jätte

Jätte är synonymt med koloss och oerhört och kan bland annat beskrivas som ”en sagofigur som är mycket större än en människa”.

Här nedanför kan du se alla synonymer, motsatsord och betydelser av jätte och se exempel på hur ordet används i det svenska språket.

Synonymer till jätte

diger, enorm, enormt, gigant, gigantiskt, koloss, oerhört, rese, stor, super, turs, väldig, väldigt

Motsatsord till jätte

Det saknas motsatsord. Föreslå nya motsatsord till jätte.

Vad betyder jätte?

 1. en sagofigur som är mycket större än en människa
 2. en person som är mycket stor
 3. (mytologi) storvuxen varelse som förekommer i bland annat fornnordisk mytologi

Exempel på hur ordet jätte kan användas

 1. hon läste en bok om jättar, drakar och troll för barnen

Exempel på hur ordet jätte används i svenska tidningar

 1. Även en bra passningsspelare, men däremot ingen jätte i luften.
 2. En ny trend har dock dykt upp i sammanhanget, nämligen att svenska bolag väljer att lagra sina data hos svenskägda molnleverantörer framför de internationella jättarna.
 3. Det amerikanska företaget hade startat upp exakt 20 år tidigare och var knappast den jätte som de är i dag, 1984 var de helt enkelt en uppstickare.
 4. Microsofts före detta vd, som ledde den digitala jätten mellan 2000 till 2014, är god för 53 miljarder dollar.
 5. Men som Ny Tekniks genomgång visar finns det många risker, hinder och nackdelar med de båda jättarnas ambitiösa initiativ.
 6. Nu ska Australiens regering tvinga de amerikanska jättarna att betala för det innehåll de tar från landets medier.
 7. De döda ligger längst in i ett skjul, som om en argsint jätte bara slängt in dem, och det gäller att närma sig dem försiktigt.
 8. Syskonen Anna, Severin och Eberhard kämpar emot, tillsammans med jättar, häxor och hela byn.
 9. Det största hotet mot jättarnas affärer är en verklig marknad där de många äger.
 10. Fabriken i Yokohama har också utvecklat Gundam Carrier, ett system som förflyttar jätten in och ut ur dockan.
 11. Denna formulering, om ”anslutning till Svenska Mässan”, utesluter i praktiken de förslag som skissas i tjänstemannautredningen liksom i den handelscenteridé som fransk–holländska jätten Unibail–Rodamco–Westfield presenterat.
 12. I PSG spelar Sagosen tillsammans med Danmarks största namn Mikkel Hansen och Frankrikes jätte Nikola Karabatic.
 13. Att Kina slänger ut amerikanska programföretag och utvecklar allt nytt och eget är kanske inte det viktiga intäktsmässigt för de amerikanska jättarna, men den boost det ger utvecklingen av IT–industrin i Kina är enorm.
 14. Det här är vad som står på spel för de svenska jättarna.
 15. De flesta av Europas jättar uppges vara intresserade av norrmannens namnteckning.
 16. Organisationen är internationell och i kundkatalogen hittar man de stora jättarna som NASA och Europeiska Rymdstyrelsen ESA.
 17. En av de största aktörerna inom kärnkraftsindustrin är den amerikanska jätten Westinghouse, med stor verksamhet i Västerås.
 18. En startup uppbackad av jättar som Amazon och Ford.
 19. Nyligen sköt Västra Götalandsregionen upp sitt införande för att ge Cerner tid att anpassa sitt system Millennium till de krav som den svenska patientdatalagen ställer – något som den amerikanska jätten inte förstått omfattningen av.
 20. Utmanaren slår jätten Blossa – och får full pott tillsammans med en märkligt döpt överraskning.
 21. För det första lär jätten vara intresserad av att bredda stödet till fler telefonmodeller – att gå all–in på Pixel–mobilerna känns minst sagt futtigt och mer som en testbädd för vad som komma skall.
 22. – På ena sidan står de digitala jättarna och de riktigt stora multinationella företagen och på den andra sidan står alla andra, säger han.
 23. De kom fram till att var och en av havets jättar är värda cirka 20 miljoner kronor och att det globala beståndet av stora valar är värt hela 10 biljoner kronor för mänskligheten.
 24. Mellan åren 2014 och 2016 gick 94 procent av all digital annonstillväxt till utomnordiska jättar, visar Nordicoms publikation Kampen om reklamen.
 25. De flesta av storbolagen gick bra, bara fyra av jättarna på OMXS30–listan landade på rött.
 26. Om du vill kan jag testa din röv också, det gör ont första gången men där efter är det jätte skönt”.
 27. Den digitala jätten har redan sålt minst 20 miljoner sådana enheter.
