källa

Källa är synonymt med rot och upphov och kan bland annat beskrivas som ”ställe där vatten, olja, gas e.d. tränger fram”. Ordet kan ha flera olika betydelser.

Här nedanför kan du se alla synonymer, motsatsord och betydelser av källa och se exempel på hur ordet används i det svenska språket.

Synonymer till källa

brunn, härkomst, informatör, kod, källkod, publikation, rot, tillkomst, upphov, uppkomst, upprinnelse, ursprung

Motsatsord till källa

Det saknas motsatsord. Föreslå nya motsatsord till källa.

Vad betyder källa?

 1. ställe där vatten, olja, gas e.d. tränger fram
 2. (första) upphovsman till viss information
 3. plats där grundvatten bryter igenom markytan
 4. plats där något uppkommer eller uppstår
 5. kontrollerbart ursprung till ett påstående
 6. (vektoranalys) punkt där ett vektorfälts divergens är positiv
 7. (data) källkod, särskilt om märkspråk såsom HTML

Exempel på hur ordet källa kan användas

 1. de varma källorna på Island
 2. byn får vatten från en källa i bergen
 3. reportaget bygger på tillförlitliga källor
 4. journalisten ville inte avslöja sin källa

Exempel på hur ordet källa används i svenska tidningar

 1. – Centerpartiet vill hellre ha en bred överenskommelse där Moderaterna är med än att kämpa för sakpolitiska frågor, säger en källa från ett parti.
 2. För det första blir Telia av med en källa till huvudvärk, för det andra fullbordas renodlingen och för det tredje stärker teleoperatören sin finansiella ställning och bättrar på utdelningsmöjligheterna.
 3. På en utställning i Los Angeles, om den abstrakta konstens källor, visades Hilma af Klints banbrytande bildvärld stort för första gången.
 4. Enligt källor ”med insyn” så planerar Sony att visa upp kommande Playstation 5 redan i juni.
 5. Den 22 juli inleder Apple en digital upplaga av sin utvecklarkonferens WWDC, och årets stora nyhet blir egendesignade datorchip, uppger källor för Bloomberg.
 6. Hans källor menar att Xbox Two kommer släppas under 2020 och dess huvudprocessor blir en Zen 2 samt en än så länge ospecificerad GPU från AMD som ska vara anpassad för nästa generations konsoler.
 7. Bland de gripna fanns New Yorks borgmästare Bill de Blasios 25–åriga dotter, enligt en källa inom New Yorks polismyndighet, rapporterar Reuters.
Ordet källa uppdaterades 2020-06-22.

Synonymer, motsatsord (antonymer), betydelser m.m. till källa är bl.a. hämtade ifrån Folkets synonymlexikon Synlex, Folkets lexikon, Lexin - svenskt lexikon, Swesarus, Wiktionary och Institutet för språk och folkminnen. Datan har bearbetats efter att den hämtats. Användare har även bidragit med synonymer, motsatsord och betydelser. Exempel från tidningar har behandlats automatiskt och det kan därför förekomma enstaka fel.Mer information

Här nedan kan du hitta information om vad en synonym är samt hitta andra ord som kan vara av intresse.

Vad är en synonym och ett motsatsord?

En synonym är ett ord med samma eller en snarlik betydelse som ett annat ord. En kan säga att en synonym är annat ord för samma sak. T.ex. är rot en synonym till källa. Två synonymer kan dock ha olika ton och uppfattas på helt olika sätt.

Motsatsord, även kallade antonymer, är ord med just motsatta betydelser.