kalifat

Kalifat kan bland annat beskrivas som ”en kalifs ämbete”.

Här nedanför kan du se alla synonymer, motsatsord och betydelser av kalifat och se exempel på hur ordet används i det svenska språket.

Synonymer till kalifat

Det saknas synonymer. Föreslå nya synonymer till kalifat.

Motsatsord till kalifat

Det saknas motsatsord. Föreslå nya motsatsord till kalifat.

Vad betyder kalifat?

 1. en kalifs ämbete
 2. det rike som styrs av en kalif

Exempel på hur ordet kalifat kan användas

Det saknas exempel.

Exempel på hur ordet kalifat används i svenska tidningar

 1. Hon hade då anslutit sig till det då nyligen utropade kalifatet.
 2. Enligt journalanteckningar hade mannen ”uppvisat ett beteende som vid misstänkt extremism/radikalisering och varit intresserad av bomber och av att sprida kalifatet till Sverige”.
 3. Vad hände med de flickorna?”En dog snabbt, en försvann och den tredje är på tapeten igen för att hon vill hem till England nu efter kalifatets fall, och hon har gjort en del uppmärksammade intervjuer i pressen.
 4. Mosul var under tre år hjärtat i terrorrörelsen IS självutnämnda "kalifat" och stora delar av staden ligger fortfarande i ruiner.
 5. Fanatiska IS–kvinnor har, uppges det, upprättat ett slags terrorstat i lägret, ett eget ”kalifat”.
 6. I ett större perspektiv borde man också fundera på vad det var som gjorde att människor valde att ansluta sig till kalifatet till en början.
 7. För barn som är födda i kalifatet eller har rest dit med sina tyska föräldrar gäller att de i regel alltid tas emot av Tyskland.
 8. Men även om kalifen är sprängd i bitar och kalifatet förlorat sitt territorium är det för tidigt att utropa seger.
 9. – Om offensiven leder till en ökad aktivitet hos IS och relaterade grupperingar kan det bli en signal om att det fortfarande är möjligt att återuppbygga kalifatet och att IS återigen är en organisation på frammarsch.
 10. I juni 2014 utropade den terrorstämplade rörelsen sitt "kalifat".
 11. Han svarade att uppgifterna kommer från internet och från hans kontakter i "kalifatet".
 12. Målet med dådet på Drottninggatan var, som Akilov också sagt tidigare i polisförhör, att Sverige skulle "sluta kriga mot kalifatet".
 13. Han har också konspirationsteorier om privata företag som sponsrar kriget mot kalifatet, han pratar till och med om pizzerior, säger Ranstorp.
 14. – Jag ville att Sverige skulle sluta delta i striden mot ”kalifatet”, att de skulle sluta skicka soldater och gigantisk summor mot IS.
 15. – Jag vill att Sverige skulle avbryta sitt deltagande i striden mot kalifatet, svarade Akilov på ryska med tunn röst.
 16. Jag ville att Sverige skulle sluta kriga mot kalifatet.
 17. Han säger att han ville få Sverige att strida mot kalifatet.
 18. – Jag ville att Sverige skulle sluta delta i striden mot ”kalifatet”, att de skulle sluta skicka soldater och gigantisk summor mot [terrorsekten] IS.
 19. I den innersta cirkeln finns jihadisterna som tror på att upprätta ett kalifat och införa sharialagar genom våld och krig.
 20. Den islamistiska våldsbejakande extremismen har inte tagit en paus bara för att IS förlorar mark och makt för sitt kalifat i Syrien och Irak.
 21. – Där säger han att hans mor ska vara stolt över honom för att han strider för Gud och för kalifatet.
 22. Bland annat handlar det om propagandavideor för IS på Youtube, en webbsida med länkar till IS nyhetsblad, eller webbsidor om strider i Mosul, tal om kalifatet eller jihad.
