jämvikt

Jämvikt är synonymt med jämviktsläge och situation och kan bland annat beskrivas som ”läge då två vikter väger jämnt, balans”.

Här nedanför kan du se alla synonymer, motsatsord och betydelser av jämvikt och se exempel på hur ordet används i det svenska språket.

Synonymer till jämvikt

balans, harmoni, jämviktsläge, situation

Motsatsord till jämvikt

Det saknas motsatsord. Föreslå nya motsatsord till jämvikt.

Vad betyder jämvikt?

 1. läge då två vikter väger jämnt, balans
 2. (fysik) tillstånd hos visst (system av) föremål som kännetecknas av att de lägesförändrande krafterna exakt upphäver varandra

Böjningar av jämvikt

 1. jämvikt
 2. jämvikten
 3. jämviktens
 4. jämvikts

Exempel på hur ordet jämvikt kan användas

 1. hon flyttade den tunga väskan till fören för att få mer jämvikt i båten

Exempel på hur ordet jämvikt används i svenska tidningar

 1. Det kommer att fortsätta skreda tills jorden nått jämvikt, sa Karin Odén, geotekniker och tjänsteman i beredskap vid SGI, Statens geotekniska institut, i samband med raset i november.
 2. Pinterest har fått en rekommendationshöjning till övervikt från jämvikt från Wells Fargo som anser att aktien underpresterat trots en stabil grund.
 3. Ericsson fanns i delad tätposition med Alfa Laval med en uppgång på 2,1 procent efter att telekombolaget höjts till övervikt från jämvikt av Barclays Capital.
 4. Morgan Stanley har ändrat sin rekommendation för aktien till övervikt, från tidigare jämvikt.
 5. Morgan Stanley har sänkt sin rekommendation för Boliden till jämvikt från övervikt.
 6. Morgan Stanley har enligt Bloomberg höjt sin rekommendation av chiptillverkaren Nvidia till övervikt från tidigare jämvikt.
 7. ”Med de skärpta amorteringskravet från mars tror vi att ytterligare en nedgång i priserna är trolig innan de finner en ny jämvikt”, skriver Bank of America Merrill Lynch, Bofa/ML, som räknar med att bostadspriserna kommer att sjunka ytterligare 5 procent.
 8. Eftersom båda sidorna försöker nå jämvikt så kan energin fångas med hjälp av termoelektriska processer.
 9. Han anser, att man göt för snabbt och lade för mycket betong på ena sidan istället för att gjuta jämnt, fördela tyngden och få jämvikt på bron (Byggnadsarbetaren 2017–09–12).
 10. Bland förlorarna fanns smyckesföretaget Pandora, som backade 2,4 procent efter att Morgan Stanley sänkt rekommendationen till jämvikt från övervikt.
 11. Det var därför de kinesiska ledarna i början var rädd för Donald Trump, eftersom de inte ville att jämvikten skulle rubbas.
 12. Höstens utbudsökning har skapat ökad osäkerhet och en ny jämvikt håller på att etableras.
 13. * Morgan Stanley sänker rekommendationen för Scandic Hotels till undervikt från jämvikt, med bibehållen riktkurs 105 kronor.
 14. Det menar Barclays i en analys där rekommendationen höjs till övervikt från jämvikt med höjd riktkurs till 450 kronor, vilket Nyhetsbyrån Direkt rapporterat om tidigare på fredagen.
 15. * Barclays höjer Hexagon till övervikt från jämvikt, med nya riktkursen 450 kronor (410).
 16. Annars var det mest röda markeringar inom OMXS30 med Atlas Copco A och B 1,4 samt 1,9 procent ned sedan Morgan Stanley sänkt rekommendationen för aktien till jämvikt.
 17. För att behålla jämvikten mellan höger– och vänsterpolitiker på topposterna i EU väntas Dijsselbloem bli ersatt av någon annan socialdemokrat.
 18. – Gör ingenting för att rubba den jämvikt som nu råder där, sade Duterte om beslutet när han pratade med reportrar på onsdagen.
 19. Genom datorsimuleringar baserade på högtrycksexperimenten har forskarna räknat fram att i begynnelsen av vår planets existens rådde jämvikt mellan de båda tillstånden för bridgmanit.
 20. Barnen flyttade ut, men byns villaggio upprätthöll alltid en viss jämvikt, och det tjugotal hus som fanns förblev bebodda.

Synonymer, motsatsord (antonymer), betydelser m.m. till jämvikt är bl.a. hämtade ifrån Folkets synonymlexikon Synlex, Folkets lexikon, Lexin - svenskt lexikon, Swesarus, Wiktionary och Institutet för språk och folkminnen. Datan har bearbetats efter att den hämtats. Användare har även bidragit med synonymer, motsatsord och betydelser. Exempel från tidningar har behandlats automatiskt och det kan därför förekomma enstaka fel.Mer information

Här nedan kan du hitta information om vad en synonym är samt hitta andra ord som kan vara av intresse.

Vad är en synonym och ett motsatsord?

En synonym är ett ord med samma eller en snarlik betydelse som ett annat ord. En kan säga att en synonym är annat ord för samma sak. T.ex. är jämviktsläge en synonym till jämvikt. Två synonymer kan dock ha olika ton och uppfattas på helt olika sätt.

Motsatsord, även kallade antonymer, är ord med just motsatta betydelser.