indignation

Indignation är synonymt med förargelse och förtrytelse och kan bland annat beskrivas som ”(moralisk) upprördhet, vrede, harm”.

Här nedanför kan du se alla synonymer, motsatsord och betydelser av indignation och se exempel på hur ordet används i det svenska språket.

Synonymer till indignation

förargelse, förtret, förtrytelse

Motsatsord till indignation

Det saknas motsatsord. Föreslå nya motsatsord till indignation.

Vad betyder indignation?

 1. (moralisk) upprördhet, vrede, harm
 2. moraliskt betingad harm, förtrytelse

Böjningar av indignation

 1. indignation
 2. indignationen
 3. indignationens
 4. indignations

Exempel på hur ordet indignation kan användas

Det saknas exempel.

Exempel på hur ordet indignation används i svenska tidningar

 1. Journalister, celebriteter och konkurrenter tävlar om uttrycka sin indignation.
 2. En talesperson för Madrids vänsterregering utfärdade nästan omgående en kommuniké som väckt undran och indignation.
 3. Ulrika Knutson gladde sig över ett program som drevs ”utan tendens, indignation eller tesdrivet berättande”.
 4. Utan tendens, indignation eller tesdrivet berättande.
 5. Hundratals dödades och indignationen drev de flesta av de  nederländska provinserna att resa upprorsfanan mot Spanien i ett åttioårigt krig.
 6. Denna indignation hade varit begriplig om arbetarrörelsen tidigare hyst uppfattningen att Sverigedemokraterna är ett parti som värnar om arbetarnas intressen.
 7. Grova träsnitt avbildar mordet, och framställningarna ville samtidigt förenkla och väcka moralisk indignation hos den svenska publiken.
 8. Men det är en indignation som är mer populistisk än rationell.
 9. Under Peking–OS 2008 väckte Johnson indignation genom att vid invigningsceremonin behålla sin kavaj oknäppt, samtidigt som han nonchalant greppade den brittiska flaggan med en hand och höll den andra i fickan.
 10. "Kan inte någon tänka på barnen?!", skriver viralsajten Joe i låtsad indignation.
 11. Betraktad ur en sådan moral­panisk vinkel kan en rak linje sägas löpa från processerna mot Sade och Helms indignation vidare till de ryska antigaylagarna.
 12. Jouko Turkka blev under 1970– och 80–talen förknippad med skandaler, trots att det knappast var indignationen han var ute efter, utan revolten – helst fästad vid själva kroppen men också själen.

Synonymer, motsatsord (antonymer), betydelser m.m. till indignation är bl.a. hämtade ifrån Folkets synonymlexikon Synlex, Folkets lexikon, Lexin - svenskt lexikon, Swesarus, Wiktionary och Institutet för språk och folkminnen. Datan har bearbetats efter att den hämtats. Användare har även bidragit med synonymer, motsatsord och betydelser. Exempel från tidningar har behandlats automatiskt och det kan därför förekomma enstaka fel.Mer information

Här nedan kan du hitta information om vad en synonym är samt hitta andra ord som kan vara av intresse.

Vad är en synonym och ett motsatsord?

En synonym är ett ord med samma eller en snarlik betydelse som ett annat ord. En kan säga att en synonym är annat ord för samma sak. T.ex. är förargelse en synonym till indignation. Två synonymer kan dock ha olika ton och uppfattas på helt olika sätt.

Motsatsord, även kallade antonymer, är ord med just motsatta betydelser.