Synonymer till kalkyl

Vi känner till 2 synonymer till kalkyl. Ordet kalkyl är en synonym till uträkning och beräkning och kan bland annat beskrivas som ”beräkning, överslag”.

Här nedanför kan du se alla synonymer, motsatsord och betydelser av kalkyl samt se exempel på hur ordet används i det svenska språket.

Alla synonymer till kalkyl

 1. beräkning
 2. uträkning

Vad är motsatsen till kalkyl?

Det saknas motsatsord. Föreslå nya motsatsord till kalkyl.

Vad betyder kalkyl?

 1. beräkning, överslag
 2. beräkning, företeelsen att via intellektet erhålla "ny" kunskap från premisser
 3. (matematik) beräkning, det att utföra aritmetiska operationer på tal för att få fram något slags information
 4. beräkning, planering; uppskattning eller gissning om vad som kommer att hända

Hur kan ordet kalkyl användas?

Det saknas exempel på hur kalkyl kan användas.

Hur används ordet kalkyl i svenska tidningar?

Exemplen nedan är hämtade från svenska tidningar för att illustrera hur ordet kalkyl används i vanlig text.

 1. I den kalkylen ingick inte att politikens ytterkanter skulle hänga upp en Erdogan–docka och bränna koranen utanför Turkiets ambassad.
 2. Det finns ingen säker kalkyl vad elenergin från ny kärnkraft kommer att kosta men den kommer att bli minst dubbel så dyr som elenergin från havsbaserad vindkraft.
 3. En ökad acceleration, om det inte blir för mycket för människors reseupplevelse, skulle därför kunna förbättra kalkylen för kommande maglev–system ytterligare, säger Henrik Ny.
 4. Investerare går tillbaka till kalkylerna och efterfrågar långsiktiga överenskommelser.
 5. Ett fullskaligt kärnkraftverk beräknas kosta runt 50 miljarder kronor, men kalkylerna har visat sig svåra att hålla.
 6. Men om man gjort en kalkyl för bilåkandet för två år sedan så måste den se annorlunda ut nu, säger han, men tillstår att också han åker bil ibland.
 7. Enligt kalkylen kommer turbinerna att vara i rörelse mellan 3 800 och 4 300 timmar om året vilket motsvarar 43–49 procent av tiden.
 8. Om även de djurarter som i dag klassas som utrotningshotade tas med i kalkylen kan fröspridningen försämras med ytterligare 15 procent, tillägger han.
 9. Rationella och beräknande stater tar naturligtvis med detta i sina kalkyler.
 10. Lånet ska kunna ges till den som har god betalnings­förmåga och nog med kapital för en insats men som inte klarar kalkyler på grund av bankernas höga kalkyl­räntor.
 11. I det här enskilda fallet bidrog våra kalkyler till att det bara tog några minuter för en drönare att vara på plats, förklarar Mats Sällström.
 12. – Ja, jag tror att det är just detta som är kalkylen.
 13. Nyttan av koldioxidlagringen i trästommar och de små energiförlusterna förbättrar kalkylen snabbt för samhället.
 14. Moderatledarens vädjan till socialdemokratiska väljare att ”låna ut sin röst” bottnar i en matematisk kalkyl om vad som krävs för att vinna valet nästa år.
 15. Forskningen bygger bland annat på 15 års utgrävningar av området och kalkyler av vad ett meteoritnedslag skulle få för konsekvenser.
 16. –Det blir ju väldigt osäkert för konsumenterna om man köper en dyr bil och förutsätter att man får en bonus för att få kalkylen att gå ihop.
 17. Tät kvartersstad har länge varit idealet – och kommuners och byggbolags kalkyler har ofta resulterat i överdrivet tät och mörk kvarterstad, med torftiga ytor för barn.
 18. Dels blir ränteplaceringar mer attraktiva i förhållande till aktier, och dels blir framtida vinster i börsbolag automatiskt lägre värderade när man stoppar in högre räntor i kalkylerna.
 19. Ofta bygger kalkylen på två löner och vid gemensamma lån har man solidariskt betalningsansvar.
 20. Dokumenten innefattar mejl, interna rapporter, foton, presentationer och kalkyler som visar hur företaget betalat mutor till politiker och tjänstemän i Namibia för att säkra en större tillgång till landets resurser i form av eftertraktade fiskekvoter.

Vad är en synonym och ett motsatsord?

Ordet synonym kommer från de grekiska orden 'syn' (samman) och 'onoma' (namn). En synonym är alltså ett ord med samma eller en snarlik betydelse som ett annat ord. En kan säga att en synonym är annat ord för samma sak. T.ex. är uträkning en synonym till kalkyl. Två synonymer kan dock ha olika ton och uppfattas på helt olika sätt.

Motsatsord, även kallade antonymer, är ord med just motsatta betydelser.

Du kanske också är intresserad av dessa ord?

Bild till ordet kalkyl

Använd gärna bilden nedan om du vill länka till denna sida om ordet kalkyl.

Bild med texten kalkyl