kod

Kod är synonymt med källkod och källa och kan bland annat beskrivas som ”teckensystem, chiffer”. Ordet används i uttrycket ”den genetiska koden” som betyder ”den information som finns i generna i arvsmassan”.

Här nedanför kan du se alla synonymer, motsatsord och betydelser av kod och se exempel på hur ordet används i det svenska språket.

Synonymer till kod

chiffer, källa, källkod, program

Motsatsord till kod

Det saknas motsatsord. Föreslå nya motsatsord till kod.

Vad betyder kod?

 1. teckensystem, chiffer
 2. (data) källkod; instruktioner i ett programmeringsspråk

Hur används kod i uttryck?

 1. den genetiska koden = den information som finns i generna i arvsmassan

Exempel på hur ordet kod kan användas

 1. hon hade glömt koden till sitt bankomatkort

Exempel på hur ordet kod används i svenska tidningar

 1. Inte heller tekniken att gömma skadlig kod i bilder är särskilt ny.
 2. Som bekant finns det gott om sårbarheter i äldre versioner av Microsofts Remote Desktop Protocol (RDP) och dessa kan utnyttjas av hackare för att installera skadlig kod i form av gisslanprogram, bakdörrar eller mjukvara som utvinner kryptovalutor i smyg.
 3. Systemet stödjer olika former av säkerhet och förare kan välja om det ska öppnas med kod, ansikte eller fingeravtryck.
 4. Personliga koder från appen Alltid Öppet, där man bokar tid för coronatestning, har läckt och lagts ut på internet.
 5. Immuni ger varje telefon en slumpmässigt vald kod.
 6. Spacex flygmjukvarugrupp består totalt av omkring 35 personer som skrivit koden för Falcon 9 och Crew Dragon–kapseln gemensamt.
 7. Denna laddar i sin tur ner kod som ansluter till servrarna i fråga och sedan rullar det på tills hackarna har fått tag på det som de vill ha.
 8. För både dna– och rna–vaccin gäller att man tar fram den genetiska koden för delar av viruspartikeln som sätter fart på kroppens immunsvar.
 9. Nu är implementeringen klar, vilket innebär att Github–användare utan kostnad kan använda det molnbaserade analysverktyget för att upptäcka buggar och potentiella sårbarheter i sin kod relativt snabbt och enkelt.
 10. Många utvecklare av appar försökte få apparna att fungera, till och med genom att kommentera bort kod som anropar Facebook, men förgäves.
 11. Genom att göra koden allmänt tillgänglig kan säkerhetsföretagen förhoppningsvis ta fram lösningar för att bekämpa liknande tillägg i framtiden.
 12. På så sätt får hackarna tillgång till koderna som skickas till dig.
 13. Just nu nöjer sig angriparna, botnätet eller skadliga koden Kinsing, att placera ut kryptogrävare, men säkerhetsanalytiker säger till ZDNet att det bara är en tidsfråga innan de, eller någon annan grupp, börjar attackera med gisslanprogram.
 14. En sak som gör att Kaiji sticker ut från mängden är att hackarna har använt sig av programmeringsspråket Go, vilket innebär att det rör sig om helt nyskriven kod.
 15. – Vi har också en katalog med 1 600 koder för alla de böter vi har rätt att utfärda.
 16. Med hjälp av sårbarheterna kan hackare bland annat köra skadlig kod, få tillgång till känslig information och utföra så kallade mannen–i–mitten–attacker.
 17. Att exekvera främmande kod är ju närmast en definition av vad en webbläsare gör.
 18. Hackergruppen ”Evil Eye”, som tros ha kopplingar till kinesiska staten, ska ha utnyttjat sårbarheten genom att ladda upp skadlig kod på hemsidor som på olika sätt är kopplade till uigurer.
 19. – Prevas är ett börsnoterat bolag och följer de direktiv som finns, som bolagsordningen, den svenska aktiebolagslagen, Stockholmsbörsens regelverk samt svensk kod för bolagsstyrning (koden).
 20. Jag ville fortfarande knäcka koden.
 21. Man måste också visa upp att man har en "grön kod".
 22. De två männen ska även ha hotat sitt offer och tvingat till sig dennes bankomatkort samt koden till detta.
