Synonymer till invasion

Vi känner till en synonym till invasion. Ordet invasion är synonymt med infall och kan bland annat beskrivas som ”det att främmande trupper tränger in i ett land”.

Här nedanför kan du se alla synonymer, motsatsord och betydelser av invasion samt se exempel på hur ordet används i det svenska språket.

Alla synonymer till invasion

 1. infall

Vad är motsatsen till invasion?

Det saknas motsatsord. Föreslå nya motsatsord till invasion.

Vad betyder invasion?

 1. det att främmande trupper tränger in i ett land
 2. det att någon invaderar något; /massivt/ fientligt anfall, där fienden i stort tar över det nya området

Hur böjs invasion?

 1. invasion
 2. invasionen
 3. invasionens
 4. invasioner
 5. invasionerna
 6. invasionernas
 7. invasioners
 8. invasions

Hur kan ordet invasion användas?

Följande exempelmeningar visar hur invasion kan användas.

 1. invasionen i Normandie 1944

Hur används ordet invasion i svenska tidningar?

Exemplen nedan är hämtade från svenska tidningar för att illustrera hur ordet invasion används i vanlig text.

 1. Ryssland förnekar planer på en invasion, rapporterar nyhetsbyråerna TT och AP.
 2. Den ryska invasionen av Krimhalvön 2014 utlöste den värsta krisen mellan Ryssland och väst sedan det kalla krigets dagar.
 3. Medlemmarna i den ledarlösa oktoberrörelsen är för unga för att minnas Saddam Hussein eller den USA–ledda invasionen av Irak – vad de däremot minns är hur landets styrande misskött ekonomin och låtit korruptionen fortgå.
 4. Under Syrien­kriget var jag en av dem som ­protesterade mot invasionen, just på grund av att det fanns de som ville avsätta en president med  förevändningen att man ska ha demokrati.
 5. Formellt föddes rörelsen 1994, men grunden lades långt tidigare i de pakistanska flyktingläger dit många afghaner flydde undan den sovjetiska invasionen 1979.
 6. Talibanerna störtades från makten i den USA–ledda invasionen 2001, som följde på 11 september–attackerna.
 7. Sovjetunionens invasion 1979 följdes av ett utdraget krig mellan den kommunistiska regimen och islamistiska mujahedingrupper, stödda av USA.
 8. I början av 900–talet bildades nya kungadömen som svar på vikingarnas invasion.
 9. I Argentina, där invasionen av mapuches nation var ännu våldsammare, kallades det för ”erövringen av öknen”.
 10. Indien har drabbats av den största invasionen av ökengräshoppor på flera årtionden och delstater som Rajasthan, Punjab och Gujarat i de västra delarna av landet har redan sett livsviktiga grödor bli uppätna av de glupska gräshopporna.
 11. Den fundamentalistiska talibanrörelsen har sedan den störtades i en USA–ledd invasion 2001 bedrivit gerillakrig mot afghanska myndigheter och utländsk militär.
 12. FN kallar det den värsta invasionen på ett kvarts århundrade och den berör även Uganda, Eritrea och Djibouti.
 13. Minnena från den amerikanska invasionen i Irak förskräckte.
 14. Väpnade operationer med anonym trupp som vid invasionen av Krim innebär en möjlighet att förneka det som är uppenbart för omvärlden och därmed motverka ansvarsutkrävande.
 15. Robotuppror, Marsresor, dubbla utomjordiska invasioner och jorden lagd i aska av drakar – 2020 ser ut att bli ett händelserikt år.
 16. Massakern utförs i kölvattnet av omvälvande politiska händelser, Sovjets respektive Nazitysklands invasion av Polen.
 17. Mest omtalat blev hans nej till invasionen av Irak 2003.
 18. Genom att fokusera på dessa sju vägar, hoppas forskarna nu att vägen ska vara öppen för andra forskare att utveckla läkemedel som riktar in sig på att störa parasitens invasion av levern.
 19. Specialister förutsåg att en invasion i Irak skulle skapa en idealisk grogrund för nya terrorister.
 20. Processen inleddes redan under den allierade invasionen av Sicilien 1943, när de lokala fascistledarna byttes ut mot folk som senare visade sig vara knutna till maffian.


Vad är en synonym och ett motsatsord?

Ordet synonym kommer från de grekiska orden 'syn' (samman) och 'onoma' (namn). En synonym är alltså ett ord med samma eller en snarlik betydelse som ett annat ord. En kan säga att en synonym är annat ord för samma sak. T.ex. är infall en synonym till invasion. Två synonymer kan dock ha olika ton och uppfattas på helt olika sätt.

Motsatsord, även kallade antonymer, är ord med just motsatta betydelser.

Du kanske också är intresserad av dessa ord?