jurist

Synonymer till jurist

advokat, försvarare

Motsatsord till jurist

Det saknas motsatsord. Föreslå nya motsatsord till jurist.

Vad betyder jurist?

 1. person som har tagit examen i juridik, advokat
 2. (yrken) person som har en juridikexamen

Exempel på hur jurist används i svenska tidningar

 1. – Just nu utreder vi frågan om dna–jämförelser med register för släktforskning från ett rättsligt perspektiv, säger Sara Markstedt, jurist på Polismyndighetens rättsavdelning, till Dagens Nyheter.
 2. Ulf Stefansson, jurist Sveriges Fordonsverkstäders Förening.
 3. Det har varit öppet för tolkning – en del anser att de bedriver hälso– och sjukvård och andra inte, säger Louise Follin Johannesson, jurist på Socialstyrelsens rättsavdelning.
 4. Under ledning av bland andra Robert Bork, konservativ jurist och före detta biträdande justitieminister under Nixon, ersattes oron över monopols inverkan på medborgerliga rättigheter och konkurrens med nya tankegångar.
 5. Akademien meddelade redan i våras att man vill välja in två författare, och förra veckan berättade Akademiens tillförordnade sekreterare Anders Olsson för TT att man också vill välja in en jurist och kanske också en litteraturforskare.
 6. Som DN tidigare avslöjat, efter att tagit del av en brevväxling med Nobelstiftelsen, vill Akademien välja in en jurist och tre litteraturvetare eller författare.
 7. Jag, mina åklagarkollegor, advokater och övriga jurister hade stor respekt för Jan Warén både som domare och som människa.
 8. Detta snappades upp av en egyptisk jurist och hon greps på Kairos internationella flygplats när hon var på väg att lämna landet.
 9. ”Det som hon är kritiserad för är det som är reglerat när en biträdande jurist lämnar sin anställning, där hon agerat på ett sådant sätt att det sätter det fria advokatvalet ur spel.
 10. Nu vill paret ha kompensation och har anlitat Mikael Renqvist, jurist på Hyresgästföreningen, som ombud.
Källor


Föreslå nya synonymer

Hjälp till att bygga upp ordguruns ordförråd.
Föreslå nya synonymer, motsatsord och definitioner av jurist

Rapportera fel

Är det något som inte stämmer på den här sidan?
Rapportera fel

Vad tycker du?

Har du några idéer om hur ordguru.se kan bli bättre?
Lämna förslag och synpunkter

Vad är en synonym och ett motsatsord?

En synonym är ett ord med samma eller en snarlik betydelse som ett annat ord. En kan säga att en synonym är annat ord för samma sak. T.ex. är advokat en synonym till jurist. Två synonymer kan dock ha olika ton och uppfattas på helt olika sätt.

Motsatsord, även kallade antonymer, är ord med just motsatta betydelser.