introspektiv

Introspektiv är synonymt med inåtvänd och introvert och kan beskrivas som ”som bygger på introspektion”.

Här nedanför kan du se alla synonymer, motsatsord och betydelser av introspektiv och se exempel på hur ordet används i det svenska språket.

Synonymer till introspektiv

introvert, inåtvänd, sluten

Motsatsord till introspektiv

Det saknas motsatsord. Föreslå nya motsatsord till introspektiv.

Vad betyder introspektiv?

  1. som bygger på introspektion

Exempel på hur ordet introspektiv kan användas

Det saknas exempel.

Exempel på hur ordet introspektiv används i svenska tidningar

  1. Forne Suedemedlemmen Bernard Butler lirar i sin tur gitarr på introspektiva bakåtblickaren ”Burning the heather”, medan ”Wedding in Berlin” otippat kombinerar minimaltechno med Mendelssohns bröllopsmarsch.

Synonymer, motsatsord (antonymer), betydelser m.m. till introspektiv är bl.a. hämtade ifrån Folkets synonymlexikon Synlex, Folkets lexikon, Lexin - svenskt lexikon, Swesarus, Wiktionary och Institutet för språk och folkminnen. Datan har bearbetats efter att den hämtats. Användare har även bidragit med synonymer, motsatsord och betydelser. Exempel från tidningar har behandlats automatiskt och det kan därför förekomma enstaka fel.Mer information

Här nedan kan du hitta information om vad en synonym är samt hitta andra ord som kan vara av intresse.

Vad är en synonym och ett motsatsord?

En synonym är ett ord med samma eller en snarlik betydelse som ett annat ord. En kan säga att en synonym är annat ord för samma sak. T.ex. är inåtvänd en synonym till introspektiv. Två synonymer kan dock ha olika ton och uppfattas på helt olika sätt.

Motsatsord, även kallade antonymer, är ord med just motsatta betydelser.