Synonymer till intellektuell

Vi känner till 11 synonymer till intellektuell. Ordet intellektuell är en synonym till smart och briljant och kan bland annat beskrivas som ”som gäller tänkande och analys samt intresse för kultur”.

Här nedanför kan du se alla synonymer, motsatsord och betydelser av intellektuell samt se exempel på hur ordet används i det svenska språket.

Alla synonymer till intellektuell

 1. beläst
 2. bildad
 3. briljant
 4. fiffig
 5. förståndsmässig
 6. genial
 7. kunnig
 8. skärpt
 9. smart
 10. snille
 11. snillrik

Vilka ord betyder nästan samma sak som intellektuell?

Detta är några av synonymerna till synonymerna ovan, alltså andrahands-synonymer till intellektuell. Kanske kan dessa hjälpa dig att hitta det du söker?

 1. lysande
 2. genialisk
 3. snitsig
 4. sinnrik

Vad är motsatsen till intellektuell?

Det saknas motsatsord. Föreslå nya motsatsord till intellektuell.

Vad betyder intellektuell?

 1. som gäller tänkande och analys samt intresse för kultur
 2. förståndsmässig
 3. (substantiverat) person som sysslar med vetenskap, författarskap o dyl

Hur böjs intellektuell?

 1. intellektuell
 2. intellektuella
 3. intellektuellare
 4. intellektuellast
 5. intellektuellaste
 6. intellektuelle
 7. intellektuellt

Hur kan ordet intellektuell användas?

Följande exempelmeningar visar hur intellektuell kan användas.

 1. hon har breda intellektuella intressen
 2. han är intelligent men knappast intellektuell

Hur används ordet intellektuell i svenska tidningar?

Exemplen nedan är hämtade från svenska tidningar för att illustrera hur ordet intellektuell används i vanlig text.

 1. Jag har inte som huvudmål att bli bäst på bara en sak, utan vill lära mig för att expandera konstnärligt och intellektuellt.
 2. Den begränsade yttrandefriheten för kambodjanska bönder under Pol Pot eller kinesiska intellektuella under kulturrevolutionen lämnade honom mer likgiltig.
 3. När Nadja Ambjörnsson föds är hon intellektuellt och motoriskt funktionsnedsatt, utan förmåga att tala eller utföra medvetna rörelser.
 4. Oikos har en bra samling intellektuella.
 5. Detta, menar jag, kompletteras av den svenska antiintellektualismen, som märks i allt från bristen på avancerade intellektuella debatter till svenska toppolitikers internationellt sett mycket låga utbildning och ointresse för vetenskap och nya idéer.
 6. – Han var väldigt intellektuell.
 7. Bland danska ungkommunister började Lone Frank upptäcka det motsatta könets tjusning – inte bara männen som sexobjekt, utan lika mycket som intellektuella varelser.
 8. Johan Pehrson, förste vice ordförande och gruppledare för Liberalerna i riksdagen, menar att det nog behövs ett intellektuellt kapital för att ta till sig partiets strategi.
 9. Samhällets syn på börsen som något som kräver intellektuell förmåga kan också göra det svårare att se beroendet, tror han.
 10. I Totties konst, nu som förr, finns ofta ett intellektuellt raster.
 11. Religion blir en intellektuell och känslomässig övertygelse som knyts till lagbundenhet, Bibeln och vissa teologiska försanthållanden.
 12. Men de verkade samtidigt mer i ett intellektuellt sammanhang.
 13. Hennes drastiska, smarta, oväntade, humoristiska och ambitiösa spaningar och böcker har varit ett uppfriskande och viktigt inslag i det i övrigt ganska trista, fattiga, intellektuella samtalet i Sverige.
 14. Hur är det att verka som intellektuell i USA i dag?.
 15. Högt och lågt, plumpt och intellektuellt.
 16. Sanningen är att när du tvingar dig själv att växla från en intellektuellt ansträngande arbetsuppgift till en annan slösar du inte bara tid, du dräneras också på energi.
 17. – Det intellektuella livet kommer att utarmas om det ska flyttas online.
 18. Tittarna hade kunnat få se en statsminister som ägnade sig åt intellektuell reflektion och som demonstrerade sin förmåga att tänka om när situationen kräver det.
 19. Den föreslagna lagändringen skulle göra det lättare att tvångsisolera patienter, med exempelvis demens och vissa intellektuella funktionsnedsättningar, som motsätter sig isolering för att de har svårt att förstå anledningen.
 20. Lisa Irenius beskriver hur P O Enquist gjorde betydande avtryck både som författare, dramatiker och intellektuell.


Vad är en synonym och ett motsatsord?

Ordet synonym kommer från de grekiska orden 'syn' (samman) och 'onoma' (namn). En synonym är alltså ett ord med samma eller en snarlik betydelse som ett annat ord. En kan säga att en synonym är annat ord för samma sak. T.ex. är smart en synonym till intellektuell. Två synonymer kan dock ha olika ton och uppfattas på helt olika sätt.

Motsatsord, även kallade antonymer, är ord med just motsatta betydelser.

Du kanske också är intresserad av dessa ord?

Ord som slutar på intellektuell