Synonymer till identitetspolitik

Identitetspolitik kan beskrivas som ”politisk ställningstagande som utgår ifrån att individernas roll som samhällsmedborgare på ett avgörande vis präglas av den identitet de tar sig som medlemmar av löst sammanhållna sociala intressegrupper (sådana som exempelvis baseras på ras, etnicitet, klass, religion eller kön), där det anses att personer som på något sätt avviker från majoritetsbefolkningen är strukturellt och systemiskt diskriminerade”.

Här nedanför kan du se alla synonymer, motsatsord och betydelser av identitetspolitik samt se exempel på hur ordet används i det svenska språket.

Alla synonymer till identitetspolitik

Det saknas synonymer. Föreslå nya synonymer till identitetspolitik.

Vad är motsatsen till identitetspolitik?

Det saknas motsatsord. Föreslå nya motsatsord till identitetspolitik.

Vad betyder identitetspolitik?

 1. politisk ställningstagande som utgår ifrån att individernas roll som samhällsmedborgare på ett avgörande vis präglas av den identitet de tar sig som medlemmar av löst sammanhållna sociala intressegrupper (sådana som exempelvis baseras på ras, etnicitet, klass, religion eller kön), där det anses att personer som på något sätt avviker från majoritetsbefolkningen är strukturellt och systemiskt diskriminerade

Hur kan ordet identitetspolitik användas?

Det saknas exempel på hur identitetspolitik kan användas.

Hur används ordet identitetspolitik i svenska tidningar?

Exemplen nedan är hämtade från svenska tidningar för att illustrera hur ordet identitetspolitik används i vanlig text.

 1. Teixeira fokuserar särskilt på vänsterföreställningen att marknadsekonomin måste överges men också att den tanken kompletteras med identitetspolitik, undergångstänkande, tillväxtfientlighet och pessimism vad gäller möjliga tekniska framsteg.
 2. Dansk folkeparti bekämpar identitetspolitik med morgonpsalm och frikadeller.
 3. – Nej jag tror inte på identitetspolitik.
 4. – Ja, vad är alternativet? VPK, eller vad de kallar sig nu för tiden, kan inte riktigt frigöra sig från sitt historiska arv och dessutom är de i fullt race på väg in i identitetspolitiken som fördunklar och saboterar klasskampen.
 5. Upplägget, som påminner både om PPM–reformen och sentida identitetspolitik, syftar till att ”sudda ut den antropocentriska gränsen mellan människa och natur”.
 6. Att blunda för att kandidaters åsikter går på tvärs mot partiprogrammet är identitetspolitik av värsta sort.
 7. Med munnen full av bulle utvecklar Nina Björk resonemanget kring varför dagens vänster i högre grad tilltalas av identitetspolitik än av Marx.
 8. Radikala diskuterar i dag saker som genus, homosexualitet och könstillhörighet – det blir en identitetspolitik istället för att syssla med de grundläggande frågorna.
 9. Inför nästa års presidentval i Frankrike håller risken för terrordåd, lag och ordning och identitetspolitik på att hamna i förgrunden.
 10. Ett besök på ditt bibliotek visar vem som i århundraden lyckats föra en extremt lyckad identitetspolitik – så lyckad att man kan prata om vad som är en människa, men egentligen bara mena en vit, straight, cis–man.
 11. Vad man ofta gör i diskussionen om identitetspolitik med syftet att avfärda den är att reducera dess mål och inverkan.
 12. Vad som benämns som identitetspolitik är dock högst godtyckligt.
 13. Att det politiska samtalet blivit mer färgat av identitetspolitik är en del av problemet.

Vad är en synonym och ett motsatsord?

Ordet synonym kommer från de grekiska orden 'syn' (samman) och 'onoma' (namn). En synonym är alltså ett ord med samma eller en snarlik betydelse som ett annat ord. En kan säga att en synonym är annat ord för samma sak. Två synonymer kan dock ha olika ton och uppfattas på helt olika sätt.

Motsatsord, även kallade antonymer, är ord med just motsatta betydelser.

Du kanske också är intresserad av dessa ord?

Bild till ordet identitetspolitik

Använd gärna bilden nedan om du vill länka till denna sida om ordet identitetspolitik.

Bild med texten identitetspolitik