Synonymer till kalk

Vi känner till 3 synonymer till kalk. Ordet kalk är en synonym till kopp och bägare och kan bland annat beskrivas som ”ett hårt (vitt) ämne  som innehåller kalcium”.

Här nedanför kan du se alla synonymer, motsatsord och betydelser av kalk samt se exempel på hur ordet används i det svenska språket.

Alla synonymer till kalk

 1. bägare
 2. glas
 3. kopp

Vad är motsatsen till kalk?

Det saknas motsatsord. Föreslå nya motsatsord till kalk.

Vad betyder kalk?

 1. ett hårt (vitt) ämne  som innehåller kalcium
 2. olika kemiska föreningar som innehåller kalcium, ofta åsyftas kalciumkarbonat eller kalksten
 3. (religioner) dryckesbägaren i som används vid nattvarden
 4. (botanik) benämning på bladen på en blomma utan tydlig uppdelning i krona och foder

Hur böjs kalk?

 1. kalk
 2. kalken
 3. kalkens
 4. kalks

Hur kan ordet kalk användas?

Följande exempelmeningar visar hur kalk kan användas.

 1. bränd kalk
 2. släckt kalk

Hur används ordet kalk i svenska tidningar?

Exemplen nedan är hämtade från svenska tidningar för att illustrera hur ordet kalk används i vanlig text.

 1. Mark– och miljööverdomstolen underkände i juli Cementas konsekvensanalys för att få fortsätta bryta kalk i Slite på Gotland.
 2. Förslaget ska ge bolaget möjlighet att bryta den mängd kalk som det nuvarande tillståndet ger utrymme för men som inte kommer att vara utnyttjad den sista oktober.
 3. Enligt en snabbanalys av konsultbolaget Ramboll, beställd av näringsdepartementet, kan effekterna bli stora om Cementa måste stoppa sin brytning av kalk och produktion av cement på Gotland i höst.
 4. Cementa–krisen startade i början av juli när Mark– och miljööverdomstolen sade nej till Cementas ansökan om få fortsätta få bryta kalk på Gotland.
 5. Men utsikterna för Cementa att få bryta kalken efter oktober är små.
 6. Lerfärg består av leror, pigment och kalk och ger en vacker matt yta.
 7. Det är dels när kalkstenen hettas upp till omkring 750°, vilket separerar råmaterialet till koldioxid samt kalciumoxid, eller osläckt kalk.
 8. Drygt fem miljoner ton kalk har spridits över svenska sjöar och vattendrag, enligt Kalkdatabasen.
 9. – Det skulle kunna vara provtagningsfel eller analysfel, men det skulle också kunna vara kalken som vi använder för att höja ph–värdet.
 10. Andelen personer med kalk i kranskärlen var elva procent fler i gruppen som var minst nöjd med livet, jämfört med gruppen som var mest positiv.
 11. En blev begravd i 300–gradig kalk, en annan låg på sjukhus i ett år efter en trafikolycka och en tredje blev förlamad när han skulle lära sin fru att klättra.
 12. Försurningen av sjöar och tjärnar är långt ifrån ett problem från det sena 1900–talet utan i Hällefors, Lindesberg och Ljusnarsberg ska 400 ton kalk spridas med helikopter och 694 ton via båt i 88 utvalda sjöar och tjärnar.
 13. Eftersom det är kalksten i berget täcks väggar ibland av vit kalk.


Vad är en synonym och ett motsatsord?

Ordet synonym kommer från de grekiska orden 'syn' (samman) och 'onoma' (namn). En synonym är alltså ett ord med samma eller en snarlik betydelse som ett annat ord. En kan säga att en synonym är annat ord för samma sak. T.ex. är kopp en synonym till kalk. Två synonymer kan dock ha olika ton och uppfattas på helt olika sätt.

Motsatsord, även kallade antonymer, är ord med just motsatta betydelser.