Synonymer till invasiv

Vi känner till 3 synonymer till invasiv. Ordet invasiv är en synonym till inträngande och övertagande och kan bland annat beskrivas som ”(om tumör, infektion, och liknande) som sprider sig lokalt”. Ordet är motsatsen till harmoniserande.

Här nedanför kan du se alla synonymer, motsatsord och betydelser av invasiv samt se exempel på hur ordet används i det svenska språket.

Alla synonymer till invasiv

 1. ickeharmoniserande
 2. inträngande
 3. övertagande

Vad är motsatsen till invasiv?

 1. harmoniserande

Vad betyder invasiv?

 1. (om tumör, infektion, och liknande) som sprider sig lokalt
 2. (om en art) som (oavsiktligt eller avsiktligt) transporterats till och av egen kraft sprider sig i ett nytt område, och där orsakar skada

Hur böjs invasiv?

 1. invasiv

Hur kan ordet invasiv användas?

Det saknas exempel på hur invasiv kan användas.

Hur används ordet invasiv i svenska tidningar?

Exemplen nedan är hämtade från svenska tidningar för att illustrera hur ordet invasiv används i vanlig text.

 1. Ser du skillnad på en strandkrabba och en invasiv blåskrabba?.
 2. De båda parterna förlikades om ett prisavdrag på 600 000 kronor men när det gäller mäklarens ansvar avskrev Fastighetsmäklarinspektionen ärendet, då varken mäklaren eller säljaren vid försäljningen hade kunskaper om att det handlade om en invasiv art.
 3. Kinesisk ullhandskrabba är en invasiv art och alla nya fynd måste rapporteras och sedan avlivas.
 4. För att räknas som invasiv, måste en art vara främmande, det handlar alltså om när och hur den kom till Sverige.
 5. Svartmunnad smörbult är en mycket framgångsrik invasiv fiskart som håller på att etablerat sig längs den svenska västkusten.
 6. Flera fynd av amerikansk hummer har gjorts, den betraktas som en invasiv främmande art och kan innebära ett hot mot både den inhemska arten och andra kräftarter.


Vad är en synonym och ett motsatsord?

Ordet synonym kommer från de grekiska orden 'syn' (samman) och 'onoma' (namn). En synonym är alltså ett ord med samma eller en snarlik betydelse som ett annat ord. En kan säga att en synonym är annat ord för samma sak. T.ex. är inträngande en synonym till invasiv. Två synonymer kan dock ha olika ton och uppfattas på helt olika sätt.

Motsatsord, även kallade antonymer, är ord med just motsatta betydelser. T.ex. är harmoniserande motsatsen till invasiv.

Du kanske också är intresserad av dessa ord?