 28. – Att Saab samarbetar med en jätte som Boeing i ett avtal med US Airforce kommer att ge ett enormt internationellt genomslag, säger Hans Kjäll, flygsäkerhetskonsult med erfarenhet från såväl civilt som militärt flygarbete.
 29. Sedan började ordet användas allmänt förstärkande, ungefär som att ordet jätte från början betydde ”en (människoätande) jätte” och sedan började betyda ”mycket” som i jättestor.
 30. En ytterligare anledning är att företag som BYD de senaste åren börjat blicka utanför den kinesiska muren och naggat den europeiska och amerikanska marknaden i kanten, vilket jättar som GM och Ford ser som ett existentiellt hot.
 31. Ett tiotal finns i Amerika, fem i Afrika och resten i Asien–Oceanien, däribland Australien och jättarna Indien och Indonesien.
 32. Artikel 11 är ett resultat av kravet från många mediehus att jättar som Google och Facebook ska dela med sig av intäkterna de får när de publicerar mindre delar av mediehusens material (snippets som det heter på engelska).
 33. Näst på tur är ett klätterpulver som Disruptive Materials samarbetar med amerikanska Black Diamond om, en jätte inom utomhussport.
 34. Detta låter naturligtvis dramatiskt, men man ska då ha i åtanke att denna globala jätte har en mediebudget på hela 7,1 miljarder USD.
 35. Boeing har planer på att driftsätta sin nya jätte runt 2020 – och förväntar sig att få färdiga motorer redan om ett år.
 36. – Han var en varsam jätte och hans personlighet var otrolig.
 37. Storbritannien ska införa lagskärpningar mot aktörer som Facebook och Google, enligt kulturminister Matt Hancock som anklagar de globala jättarna för att missbruka personuppgifter och undvika skatt.
 38. Sedan tidigare anlitas det lilla bolaget av jättar som LKAB, den norska godsoperatören Cargonet och Trafikverket.
 39. – Om du tänker dig en stor jätte som gör tusen nålar på dig.
 40. Pappa Lee beskriver sin son som barn, som en "snäll jätte".
 41. Är Industrivärden tillräckligt stort, har ni tillräckligt med kapital, för att långsiktigt kunna stå upp som huvudägare i en global jätte som AB Volvo?”Det tycker jag vi har, kapital är en knapp resurs men nog har vi det.
 42. Peter Eriksson har medvetet valt att ta den här frågan via EU–kommissionen, i hopp om att vara en större röst mot de stora jättarna.
 43. – Sofia Olsson Olsén har under sin tid som publisher stärkt Aftonbladets position ytterligare och visat för andra europeiska publicister att det går att konkurrera med de amerikanska jättarna.
 44. Uppstickaren som skakat jättens bur var Norrlands Guld.
 45. Den tyska jättens vd Volkmar Denner arbetar för fullt med en omfattande omställning av koncernen.
 46. De tyska jättarna har lobbat stenhårt för att domstolen skulle gå en annan väg och fått understöd av den tyska regeringen som inte heller vill ha miljözoner.
 47. Den tyska jättens produktportfölj är som bekant omfattande.
 48. En annan nordisk jätte i regionen är Nordea som tillsammans med DNB har banken Luminor, med verksamhet i hela Baltikum.
 49. – Det vi ser är exempel på konsolideringar på den alltmer globala mediemarknaden och dess släktskap med de digitala jättarna.
 50. Hatmeddelanden på sociala medier gör att kundernas förtroende urholkas, enligt den globala jätten Unilever, som är en av världens största annonsörer.
 51. Det är dock inte första gången de två jättarna samarbetar.
 52. Det aktuella flygbolaget, Saratov, är numera ett dotterbolag till jätten Aeroflot och Saratov sticker inte ut ur säkerhetssynpunkt, enligt Kjäll.
 53. – Det har utvecklat mig jättemycket, med betoning på jätte, säger Hanna till DN.
 54. Volvo Group är en jätte med omkring 100.
 55. Den räntekänsliga fastighetssektorn hade allmänt en svag utveckling i Europa med jätten Unibail–Rodamco 0,7 procent lägre.
 56. Lagets minsta spelare växte ut till en jätte i semifinalen mot Danmark.
 57. Kommersiellt utmanas Ikea av nya, nätbaserade affärsmodeller med jätten Amazon i spetsen.
 58. Kampen om vem som ska äga morgondagens transportsystem är dessutom redan ett slagfält där jättarnas kamp pågår.
 59. "Smärtsam", kallade hon läsningen av Ishiguros senaste bok "Begravd jätte", som hon tyckte hade fuskats fram.
 60. Nästan alla är backade av stora tv–avtal, men det som skiljer Europas jättar från varandra är i huvudsak kommersiella intäkter.
 61. Nobelpristagaren i litteratur Kazuo Ishiguros senaste roman, ”Begravd jätte” utspelar sig i denna drömtid.
