Synonymer till intrikat

Vi känner till 5 synonymer till intrikat. Ordet intrikat är en synonym till krånglig och invecklad och kan bland annat beskrivas som ”invecklad”. Ordet är motsatsen till enkel.

Här nedanför kan du se alla synonymer, motsatsord och betydelser av intrikat samt se exempel på hur ordet används i det svenska språket.

Alla synonymer till intrikat

 1. avancerad
 2. invecklad
 3. komplex
 4. komplicerad
 5. krånglig

Vilka ord betyder nästan samma sak som intrikat?

Detta är några av synonymerna till synonymerna ovan, alltså andrahands-synonymer till intrikat. Kanske kan dessa hjälpa dig att hitta det du söker?

 1. svår

Vad är motsatsen till intrikat?

 1. enkel

Vad betyder intrikat?

 1. invecklad
 2. som är invecklad och svår att förstå sig på

Hur böjs intrikat?

 1. intrikat
 2. intrikata
 3. intrikatare
 4. intrikatast
 5. intrikataste
 6. intrikate

Hur kan ordet intrikat användas?

Följande exempelmeningar visar hur intrikat kan användas.

 1. ett intrikat problem

Hur används ordet intrikat i svenska tidningar?

Exemplen nedan är hämtade från svenska tidningar för att illustrera hur ordet intrikat används i vanlig text.

 1. Nu är han tillbaka med en intrikat berättelse om en möbelhandlare i 1960–talets Harlem, en familjehistoria gömd inuti en deckare men mest en roman samhället, om rasismen och om makt.
 2. Långa vindlande meningar, någon gång över en del sida, med bisatser lagda efter bisatser i så intrikata konstruktioner att läsaren, till punkten hunnen, måste börja om från början.
 3. Han är delvis intrikat styckad, och snart sker ytterligare ett mord.
 4. Det hela är ett intrikat grupparbete där det händer saker varje minut och där varje åtgärd sätter igång en dominoeffekt, ungefär som i ett avancerat lekprogram i teve.
 5. Lagringen av samtalen skedde i en intrikat kedja där leverantören Medhelp ansvarat för att ta emot patientsamtal via 1177 Vårdguiden från vårdregionerna i Stockholm, Södermanland och Värmland.
 6. Enligt henne bör båda sidor allvarligt ta sig en funderare på om tiden räcker till att baxa fram ett intrikat frihandelsavtal plus alla möjliga sorters samarbeten och regler.
 7. Många antar att det helt enkelt är ett intrikat kodsystem – att det finns eller har funnits en chiffernyckel som avslöjar hur bokstäverna ska läsas.
 8. De lär snart känna den lokala ekologin och människornas plats i den, ett intrikat system av ömsesidigt beroende kring kor, betesmark, vägskötsel, snöröjning, jaktbyten med mera.
 9. Det hela utvecklar sig till ett intrikat maktspel, där konstnären, som i början känns öppensinnad och nyfiken, efterhand framstår som mer och mer maktfullkomlig och manipulativ.
 10. I ”I en pöl” ligger tyngdpunkten inte på naturen per se, utan på myrorna och småbarnen – och relationen dem emellan, vilken gestaltas stilsäkert och intrikat via en rad formmässiga val.
 11. Och den intelligenta, intrikata ljussättningen, som växelvis från höger och vänster skänker dansarna långa, smala skuggor gör var och en sitt eget universum.
 12. ”The sinner” är en intrikat och vanebildande psykologisk kriminalthriller som försöker besvara frågan ”whydunnit?” snarare än ”whodunnit?”.
 13. Det intrikata och livsfarliga sätt som resten av samhället hållit dessa män bakom ryggen och möjliggjort övergreppen blev i samband med #metoo också avslöjat.
 14. En omständighet säger det mest om den intrikata politiska situation som italienarna vaknar upp till denna morgon.
 15. Det finns flera intrikata problem med överljudsflygning.
 16. Samtidigt är den en intrikat social studie av kön och klass i ett patriarkalt och hierarkiskt samhälle, ett sydamerikanskt #metoo–drama om man så vill där kvinnorna är osynliga och bär på historier om övergrepp.
 17. – Här ser vi någon som jobbat på av helvete, säger Castenfors och saktar ned vid en intrikat stadslik formation som satts samman av tillskurna böcker.
 18. Från gömmorna bakom disken dyker den ena lilla asken efter den andra upp, med vackra små snäckor i ovanliga färger och intrikata former.
 19. Intrigen är så intrikat, den måste vara noga uttänkt i alla detaljer för den är så skickligt gjord.
 20. Först gör hon torrnålstryck i dämpat pastelliga toner sedan skär hon ut former och ihåligheter och sätter ihop dem till collage i många intrikata lager.


Vad är en synonym och ett motsatsord?

Ordet synonym kommer från de grekiska orden 'syn' (samman) och 'onoma' (namn). En synonym är alltså ett ord med samma eller en snarlik betydelse som ett annat ord. En kan säga att en synonym är annat ord för samma sak. T.ex. är krånglig en synonym till intrikat. Två synonymer kan dock ha olika ton och uppfattas på helt olika sätt.

Motsatsord, även kallade antonymer, är ord med just motsatta betydelser. T.ex. är enkel motsatsen till intrikat.

Du kanske också är intresserad av dessa ord?