 23. Den skadliga koden och botnätet Emotet är närmast att betrakta som en plattform för cyberattacker, ett modulärt vapensystem där kunderna kan lägga till och ta bort funktionella moduler efter behov.
 24. Nu kommer en ny kod med ny standard för utbildning, och vi har anställt en till person på utbildningsavdelningen, säger Schulze.
 25. Optima Planta planterar med kod.
 26. Det innebär att personer med ett gratiskonto på Spotify betalar för en kod, en produktnyckel, som då den knappas in ger samma förmåner som ett premiumkonto.
 27. Sårbarheten är en minnesläcka som innebär att angripare kan köra godtycklig kod, så kallad Remote Code Execution.
 28. Ett andra mjukvarufel upptäcktes sedan när Boeings markpersonal började se över koden efter det första felet och som personalen blev tvugna att åtgärda mitt under testflygningen.
 29. Med skadlig kod kopplar man ihop tusentals servrar, och utnyttjar exempelvis privatpersoners webbkameror för att slå ut bankerna, säger han.
 30. För att det hela ska fungera krävs att man först lyckas infektera datorn med skadlig kod, vilket till exempel kan ske med hjälp av ett usb–minne.
 31. Det smarta kontrakt som nu skapats på blockkedjan Ethereum innehåller kod som utformats som en runa över Wenliang och beskriver hans liv och gärning, skriver Coindesk.
 32. Men trots att Ekobrottsmyndigheten fick den i beslag vid en husrannsakan vägrade Ernstberger att ge dem koden till den.
 33. AI i dess olika former spås få en allt större betydelse för att motverka och stoppa skadlig kod och andra säkerhetshot.
 34. Samtidigt har den skadliga koden raderats i bakgrunden, rapporterar Zdnet.
 35. En forskarhypotes, som grundar sig i analys av virusets genetiska kod, är att människor kan ha smittats via ormar, som i sin tur kan ha fått viruset från fladdermöss.
 36. En utredning av intrånget sägs visa att Jeff Bezos mobil troligen infekterades av skadlig kod som gömts i en video.
 37. Den tidigare arkivarien sedan 40 år, Kathleen Roe, säger till New York Times att ”arkivarier har att följa en strikt etisk kod som förbjuder dem att förändra bilder som finns i arkiven”.
 38. När hackarna väl har fått tillgång till nätverket kan de installera program med skadlig kod, radera filer eller skapa konton med fullständiga rättigheter, rapporterar Bleeping Computer.
 39. Appsheet, som riktar sig främst till företag, använder istället för kod data från exempelvis kalkylark, formulär och databaser för att bygga applikationer.
 40. Det som sticker ut denna gång är en sårbarhet i Windows valideringsfunktion för X509–certifikat som kan innebära att utvecklare av skadlig kod kan gå runt funktionen som kontrollerar att applikationer är signerade.
 41. Saleem Rashids ”hack” är ett skript med hundra rader kod som skulle kunna komprimeras till tio rader kod.
 42. – Från det att jag knäckte koden i första set rullade det på bra, säger Johanna Larsson.
 43. Förövarna är med all sannolikhet ryska och Sodinokibi är mer än bara skadlig kod då Sodinokibi uppträder som en organisation eller hackergrupp som via representanter kommunicerar på diverse forum.
 44. En 95–årig kvinna blev på måndagen rånad på bankkort med kod, vigselring och andra smycken i centrala Malmö.
 45. Lämna aldrig ut personliga koder eller kontouppgifter till någon som ringer.
 46. OAuth är ett ofta förekommande sätt att ge till exempel ekonomiappar tillgång till användarens bankkonto eller att ge säkerhetsprodukter tillgång till konton för att söka efter skadlig kod.
 47. Det är allmänt känt inom hackarkretsar att grupper ”lånar” kod av varandra.
 48. Sårbarheten, som fått beteckningen CVE–2019–14899, gör det möjligt att kapa vpn–anslutningar och injicera skadlig kod i tcp–strömmar.
 49. Genom att ha ett separat nätverk för sakernas internet behöver användarna inte oroa sig för att skadlig kod ska föras över till primära enheter som datorer, pekplattor och mobiltelefoner.
