Synonymer till kila

Används i vardagligt tal.

Vi känner till 5 synonymer till kila. Ordet kila är en synonym till rusa och springa och kan bland annat beskrivas som ”springer snabbt, skyndar”.

Här nedanför kan du se alla synonymer, motsatsord och betydelser av kila samt se exempel på hur ordet används i det svenska språket.

Alla synonymer till kila

 1. pysa
 2. rusa
 3. ränna
 4. springa
 5. sticka

Vilka ord betyder nästan samma sak som kila?

Detta är några av synonymerna till synonymerna ovan, alltså andrahands-synonymer till kila. Kanske kan dessa hjälpa dig att hitta det du söker?

 1. gitta
 2. dra

Vad är motsatsen till kila?

Det saknas motsatsord. Föreslå nya motsatsord till kila.

Vad betyder kila?

 1. springer snabbt, skyndar
 2. röra sig lätt, snabbt och skyndsamt
 3. bege sig, dra, gå härifrån
 4. sätta fast med hjälp av en kil

Hur kan ordet kila användas?

Följande exempelmeningar visar hur kila kan användas.

 1. Kan du kila ner till affären och köpa mjölk?

Hur används ordet kila i svenska tidningar?

Exemplen nedan är hämtade från svenska tidningar för att illustrera hur ordet kila används i vanlig text.

 1. Under nästan en vecka i mars var den betydelsefulla farleden Suezkanalen blockerad av ett containerfartyg som hamnat ur kurs och kilat fast sig på snedden.
 2. Tidigare hade det varit någorlunda enkelt för den som hade lust att anmäla sig i receptionen eller kila upp på redaktionen med ett manus eller en fråga.
 3. Då ser föraren att Carolyn Siegel har kilat fast handen i dörrspringan och börjat springa längs med vagnen.
 4. Han utvecklade olika varianter genom åren, men grundprincipen innebar att det vinkelrätt mot eldrörets längdaxel fanns ett block som kunde föras åt sidan när pjäsen laddades och sedan svängas tillbaka för att kila igen loppet.
 5. Det som tvingade gästerna att evakuera från Vilda Musen visade sig senare vara en mössa som hade kilat fast sig under vagnen.
 6. De försöker slå kilar mellan löntagare och få oron att växa så att fler och fler säger att det enda samhällsproblemet är invandrare, sade han.
 7. Man pratar om gröna kilar och planerad naturmiljö nära staden.
 8. Nästa måndag var det kattugglor som fångat hans intresse och lämnat floran i håret, och från köksfönstret på Skyttegatan följde han senare nötväckan som på starka fötter kilade längs med björkstammen på födojakt.
 9. Bosse kilade vidare den 26 februari.
 10. Fem riksdagspartier har blivit åtta och Sverigedemokraterna har kilat in sig som en tredje, kaotisk kraft.
 11. Eftersom man inte kan spika i de gamla stenväggarna i kyrkan fick de leta efter befintliga hål och springor att kila in spikar och upphängningsanordningar i.
 12. Alla var snälla men Ibland gick Lasses skämt lite för långt – som när han vid en kollationering av en radiopjäs släppte lös en vit mus som kilade fram längs bordet mellan upprörda vuxna.
 13. Men han kan inte låta bli att försöka slå in lite kilar.
 14. Följden av detta är att planen kan bli mer bränsleeffektiva samt att plan med större vingspann kan vika in vingarna när de ska kila in sig vid terminalerna.
 15. Som stötdämpare eller kilar, utträngda eller intränglingar i Europas mellanrum och marginaler, har de under århundraden bidragit till Europas historia.
 16. I Stockholm finns mest rådjur i gränsområden till gröna kilar som Nackareservatet och Huddinge.
 17. Första månaderna av 2015 var en tid när hatet och hotet borrade in kilar genom Europa.
 18. Här kan de abstrakta verken i blandteknik innehålla hans egna fotografier av spår i arkitekturen, jämte spillbitar av masonitskivor, kilar av mönstrad linoleummatta och sektioner med kraftfullt pålagt färg eller gips i böljande relief.
 19. Det kan också kila in sig en spricka, att man klagar.
 20. Sedan dess har paret kilat stadigt, och när de la upp en gullig selfie tillsammans på Instagram, överöstes paret med hyllningar från fans.

Vad är en synonym och ett motsatsord?

Ordet synonym kommer från de grekiska orden 'syn' (samman) och 'onoma' (namn). En synonym är alltså ett ord med samma eller en snarlik betydelse som ett annat ord. En kan säga att en synonym är annat ord för samma sak. T.ex. är rusa en synonym till kila. Två synonymer kan dock ha olika ton och uppfattas på helt olika sätt.

Motsatsord, även kallade antonymer, är ord med just motsatta betydelser.

Du kanske också är intresserad av dessa ord?

Ord som börjar på kila

Bild till ordet kila

Använd gärna bilden nedan om du vill länka till denna sida om ordet kila.

Bild med texten kila