organisationer, men myndigheterna måste vakna.
 5. Namnet kan leda tankarna till en ideell verksamhet med dagordning, justerare, termoskaffe och lotteriförsäljning, men Gröna städer är en ren lobbyistprodukt skapad av public affairs–byrån The Labyrinth.
 6. Hello World är en allmännyttig ideell förening som via läger och helg–meetups uppmuntrar intresse och sprider kunskap om naturvetenskap, teknik, innovation och konst skapad med digitala verktyg bland unga.
 7. Bortsett från tre misslyckade månader som lärare på kommunal skola har jag jobbat på ideellt drivna fristående skolor ända sedan jag tog lärarexamen våren 2002.
 8. Och det är ett jobb som kräver stora ideella insatser.
 9. Stockholms–Gillet, som ansvarar för julmarknaden, är en ideell förening och överskottet från julmarknaden delas ut i form stipendier till dem som forskar eller skriver böcker om Stockholm.
 10. Förklara vad du gjort när du inte hade jobb – kanske gått någon kurs, skrivit, bloggat eller arbetat ideellt med något.
 11. – Vi har nu möjlighet att få en ny politik när det gäller de privata förskolorna, som kan stötta det ideella och reducera de kommersiella aktörerna.
 12. Här kan regeringen jobba för att stötta civilsamhället och ideella föreningar.
 13. Hittills i år har över 300 masskjutningar – definierat som händelser där fyra eller fler personer skjuts – inträffat i USA, enligt den ideella organisationen Gun Violence Archive.
 14. Clas Svahn är journalist på Dagens Nyheter men också vice ordförande för den ideella organisationen Ufo–Sverige, som tar in och utreder anmälningar om ufon.
 15. Ett ideellt initiativ som vill samla alla lediga tider på en plats möts av skepsis från flera regioner.
 16. Folkspel, som bland annat äger och driver Bingolotto och Sverigelotten, är en ideell organisation med 130 anställda och 72 ideella riksorganisationer som medlemmar.
 17. The Global Village är en ideell och partipolitiskt och religiöst obunden stiftelse.
 18. Vi behöver samarbeta och hjälpas åt, exempelvis har vi föreningar som hållit igång i 30 år som inte får resurser och behövt göra allt ideellt.
 19. Rimligtvis har e–handeln en stor kostnadsfördel jämfört med den ideella handeln och bara det gör säkert att fler kommer lansera sådana tjänster, även om utmaningen i till exempel prissättning är stor.
 20. Adoptionscentrum är en ideell förening som grundades 1969.

Vad är en synonym och ett motsatsord?

Ordet synonym kommer från de grekiska orden 'syn' (samman) och 'onoma' (namn). En synonym är alltså ett ord med samma eller en snarlik betydelse som ett annat ord. En kan säga att en synonym är annat ord för samma sak. Två synonymer kan dock ha olika ton och uppfattas på helt olika sätt.

Motsatsord, även kallade antonymer, är ord med just motsatta betydelser.

Du kanske också är intresserad av dessa ord?

Bild till ordet ideell

Använd gärna bilden nedan om du vill länka till denna sida om ordet ideell.

Bild med texten ideell