 50. Säger de att det ska finnas en viss mängd coins, så ska det synas i koden och gå att kontrollera.
 51. DN har under en tid haft tillgång till Swift–nätverkets referensdatabas, Swiftref, och kunnat granska hur 17 av de falska Gambiska bankerna fått en egen kod från Swift.
 52. Eftersom det kan tyckas vara onödigt att uppfinna hjulet på nytt gång på gång väljer många utvecklare att kopiera kod från varandra och ofta hittar de koden som de vill ha på forumet Stack Overflow.
 53. Det är enkelt för utvecklare att starta en instans, utveckla, testa koden och sedan stänga av instansen snabbt.
 54. Microsoft kan inte slänga gammal kod som fortfarande används, men med Project Verona hoppas företaget kunna göra Windows 10 mer säkert.
 55. För att lösa in koden, klicka på Konto och Lös in.
 56. Fidelity Banks svenska bolag får en egen kod hos Swift – det internationella systemet för banköverföringar.
 57. Ange koden EBCETR i rutan för Rabattkod vid registrering till utbildningen på kurswebben.
 58. Du kostar – men ingen kod producerad.
 59. Då kan man röra sig med vissa sociala koder som – trots att de utifrån kan tyckas omärkliga – symboliserar att man tillhör en viss social grupp.
 60. De menar att det Androidleverantörerna behöver göra för att vid behov snabbt kunna uppdatera koden i kärnan är att öppna källkoden för sin specifika kod, som sina drivrutiner, och sammanfoga dessa i trädet för Standardlinux.
 61. x kommer att nå livs ände vid årsskiftet, och att många stora företag och tjänster som Dropbox, Instagram och JPMorgan uppdaterar koden till Python 3.
 62. De vill åtminstone att Facebook lägger in bakdörrar i koden så att myndigheterna kan avlyssna kommunikationen.
 63. Tanken är att filmerna med koden ska fungera i minst tusen år, något som ska göra att kunskapen bevaras genom en ny medeltid.
 64. De containers som har en annan uppgift än att köra en funktion en kort tid, till exempel sådana som hanterar databaser, lastbalanserare och skräddarsydd kod, lever betydligt längre, i de flesta fall mer än två veckor, rapporterar ZDNet.
 65. Skrivare använder proprietär kod Tillverkarna använder ofta proprietär mjukvara i sina printrar för att låsa in kunderna.
 66. Normalt sett brukar antivirusprogram upptäcka skadlig kod som finns i zip–filer, men forskare på säkerhetsföretaget Trustwave varnar på sin blogg för att hackare har hittat ett sätt att komma runt spärrarna.
 67. Microsoft varnar för att det kommer att komma attacker som dels är självspridande och dels kommer att kunna placera ut betydligt värre typer av skadlig kod än kryptogrävare.
 68. – Det kan teoretisk ligga någon skadlig kod ”dormant” sen åratal, men i samma ögonblick den försöker ”pratar hem” kommer vi att upptäcka den, säger Roger Lund.
 69. En person ur ligan har då stått vid en kassa och tittat över sin axel i samband med en kortbetalning, för att försöka se vad personen har för kod.
 70. Den mesta kod jag skriver skriver jag i mina mejl.
 71. Användaren luras att installera skadlig kod på datorn eller mobiltelefonen, sedan krypterar programmet allt den kommer åt.
 72. Alla angrepp av hackare sker med hjälp av olika typer av skadlig kod, ofta i kombination med social manipulation.
 73. Med hjälp av sårbarheten kan hackare köra skadlig kod som placerats på Nginx–servrar, rapporterar The Hacker News.
 74. Exakt vilken skadlig kod som användes vid fredagens attack har inte framgått.
 75. Jag har alltid känt mig bortkopplad från sociala sammanhang och förstår mig inte på vissa sociala koder.
 76. Normal hacking handlar om att manipulera kod, men skadan sträcker sig sällan längre än till ekonomisk skada.
 77. Han berättar att en stark drivkraft bakom utvecklingen av kvantdatorer är att kunna knäcka de koder som finns på internet.
