Synonymer till klistra

Vi känner till 8 synonymer till klistra. Ordet klistra är en synonym till limma och linda och kan bland annat beskrivas som ”fäster med klister, limmar”.

Här nedanför kan du se alla synonymer, motsatsord och betydelser av klistra samt se exempel på hur ordet används i det svenska språket.

Alla synonymer till klistra

 1. boja
 2. fästa
 3. häfta
 4. klibba
 5. limma
 6. linda
 7. plantera
 8. säkra

Vad är motsatsen till klistra?

Det saknas motsatsord. Föreslå nya motsatsord till klistra.

Vad betyder klistra?

 1. fäster med klister, limmar
 2. använda klister för att sammanfoga två ytor

Hur böjs klistra?

 1. klistra
 2. klistrad
 3. klistrade
 4. klistrades
 5. klistrar
 6. klistras
 7. klistrat
 8. klistrats

Hur kan ordet klistra användas?

Följande exempelmeningar visar hur klistra kan användas.

 1. hon klistrade in bilderna i albumet

Hur används ordet klistra i svenska tidningar?

Exemplen nedan är hämtade från svenska tidningar för att illustrera hur ordet klistra används i vanlig text.

 1. – Politiken måste sluta klippa och klistra i pensionssystemet.
 2. Det känns som om Windows 11 helt enkelt klistrades på Windows 10.
 3. Klipper pappersremsor i vågform och klistrar dem på lådkanter.
 4. Det är kvinnor som klistrar upp plakat i franska städer med upprop som ”Stop féminicide” – stoppa våldet mot kvinnor.
 5. Själv erkände influencern att hon klipper och klistrar i sina chattar med sexister för att få texten att rymmas i en bild.
 6. De prisas för en molekylärbiologisk teknik kallad Crispr som med hjälp av olika enzymer har revolutionerat möjligheten att "klippa och klistra" i arvsmassan med mycket stor precision.
 7. Skaparna av ”Mordpodden” dömdes tidigare i år för upphovsrättsbrott efter att aningslöst ha klippt och klistrat ur en bok.
 8. De får priset för den så kallade gensaxen, Crispr, som har revolutionerat möjligheten att klippa och klistra i arvsmassan med stor precision.
 9. Men bara för att någon klistrar etiketten ”svensk” eller ”europeisk” på en viss lösning borde inte andra uppmanas instämma som amen i kyrkan – för att slippa utpekas som opålitliga och illojala.
 10. ”Ett nytt Avenyn” har lite förenklat blivit ett citat som klistrat sig fast hos befolkningen.
 11. Å andra sidan sitter jag alltid med blicken klistrad vid sätesdisplayens karta och kollar avståndet till närmaste flygplats, eftersom jag har lärt mig att man kan glidflyga i tjugo minuter även om motorerna skulle paja.
 12. Den knapp jag använder mest är den jag klistrat på väggen bredvid favoritfåtöljen.
 13. Enligt organisationen Lofty hopes pigeon rescue i Las Vegas hade hattarna klistrats fast på duvornas huvud med hjälp av lim, och ångan från limmet kan ha förgiftat den döende duvan ”Bille”.
 14. – Det handlar om sorg och lycka, och kärlek och livet! Vissa avfärdar mig för att klistra på stora känslor.
 15. Attacker fångas in av samma stater som utför attackerna, de analyserar koden och återanvänder den, inte sällan genom att helt enkelt klippa och klistra koden, eller delar av koden.
 16. För att vara praktiska att använda i vardagen behöver lösenordshanterarna kunna fylla i uppgifterna utan att du själv behöver kopiera och klistra in först användarnamn och sedan lösenord.
 17. I Röd ungdoms lokal i min födelsestad Kristianstad klistrade någon upp en väggtidning (!) som varnade kamraterna för mina ambitioner att korrumpera dem med dekadent rockmusik.
 18. Men där fick de "lära sig att skriva" genom att klippa och klistra från texter de hittat på nätet.
 19. Hon saknar Susanne Reuters matriark Helga Lövander och Peter Dalles arga köksmästare Backe, även om hon medger att hon kommer att sitta klistrad framför de nya avsnitten.
 20. Han satt som klistrad vid sin laptop under den 16 timmar långa flygresan.


Vad är en synonym och ett motsatsord?

Ordet synonym kommer från de grekiska orden 'syn' (samman) och 'onoma' (namn). En synonym är alltså ett ord med samma eller en snarlik betydelse som ett annat ord. En kan säga att en synonym är annat ord för samma sak. T.ex. är limma en synonym till klistra. Två synonymer kan dock ha olika ton och uppfattas på helt olika sätt.

Motsatsord, även kallade antonymer, är ord med just motsatta betydelser.

Du kanske också är intresserad av dessa ord?

Ord som börjar på klistra