Synonymer till intention

Vi känner till 7 synonymer till intention. Ordet intention är en synonym till mening och mål och kan beskrivas som ”avsikt, syfte eller plan; anledningen till att en person eller organisation väljer att utföra en handling, ofta det som utövaren hoppas att handlingen skall resultera i; svaret på frågan varför utövaren väljer att utföra handlingen”.

Här nedanför kan du se alla synonymer, motsatsord och betydelser av intention samt se exempel på hur ordet används i det svenska språket.

Alla synonymer till intention

Följande ord betyder ungefär det samma som ordet intention och kan ofta användas istället.

 1. avsikt
 2. mening
 3. mål
 4. syfte
 5. uppsåt
 6. ämna
 7. ändamål

Vad är motsatsen till intention?

Det saknas motsatsord. Föreslå nya motsatsord till intention.

Vad betyder intention?

 1. avsikt, syfte eller plan; anledningen till att en person eller organisation väljer att utföra en handling, ofta det som utövaren hoppas att handlingen skall resultera i; svaret på frågan varför utövaren väljer att utföra handlingen

Hur kan ordet intention användas?

Det saknas exempel på hur intention kan användas.

Hur används ordet intention i svenska tidningar?

Exemplen nedan är hämtade från svenska tidningar för att illustrera hur ordet intention används i vanlig text.

 1. Ifrågasättandet av min bakgrund och därmed mina intentioner.
 2. – Min bild är att det här handlar om en chef som haft en helt orimlig arbetsbelastning och som försökt tala med ledningen men inte fått gehör, och som aldrig haft någon annan intention än att göra rätt.
 3. Men att säga att det systematiskt fuskas, att det finns en dålig intention och att man vill försnilla, det är inte rimligt, säger hon.
 4. – I nuläget vet vi inte deras intentioner, kommer de att strida mot oss eller försöka hålla kvar staden? De rör sig väldigt långsamt, säger presidentrådgivaren Oleksij Arestovytj.
 5. Att resultatet skulle komma att bli en av internets främsta snackisar och ”uppfräschningen” en vida världsomnämnd händelse, var nog sannerligen inte hennes intention.
 6. Någonstans känner jag att om jag skulle plocka skräp på centralstationen vill jag gå in med intentionen att jag ska ta över hela centralstationen.
 7. Jag skrev en text med intentionen att sjunga själv för första gången på flera år.
 8. De kanske till och med kan säga något mer än vad den ursprungliga intentionen var.
 9. Jag är övertygad om tidigare utredares, regionföreträdares och politikers goda intentioner.
 10. Det är helt klart från vår sida, men vi vet ju inte intentionerna från ryskt håll, sade Ann Linde under en pressträff efter mötet.
 11. Vi har tidigare skrivit om Norrbottens e–nämnd, som har skapats för att förverkliga regeringens intentioner för e–samhälle.
 12. Regeringens intention att se över behörighetsgränsen till gymnasiet och om det ska finnas underkända betyg i grundskolan är ett steg i fel riktning, enligt Malm.
 13. Uppsala universitet framhåller att lagändringar visst kan göras om domstolarnas beslut inte går i linje med lagstiftarens intention.
 14. Med äkta man, villa och vovve positionerade han sig som en helylle–kandidat, utan de subversiva eller normbrytande intentioner som annars förknippas med HBTQI+personer.
 15. Landets militär och underrättelsetjänst har fått kritik för att de inte förutsåg hur illa det skulle bli, och missbedömde Hamas intentioner, säger Anders Persson som forskar om Israel och Palestina vid Linnéuniversitetet.
 16. Det måste man definitivt göra för att kunna förstå intentionerna.
 17. I stället var intentionen att bevara den för framtiden, säger producenten Robert Fox till The Guardian.
 18. Och, som nämnt, är myndigheten inställd på att leva upp till regeringens intentioner med förslaget om tillfälligt stopp.
 19. Det kanske inte var teoretikernas intention, men så blir det.
 20. Ebba Busch svarar att hon är trött på att feminister ifrågasätter varandras intentioner.

Vad är en synonym och ett motsatsord?

Ordet synonym kommer från de grekiska orden 'syn' (samman) och 'onoma' (namn). En synonym är alltså ett ord med samma eller en snarlik betydelse som ett annat ord. En kan säga att en synonym är annat ord för samma sak. T.ex. är mening en synonym till intention. Två synonymer kan dock ha olika ton och uppfattas på helt olika sätt.

Motsatsord, även kallade antonymer, är ord med just motsatta betydelser.

Du kanske också är intresserad av dessa ord?

Bild till ordet intention

Använd gärna bilden nedan om du vill länka till denna sida om ordet intention.

Bild med texten intention