 78. Utredaren Dan Granvik fortsätter att försöka tyda de dolda budskap, koder och ledtrådar som han tycker sig se att Gryningspyromanen lämnar efter sig.
 79. Frömel bestämde sig emellertid för att hämnas och började analysera koden bakom gisslanprogrammet.
 80. Men i början förstod hon inte koderna.
 81. Man kan till exempel hitta julkalendrar för programmerare med kluriga koder att lösa varje dag.
 82. Det handlar bland annat om trygghet, familjaritet, status och sociala koder.
 83. Kulturen är komplex och kretsar kring ”la cotume”, vilket är ritualer och sociala koder inom och mellan olika klaner.
 84. Till skillnad från svenskar, som kan vara mer rättframma, känns det ibland som att britterna talar i kod.
 85. Sedan bad de om koden till företaget.
 86. – Jag blev straffad för att jag inte respekterade koder i min kultur.
 87. Om man ska gå på de knapphändiga uppgifterna som finns försöker den gissa sig fram till rätt kod, en så kallade brute force–attack.
 88. Sedan har de använt alltifrån riktade phisingmejl till falska kopior av branschtidningar och instruktionssajter för att smyga in skadlig kod på organisationer som har hand om viktig infrastruktur.
 89. Men innan de dödades tvingade 24–åringen till sig koder och bankkort för att ta ut pengar, enligt åklagaren.
 90. Jag vet inte om någon har knäckt den koden ännu.
 91. De båda kvinnorna hade kommit överens om en kod, ”B527”, som kvinnan skulle säga om hon befann sig tillsammans med sin bror i en situation som krävde att polis tillkallades.
 92. I år finns det koder på valsedlarna som kontrolleras både när man får valsedeln och när man returnerar den efter att ha röstat.
 93. Upptäcker operativsystemet att telefonen har blivit infekterad av skadlig kod inleds en process för att radera all data på enheten och återställa den från grunden.
 94. Efter att koden till Stuxnet–viruset blev allmänt känt 2010 tog det ett par år innan cyberbrottslingar lyckats arbeta om den och använda den till sin fördel.
 95. De ringer inte upp för att få koder, kontonummer eller – som in detta fall – be dig ladda ner ett nytt bank–id.
 96. Men hur tog sig koden ut från Apples högkvarter då? Det har visat sig att personer som är aktiva inom jailbreak–världen uppmanade en Apple–anställd att ge dem källkoden, skriver Motherboard.
 97. – Ja, det är frågan om det finns ett samtycke, eftersom det förutsätter att konsumenterna har fått information om reservationen innan de godkänner transaktionen med sin kod.
 98. Det finns kulturella koder med dolda budskap som vi inte förstår.
 99. Genom Browsealoud, ett populärt pluginprogram som läser upp text på en hemsida, har hackarna lagt in en kod som gör att besökare på hemsidan hjälper till med att bryta Monera, en kryptovaluta som använder samma teknik som bitcoin.
 100. För att kunna lösa problemet ber de kunden ta fram koderna till sin personliga säkerhetsdosa som är kopplad till banken.

Synonymer, motsatsord (antonymer), betydelser m.m. till kod är bl.a. hämtade ifrån Folkets synonymlexikon Synlex, Folkets lexikon, Lexin - svenskt lexikon, Swesarus, Wiktionary och Institutet för språk och folkminnen. Datan har bearbetats efter att den hämtats. Användare har även bidragit med synonymer, motsatsord och betydelser. Exempel från tidningar har behandlats automatiskt och det kan därför förekomma enstaka fel.Mer information

Här nedan kan du hitta information om vad en synonym är samt hitta andra ord som kan vara av intresse.

Vad är en synonym och ett motsatsord?

En synonym är ett ord med samma eller en snarlik betydelse som ett annat ord. En kan säga att en synonym är annat ord för samma sak. T.ex. är källkod en synonym till kod. Två synonymer kan dock ha olika ton och uppfattas på helt olika sätt.

Motsatsord, även kallade antonymer, är ord med just motsatta betydelser.