 62. Flera av jättarna inom fordonsindustrin har de senaste åren gjort misstag som gjort att deras miljömässiga rykte solkats rejält.
 63. I sin senaste analys placerade konsultbolaget Navigant därför den japanska jätten efter flera konkurrenter, som Ford, General Motors, Daimler och BMW – detta avseende förmågan att presentera en helt självkörande bil till branschens angivna år 2021.
 64. När jätten Jeppsson hoppade upp och klippte in 29–26 – hans åttonde mål – med drygt fyra minuter kvar kunde inte Ungern resa sig.
 65. – Hotet är om jättar som Google, Youtube eller Amazon trycker på alla knapparna, säger Nylin.
 66. För 2,5 miljarder kronor erbjuder sig jätten att ta över en större del av flygplanen och halva personalstyrkan.
 67. Men även vargarna, drakarna, jättarna och ”the white walkers” blir motiv.
 68. Men även vargarna, drakarna, jättarna och "the white walkers" blir motiv.
 69. Vilka nya utmaningar kommer din bransch att stå inför 2018?– Jag tror att många publicister kommer att behöva omvärdera sin relation till de sociala jättarna och ställa mer krav.
 70. I London steg jättarna Rio Tinto och BHP Billiton omkring 1 procent och i Stockholm avancerade Boliden 0,8 procent.
 71. Digitala jättar i Silicon Valley sänder numera sina anställda på studiebesök till Shenzhen.
 72. Ligacupen går mot ett avgörande och de fyra jättarna Arsenal, Manchester United, Manchester City och Chelsea är samtliga med när kvartsfinalspelet inleds i kväll.
 73. En förklaring till börsframgångarna är att några av jättarna är på väg att bli helt världsdominerande inom sin nisch, fortsätter han.
 74. Detta kommer med största sannolikhet då vara med de stora jättarna som har råd att betala, och resultatet för slutanvändarna blir färre alternativ att välja mellan eftersom nya mindre bolag inte kommer kunna slå sig in på marknaden.
 75. Elektronikkedjan Radio Shack hade ett eget datormärke, Tandy, som konkurrerade med de stora jättarna.
 76. Efter att ha hejdat Sovjetkommunismens expansion in i Norden höll Finland ett slags vakt i skuggan av jätten fram till Sovjets upplösning 1991.
 77. ”Sverige slog ut en jätte som Italien, de använder ett 4–4–2 system och har ett ett defensivt spel.
 78. Samsungs nya jätte blir den första flashdisken på marknaden som bygger på fjärde generations v–nand.
 79. Skuldsättningen för jättar som Exxon Mobil och Shell har stigit till över 138 miljarder dollar totalt sedan 2014.
 80. Seagates jätte är visserligen av ett större format, 3,5 tum, men det är ändå ett rejält kliv framåt med nära på fyra gånger utrymmet.
 81. Svenska företag på kundlistan är jättar som IKEA, Max Hamburgerrestauranger och Scandic.
 82. – Det skulle innebära att bara de globala jättarna skulle få rabatten och det skulle inte konkurrera ut den inhemska databranschen, säger han.
 83. Han hoppas också att Fingerprint till slut ska få sätta sina sensorer på jätten Samsungs mobiler.
 84. Enligt uppgift för Nissan samtal med såväl Panasonic, en jätte när det gäller batteritillverkning för elbilsdrift, som kinesiska tillverkare.
 85. Precis som Ras al Khaimah är Abu Dhabi en mindre och lugnare stad än jätten Dubai.
 86. Melluso fascinerades av den stora jätten och tog med honom till restaurangen för att förvandla kräftdjuret till ett riktigt skrovmål.
 87. De amerikanska jättarna Amazon Web Services, Microsoft, IBM och Google drar ifrån på den globala marknaden för molninfrastruktur.

Synonymer, motsatsord (antonymer), betydelser m.m. till jätte är bl.a. hämtade ifrån Folkets synonymlexikon Synlex, Folkets lexikon, Lexin - svenskt lexikon, Swesarus, Wiktionary och Institutet för språk och folkminnen. Datan har bearbetats efter att den hämtats. Användare har även bidragit med synonymer, motsatsord och betydelser. Exempel från tidningar har behandlats automatiskt och det kan därför förekomma enstaka fel.Mer information

Här nedan kan du hitta information om vad en synonym är samt hitta andra ord som kan vara av intresse.

Vad är en synonym och ett motsatsord?

En synonym är ett ord med samma eller en snarlik betydelse som ett annat ord. En kan säga att en synonym är annat ord för samma sak. T.ex. är koloss en synonym till jätte. Två synonymer kan dock ha olika ton och uppfattas på helt olika sätt.

Motsatsord, även kallade antonymer, är ord med just motsatta betydelser.

Vad kollar andra på just nu?