kila

Används i vardagligt tal.

Kila är synonymt med rusa och springa och kan bland annat beskrivas som ”springer snabbt, skyndar”.

Här nedanför kan du se alla synonymer, motsatsord och betydelser av kila och se exempel på hur ordet används i det svenska språket.

Synonymer till kila

pysa, rusa, ränna, springa, sticka

Motsatsord till kila

Det saknas motsatsord. Föreslå nya motsatsord till kila.

Vad betyder kila?

 1. springer snabbt, skyndar
 2. röra sig lätt, snabbt och skyndsamt
 3. bege sig, dra, gå härifrån
 4. sätta fast med hjälp av en kil

Böjningar av kila

 1. kila
 2. kilade
 3. kilar
 4. kilat

Exempel på hur ordet kila kan användas

 1. Kan du kila ner till affären och köpa mjölk?

Exempel på hur ordet kila används i svenska tidningar

 1. Då ser föraren att Carolyn Siegel har kilat fast handen i dörrspringan och börjat springa längs med vagnen.
 2. Han utvecklade olika varianter genom åren, men grundprincipen innebar att det vinkelrätt mot eldrörets längdaxel fanns ett block som kunde föras åt sidan när pjäsen laddades och sedan svängas tillbaka för att kila igen loppet.
 3. Det som tvingade gästerna att evakuera från Vilda Musen visade sig senare vara en mössa som hade kilat fast sig under vagnen.
 4. De försöker slå kilar mellan löntagare och få oron att växa så att fler och fler säger att det enda samhällsproblemet är invandrare, sade han.
 5. Man pratar om gröna kilar och planerad naturmiljö nära staden.
 6. Nästa måndag var det kattugglor som fångat hans intresse och lämnat floran i håret, och från köksfönstret på Skyttegatan följde han senare nötväckan som på starka fötter kilade längs med björkstammen på födojakt.
 7. Bosse kilade vidare den 26 februari.
 8. Fem riksdagspartier har blivit åtta och Sverigedemokraterna har kilat in sig som en tredje, kaotisk kraft.
 9. Eftersom man inte kan spika i de gamla stenväggarna i kyrkan fick de leta efter befintliga hål och springor att kila in spikar och upphängningsanordningar i.
 10. Alla var snälla men Ibland gick Lasses skämt lite för långt – som när han vid en kollationering av en radiopjäs släppte lös en vit mus som kilade fram längs bordet mellan upprörda vuxna.
 11. Men han kan inte låta bli att försöka slå in lite kilar.
 12. Följden av detta är att planen kan bli mer bränsleeffektiva samt att plan med större vingspann kan vika in vingarna när de ska kila in sig vid terminalerna.
 13. Som stötdämpare eller kilar, utträngda eller intränglingar i Europas mellanrum och marginaler, har de under århundraden bidragit till Europas historia.
 14. I Stockholm finns mest rådjur i gränsområden till gröna kilar som Nackareservatet och Huddinge.
 15. Första månaderna av 2015 var en tid när hatet och hotet borrade in kilar genom Europa.
 16. Här kan de abstrakta verken i blandteknik innehålla hans egna fotografier av spår i arkitekturen, jämte spillbitar av masonitskivor, kilar av mönstrad linoleummatta och sektioner med kraftfullt pålagt färg eller gips i böljande relief.
 17. Det kan också kila in sig en spricka, att man klagar.
 18. Sedan dess har paret kilat stadigt, och när de la upp en gullig selfie tillsammans på Instagram, överöstes paret med hyllningar från fans.
 19. Vi kommer inte att tillåta att man slår in kilar mellan länderna, säger Margot Wallström.
 20. Tänkte mamma alls på något vapen när hon väl hade kilat fast stolen under dörrhandtaget? Hade hon någonsin tagit i en pistol eller laddat någon sådan?.

Synonymer, motsatsord (antonymer), betydelser m.m. till kila är bl.a. hämtade ifrån Folkets synonymlexikon Synlex, Folkets lexikon, Lexin - svenskt lexikon, Swesarus, Wiktionary och Institutet för språk och folkminnen. Datan har bearbetats efter att den hämtats. Användare har även bidragit med synonymer, motsatsord och betydelser. Exempel från tidningar har behandlats automatiskt och det kan därför förekomma enstaka fel.Mer information

Här nedan kan du hitta information om vad en synonym är samt hitta andra ord som kan vara av intresse.

Vad är en synonym och ett motsatsord?

En synonym är ett ord med samma eller en snarlik betydelse som ett annat ord. En kan säga att en synonym är annat ord för samma sak. T.ex. är rusa en synonym till kila. Två synonymer kan dock ha olika ton och uppfattas på helt olika sätt.

Motsatsord, även kallade antonymer, är ord med just motsatta betydelser.