Synonymer till intelligent

Vi känner till 10 synonymer till intelligent. Ordet intelligent är en synonym till klok och klyftig och kan bland annat beskrivas som ”begåvad, skärpt”. Ordet är motsatsen till bakom flötet.

Här nedanför kan du se alla synonymer, motsatsord och betydelser av intelligent samt se exempel på hur ordet används i det svenska språket.

Alla synonymer till intelligent

 1. begåvad
 2. förståndig
 3. insiktsfull
 4. klartänkt
 5. klipsk
 6. klok
 7. klyftig
 8. skarpsinnig
 9. smart
 10. vis

Vilka ord betyder nästan samma sak som intelligent?

Detta är några av synonymerna till synonymerna ovan, alltså andrahands-synonymer till intelligent. Kanske kan dessa hjälpa dig att hitta det du söker?

 1. klarsynt
 2. vettig
 3. vass
 4. slug
 5. skarp
 6. slipad
 7. listig

Vad är motsatsen till intelligent?

Motstatsord kallas även för antonymer och är ord med just motsatta betydelser.

 1. bakom flötet

Vad betyder intelligent?

 1. begåvad, skärpt
 2. (om person) som snabbt och/eller grundligt avsiktligt utvecklar sitt tänkande och lösningar till problem utifrån givna grunder; som besitter hög intelligens; som har högt IQ
 3. avledning till adjektivet intelligent

Hur kan ordet intelligent användas?

Följande exempelmeningar visar hur intelligent kan användas.

 1. hon är intelligent och har lätt för logiskt tänkande

Hur används ordet intelligent i svenska tidningar?

Exemplen nedan är hämtade från svenska tidningar för att illustrera hur ordet intelligent används i vanlig text.

 1. We make distance irrelevant for intelligent people är vår devis, säger hon och lyfter även sättet att jobba.
 2. Han är tydlig med att familjen inte vill ha ett intelligent hus.
 3. Kombinationen av bilarna och dansen illustrerar konceptet intelligent movement.
 4. Harry är bara en stackars prins, utsatt för en intelligent manipulatör (Meghan), och är inte ens herre över sin egen självbiografi.
 5. Han är rolig, intelligent och drar allas blickar till sig när han går in i ett rum.
 6. Det blir oproportionerligt många intelligenta mördare, men ibland blir klichén begåvad sträckläsning.
 7. Inbjudande, intelligent och visuellt storslaget, som i ”Eskapist” på Kungliga Operan 2019, om lekens och fantasins kraft, eller ”Kuckel” på Orionteatern 2020, om mänskligt samspel och manipulation.
 8. Fåglar har visserligen inte haft något rykte om sig som särskilt intelligenta.
 9. Sammanstrålningen mellan internet, mobilitet, molnet och kraftfulla 5G–nätverk skapar en våg av digital transformation och intelligent kommunikation, vilken driver en världsomfattande förändring i hur företag agerar.
 10. Vi tänker oss att vår nätinfrastruktur ska bli mer intelligent, få ökad kapacitet, minskade fördröjningar och bli mer energieffektiv, säger Magnus Frodigh.
 11. Craig Le Clair, analytiker på Forrester, säger att intelligent automatisering (IA) kommer att driva automatiseringen framåt med chattbottar som används både för kundhantering och för att hjälpa anställda, med maskininlärning i grunden.
 12. – Vi är intelligenta varelser.
 13. Det handlar om att på ett intelligent sätt assistera dig i ditt körande, säger Henrik Eskilsson.
 14. Det intelligentaste laget i turneringen har slagit ut det mest slitstarka, enligt målvakt Andreas Palicka.
 15. En av bolagets senaste innovationer är det intelligenta transportsystemet XPlanar som möjliggör kontaktlös, parallell och individuell transport av produkter.
 16. Bara under 2020 har Tink genomfört tre stora förvärv i sin strategi att investera i intelligenta datatjänster baserade på open banking.
 17. Vi kommer att göra det med en intelligent elektrisk plattformsstrategi och en patentskyddad metod för mjukvaruutveckling, sade Markus Schäfer, ansvarig för Daimlergruppens utveckling.
 18. Det undersökta området finns i stjärnbilden Seglet (Vela) på den södra stjärnhimlen, men trots att det finns sex kända exoplaneter i regionen har astronomerna hittills inte kunnat hitta några tekniska signaturer som tyder på intelligent liv.
 19. Det är ett avgörande steg framåt i den framtida utvecklingen av de sofistikerade återkopplingssystemen som vi behöver för att ta fram riktigt smarta proteser och intelligent robotik, säger forskningsledaren Madhu Bhaskaran.
 20. Soltech är även intresserade av företag inom energilagring, intelligenta hem och högteknologiska bolag inom cleantechområdet.

Vad är en synonym och ett motsatsord?

Ordet synonym kommer från de grekiska orden 'syn' (samman) och 'onoma' (namn). En synonym är alltså ett ord med samma eller en snarlik betydelse som ett annat ord. En kan säga att en synonym är annat ord för samma sak. T.ex. är klok en synonym till intelligent. Två synonymer kan dock ha olika ton och uppfattas på helt olika sätt.

Motsatsord, även kallade antonymer, är ord med just motsatta betydelser. T.ex. är bakom flötet motsatsen till intelligent.

Du kanske också är intresserad av dessa ord?

Ord som börjar på intelligent

Ord som slutar på intelligent

Bild till ordet intelligent

Använd gärna bilden nedan om du vill länka till denna sida om ordet intelligent.

Bild med texten intelligent