Synonymer till koalition

Vi känner till 7 synonymer till koalition. Ordet koalition är en synonym till samgång och konfederation och kan bland annat beskrivas som ”regering där flera partier  är representerade”.

Här nedanför kan du se alla synonymer, motsatsord och betydelser av koalition samt se exempel på hur ordet används i det svenska språket.

Alla synonymer till koalition

 1. allians
 2. federation
 3. förbund
 4. ihop
 5. konfederation
 6. pakt
 7. samgång

Vad är motsatsen till koalition?

Det saknas motsatsord. Föreslå nya motsatsord till koalition.

Vad betyder koalition?

 1. regering där flera partier  är representerade
 2. förbund, allians; samverkan

Hur kan ordet koalition användas?

Följande exempelmeningar visar hur koalition kan användas.

 1. de fyra borgerliga partierna bildade koalition 2006

Hur används ordet koalition i svenska tidningar?

Exemplen nedan är hämtade från svenska tidningar för att illustrera hur ordet koalition används i vanlig text.

 1. – Vad det handlar om är att försöka bygga en så aktivt bidragande koalition som möjligt för Rysslands del.
 2. En koalition av mjukvaru– och molnföretag som kallar sig Coalition for a Level Playing Field har, med företaget Nextcloud i spetsen, formellt framfört kritik om Microsofts affärsmetoder till EU.
 3. Den näst största blev Fatah–alliansen, den då nyformade koalitionen stöttad av Iran.
 4. Regeringssidan backas av en koalition ledd av Saudiarabien, Förenade Arab­emiraten och bland annat USA och Storbritannien som exporterar stora mängder av sofistikerade vapensystem som används av det saudiska flygvapnet i sina attacker i Jemen.
 5. Enligt David Karlsson, professor i offentlig förvaltning på Göteborgs universitet, finns det en utbredd föreställning om att bredare koalitioner i kommunerna är möjligt för att politiken är mindre ideologisk än i riksdagen.
 6. – Det finns anledning för USA, Nato och alla länder som deltagit i koalitionen att fundera på hur hela den här utmarschen har gått till.
 7. SD med sina elva mandat, 26 procent av rösterna, släppte fram den bräckliga koalitionen.
 8. Främsta motståndaren, en koalition av socialister och kommunister, ledda av tidigare presidenterna Igor Dodon och Vladimir Voronin, fick 27,2 procent av rösterna.
 9. Skottlands valsystem är mer proportionerligt än det brittiska, och gynnar koalitioner snarare än enpartiregeringar.
 10. Vad har vänsterorienterade Demokratiska koalitionen, liberala Momentum och ytterhögerpartiet Jobbik gemensamt? Samtliga vill se ett regeringsskifte i Ungern.
 11. Blev 2012 gruppledare för MP i Stockholms stad, och var 2014–2018 socialborgarråd i den rödgrönrosa koalitionen i Stockholm.
 12. Jimmie Åkesson har till och med sagt hur han ska komma till makten, det ska ske på samma sätt som Hitler kom fram, genom en koalition med högern, och högern tror att de alltid kan kontrollera de högerextrema.
 13. Redan i maj gav den styrande koalitionen hälso– och sjukvårdsförvaltningen i uppdrag att utreda hur Region Stockholm bäst kan vaccinera Region Stockholms invånare, när ett effektivt vaccin i storskalig produktion finns tillgängligt på marknaden.
 14. – Från den styrande koalitionen här ville vi riva upp en paragraf i samarbetsavtalet som hänvisade till ”ett Kina”–politiken, alltså Kinas Taiwanpolitik, säger Zdenek Hrib.
 15. Tror du att brahmin–vänstern och den kommersiella högern kan bilda en koalition eller till och med ett parti för att konfrontera de nya nationalistiska rörelserna?.
 16. – Det finns också en stark opposition framför allt på vänster– och centerkanten men även bland vissa delar av högern som motsätter sig en koalition med Netanyahu.
 17. Den USA–ledda koalitionen säger att de amerikanska styrkorna blev beskjutna och att de besvarade elden.
 18. Från Vänsterpartiets Håkan Svenneling kom kritik mot att Sverige inte stoppar export av vapen till den Saudiledda koalitionen i kriget i Jemen.
 19. Jag skall skapa den koalition av väljare i mitten som enas om att Trump skall besegras.
 20. En oppositionsseger i Emilia–Romagna kan bli droppen för koalitionen.

Vad är en synonym och ett motsatsord?

Ordet synonym kommer från de grekiska orden 'syn' (samman) och 'onoma' (namn). En synonym är alltså ett ord med samma eller en snarlik betydelse som ett annat ord. En kan säga att en synonym är annat ord för samma sak. T.ex. är samgång en synonym till koalition. Två synonymer kan dock ha olika ton och uppfattas på helt olika sätt.

Motsatsord, även kallade antonymer, är ord med just motsatta betydelser.

Du kanske också är intresserad av dessa ord?

Ord som börjar på koalition

Bild till ordet koalition

Använd gärna bilden nedan om du vill länka till denna sida om ordet koalition.

Bild med texten koalition