Synonymer till idiotisk

Används i vardagligt tal.

Vi känner till 10 synonymer till idiotisk. Ordet idiotisk är en synonym till imbecill och stollig och kan bland annat beskrivas som ”mycket dum ”.

Här nedanför kan du se alla synonymer, motsatsord och betydelser av idiotisk samt se exempel på hur ordet används i det svenska språket.

Alla synonymer till idiotisk

 1. befängd
 2. dum
 3. dumbom
 4. dåraktig
 5. fån
 6. galen
 7. idiot
 8. imbecill
 9. korkad
 10. stollig

Vilka ord betyder nästan samma sak som idiotisk?

Detta är några av synonymerna till synonymerna ovan, alltså andrahands-synonymer till idiotisk. Kanske kan dessa hjälpa dig att hitta det du söker?

 1. sinnesrubbad
 2. störd
 3. absurd
 4. trög
 5. träskalle
 6. nöt

Vad är motsatsen till idiotisk?

Det saknas motsatsord. Föreslå nya motsatsord till idiotisk.

Vad betyder idiotisk?

 1. mycket dum 
 2. som är eller utmärker en idiot

Hur böjs idiotisk?

 1. idiotisk
 2. idiotiska
 3. idiotiske
 4. idiotiskt

Hur kan ordet idiotisk användas?

Följande exempelmeningar visar hur idiotisk kan användas.

 1. en idiotisk idé

Hur används ordet idiotisk i svenska tidningar?

Exemplen nedan är hämtade från svenska tidningar för att illustrera hur ordet idiotisk används i vanlig text.

 1. Och jag valde att prata om det direkt, lade mig platt, insåg hur idiotisk jag varit.
 2. Vem är idiotisk nog att ringa jouren utan att ens kolla kontakten?.
 3. Men det är ju ett idiotiskt val.
 4. Men nu rullar vi genom Söderledstunneln i rusningstrafik och när resterande passagerare på den idiotiskt tidsplanerade roadtrippen plockas upp på Katarina Bangata börjar problemen.
 5. Någon tjänar stora pengar på denna idiotiska lag, säger ”Russo”, som driver strandbar nummer 77 på stranden i Ipanema.
 6. – Riktigt idiotiskt av Jocke Lindström att sätta laget i den här situationen, säger kommentatorn Lena Sundqvist i C More.
 7. Elakast är filmen i skildringen av den pretentiöse, småborgerlige brudgummen och hans många idiotiska önskemål som Max måste tillgodose.
 8. I ett sådant klimat blir vårt kollektiva medvetande inte längre uppfyllt av det mest idiotiska som sägs, utan det mest intelligenta.
 9. I framtiden tror jag att vi kommer titta tillbaka och tycka att det var idiotiskt att vi lät biologiska varelser köra bil.
 10. Men när socialdemokratin har statsbygget i ryggen är det idiotiskt att göra sig mer borgerlig och sudda ut konfliktnivåer, säger Suhonen.
 11. En ännu ganska liten, men enveten, kör skriker att fenomenet ”unga killar som gör idiotiska saker” är ett ”importerat problem”, och jag skulle skratta om jag inte var så rädd.
 12. – Det är en arrogant och idiotisk lögn, sa presidenten och påpekade att det var under hans tid som premiärminister som Tjeckien blev medlem i den västliga militäralliansen Nato.
 13. Numera känns användandet av fossilbilar ärligt talat en smula idiotiskt, både ur ekonomisk och miljömässig synvinkel”, säger Christian Thomsen, som arbetar som utesäljare och lever tillsammans med sin hustru och tre barn.
 14. Så säger vi alltid när vi har en säsong framför oss, det vore idiotiskt att säga något annat.
 15. Beata kommer på sig själv med att köpa en dyr kopp kaffe och en macka på 7–Eleven när hon får en hundring, idiotiskt förstås, där är det ju omöjligt dyrt (linser, långkok, oh, det finns så många förnuftiga råd!).
 16. Men att helt och hållet säga att vi inte har någonting med den här typen av utveckling att göra vore idiotiskt.
 17. – Det är helt idiotiskt sagt.
 18. Men innan vi fick bort honom lyckades han tömma det sista ur sin ölburk på tiggaren och fällde ytterligare en idiotisk kommentar.
 19. Hälsopartiet lyckas visserligen göra överviktiga till samhällsekonomiskt kostsamma syndabockar – och således gestaltas det idiotiska och farliga i ett sådant tänkande, vilken grupp som än pekas ut.
 20. – Det är idiotiskt att hår ska vara så kontroversiellt, säger Peaches.


Vad är en synonym och ett motsatsord?

Ordet synonym kommer från de grekiska orden 'syn' (samman) och 'onoma' (namn). En synonym är alltså ett ord med samma eller en snarlik betydelse som ett annat ord. En kan säga att en synonym är annat ord för samma sak. T.ex. är imbecill en synonym till idiotisk. Två synonymer kan dock ha olika ton och uppfattas på helt olika sätt.

Motsatsord, även kallade antonymer, är ord med just motsatta betydelser.

Du kanske också är intresserad av dessa ord?

Ord som börjar på idiotisk