inom

Inom är synonymt med innanför och i och kan bland annat beskrivas som ”senast vid slutet av en tidsperiod”. Ordet används i uttrycket ”inom ramen för (projektet)” som betyder ”inom gränserna för (projektet)”. Inom är motsatsen till utom.

Här nedanför kan du se alla synonymer, motsatsord och betydelser av inom och se exempel på hur ordet används i det svenska språket.

Synonymer till inom

i, innanför

Motsatsord till inom

utom

Vad betyder inom?

 1. innanför
 2. senast vid slutet av en tidsperiod

Hur används inom i uttryck?

 1. inom ramen för (projektet) = inom gränserna för (projektet)
 2. inom kort = snart

Böjningar av inom

 1. inom

Exempel på hur ordet inom kan användas

 1. polisen tror att mördaren befinner sig inom landets gränser
 2. missnöjet med ledningen växte inom partiet
 3. arbetet måste vara färdigt inom en vecka

Exempel på hur ordet inom används i svenska tidningar

 1. Sedan dess har elektrifieringen spridit sig som en löpeld inom olika branscher – och vi har på kort tid fått höra om ”kanalernas Tesla” och ”havets Tesla”.
 2. Det är en typ av förkylningsvirus som finns i olika varianter och är vanlig inom modern vaccinutveckling.
 3. Då talade man om att de hade potential för att hjälpa till inom en lång rad områden, exempelvis genom att lysa upp lediga p–platser eller tillkalla parkeringsvakter när så behövdes.
 4. Vi står i nära kontakt inom EU, bland annat om vårt vidare agerande om president Lukasjenko vägrar att lyssna på sina medborgare”, säger Linde.
 5. Anställda inom kommunal vård– och omsorg åläggs att bära munskydd under hela sina arbetspass, inte bara i kontakten med patienter.
 6. Enligt läkare ska Jakobsen kunna lämna sjukhuset inom några veckor.
 7. Det finns en hel del forskningsområden inom processteknik kopplat till livsmedel där det görs framsteg.
 8. En stor andel av processindustrin utgörs av storföretag men de lösningar och den teknologi som utvecklas är applicerbar på såväl mindre bolag som inom helt andra branscher.
 9. Utvecklingen inom flyget sprang Armstrong förbi, så någon Seadrome blev aldrig verklighet.
 10. Fortfarande är det drygt 160 länder som håller skolorna delvis stängda (det kan skilja sig lokalt/regionalt inom ett land).
 11. Rosengård svarade på det tidiga Uppsalamålet med en kanonad av mål, hela sex stycken inom loppet av en kvart innan paus.
 12. – Personen som tilldelas stipendiet ska verka i Adams anda och det ska gå till en mediepersonlighet, men sannolikt någon inom radio eller tv.
 13. På listan, som offentliggjordes av Trumpadministrationen på fredagseftermiddagen, finns två polischefer och flera personer inom säkerhetstjänsten.
 14. Under den senaste veckan har nära 40 procent av de nya fallen som bekräftats funnits hos personer inom åldersgruppen 20–29 år.
 15. Specialgrupper inom landets armé och polis, som ska se till att restriktionerna följs, har länge anklagats för tortyr, utpressning och utomrättsliga avrättningar.
 16. Samla alla ansvariga inom it och verksamhet och ha hårda, rättframma samtal för att få all smutsig byk upp i dagsljuset.
 17. Och för Apple ökar intäkterna inom alla produktområden och i alla delar av världen.
 18. Det är sedan upp till kommunen eller ansvarig inom vården att ordna situationen på ett sätt som gör att personen kan leva under säkra förhållanden.
 19. Ökas inte den summan rejält kommer det bli tufft för väldigt många klubbar och sporter, och då tror jag att risken för splittring inom idrottsrörelsen ökar eftersom många då känner att de ”måste värna sitt eget”.
 20. De är annars utspridda inom cirkusbranschen världen över.

Synonymer, motsatsord (antonymer), betydelser m.m. till inom är bl.a. hämtade ifrån Folkets synonymlexikon Synlex, Folkets lexikon, Lexin - svenskt lexikon, Swesarus, Wiktionary och Institutet för språk och folkminnen. Datan har bearbetats efter att den hämtats. Användare har även bidragit med synonymer, motsatsord och betydelser. Exempel från tidningar har behandlats automatiskt och det kan därför förekomma enstaka fel.Mer information

Här nedan kan du hitta information om vad en synonym är samt hitta andra ord som kan vara av intresse.

Vad är en synonym och ett motsatsord?

En synonym är ett ord med samma eller en snarlik betydelse som ett annat ord. En kan säga att en synonym är annat ord för samma sak. T.ex. är innanför en synonym till inom. Två synonymer kan dock ha olika ton och uppfattas på helt olika sätt.

Motsatsord, även kallade antonymer, är ord med just motsatta betydelser. T.ex. är utom motsatsen till inom.

ordguru är en gratis synonymordbok med fler än 90 000 svenska synonymer.
Kontakta oss.