 23. Under samma tid tar han del av olika typer av IS–propaganda på nätet, bland annat talare som pratar om det islamiska kalifatet och plikten att utföra jihad.
 24. Trump kan också peka på att IS förlorat sitt kalifat i Syrien och Irak och att sanktionerna mot Nordkorea är de hårdaste någonsin.
 25. Men på senare tid har talibanerna fått konkurrens av andra grupperingar, främst terrorsekten IS vars mål är att omvandla Afghanistan till en del i ett islamiskt kalifat.
 26. IS har ett extremt brutalt styre i sitt självutnämnda kalifat, men även styrkor som återtar områden från IS beskylls för våldsamma hämndaktioner mot civila.
 27. Den 29 juni 2014 hade terrorgruppens allerhögste ledare, Abu Bakr al–Bagdadi, utropat IS ”kalifat”.
 28. Det självutnämnda kalifatet kontrollerade, när det var som störst, ett område där 10 miljoner människor bodde, skriver BBC.
 29. Brittiska myndigheter varnar för att terrorrörelsen IS nu hetsar till fler attacker i västvärlden när gruppens försök till ett "kalifat" i Irak och Syrien har kollapsat.
 30. Terrorsektens ”kalifat” breder ut sig över stora obebodda ökenområden, och det är svårt att definiera ytan på ett exakt sätt.
 31. Visst är det både sant och relevant att IS på senare tid förlorat en stor del av sitt självutnämnda ”kalifat” i Syrien och i Irak.
 32. Det gav dem anhängare som trodde på idén om ett kalifat.
 33. Islamiska statens självutnämnda kalifat i Syrien och Irak knakar i fogarna efter att gruppen pressats tillbaka från flera fästen.
 34. Den irakiska armén och de kurdiska peshmerga–styrkorna har gradvis tagit positioner runt Mosul, som var platsen där IS–ledaren Abu Bakr al–Baghdadi utropade kalifatet som omfattar delar av Irak och Syrien.
 35. Men ännu håller IS stora områden i Syrien och enligt amerikanska uppgifter kommer koalitionen nu att rikta in sig på den stad som IS utropat till huvudstaden i det kalifat man drömmer om att skapa – Raqqa.
 36. Kampen för kalifatet ger något större att kämpa för, och kamrater att kämpa tillsammans med.
 37. IS uppskattas ha förlorat 25 000 kvadratkilometer av territoriet som en gång utgjorde det självutropade "kalifatet" i Irak och Syrien, vilket innebär 50 procent och 20 procent i respektive land.
 38. Vi stöttar alla krafter, bland annat den irakiska armén och kurdiska peshmerga, som med hjälp av amerikansk flygbombning kunnat begränsa kalifatets fysiska expansion och på senare tid även lyckats försvaga IS/Daesh.
 39. Erikssons text är nästan i paritet med den stötande och numera infamösa ledaren han skrev för två somrar sedan, med rubriken "Låt Isis få sitt kalifat" (6/7 2014).
Ordet kalifat uppdaterades 2020-02-16.

Synonymer, motsatsord (antonymer), betydelser m.m. till kalifat är bl.a. hämtade ifrån Folkets synonymlexikon Synlex, Folkets lexikon, Lexin - svenskt lexikon, Swesarus, Wiktionary och Institutet för språk och folkminnen. Datan har bearbetats efter att den hämtats. Användare har även bidragit med synonymer, motsatsord och betydelser. Exempel från tidningar har behandlats automatiskt och det kan därför förekomma enstaka fel.Mer information

Här nedan kan du hitta information om vad en synonym är samt hitta andra ord som kan vara av intresse.

Vad är en synonym och ett motsatsord?

En synonym är ett ord med samma eller en snarlik betydelse som ett annat ord. En kan säga att en synonym är annat ord för samma sak. Två synonymer kan dock ha olika ton och uppfattas på helt olika sätt.

Motsatsord, även kallade antonymer, är ord med just motsatta betydelser.

Vad kollar andra på just nu?