Synonymer till kod

Vi känner till 4 synonymer till kod. Ordet kod är en synonym till källkod och källa och kan bland annat beskrivas som ”teckensystem, chiffer”. Ordet används i uttrycket ”den genetiska koden” som betyder ”den information som finns i generna i arvsmassan”.

Här nedanför kan du se alla synonymer, motsatsord och betydelser av kod samt se exempel på hur ordet används i det svenska språket.

Alla synonymer till kod

 1. chiffer
 2. källa
 3. källkod
 4. program

Vad är motsatsen till kod?

Det saknas motsatsord. Föreslå nya motsatsord till kod.

Vad betyder kod?

 1. teckensystem, chiffer
 2. (data) källkod; instruktioner i ett programmeringsspråk

Hur används ordet kod i uttryck?

 1. den genetiska koden = den information som finns i generna i arvsmassan

Hur kan ordet kod användas?

Följande exempelmeningar visar hur kod kan användas.

 1. hon hade glömt koden till sitt bankomatkort

Hur används ordet kod i svenska tidningar?

Exemplen nedan är hämtade från svenska tidningar för att illustrera hur ordet kod används i vanlig text.

 1. Säkerhetsforskare vid Blackberry har nu upptäckt ett nytt skadeprogram till Linux, Symbiote, som består av unik kod är nära på omöjligt att upptäcka.
 2. Talibanrörelsens ideologi kombinerar en extrem och fundamentalistisk tolkning av islam med den urgamla kulturella koden pashtunwali, döpt efter den etniska gruppen pashtuner som utgör talibanernas ryggrad.
 3. Olika lag ska knäcka koder och rädda en kidnappad miljardär.
 4. Ivers starka kompetens och bredd inom infrastruktur som kod och säkra drift– och molntjänster kompletterar Mjukvarukrafts erbjudande, säger Anders Kingstedt, vd och delägare av Mjukvarukraft.
 5. Codeguru Reviewer är en betaltjänst som använder maskininlärning för att granska kod efter buggar och ge förslag på hur säkerheten kan förbättras.
 6. Keir Starmer upprepade frågan om han kommer att avgå mot bakgrund av att Johnson den 1 december sagt i kammaren att 10 Downing Street följer koden för hur ministrar ska uppträda och erkänner att reglerna även gäller för premiärministern.
 7. Att produkten har ett certifikat markeras med en fyrsiffrig kod vid CE–märket.
 8. Ett team med utvecklare som skriver en ny applikation drar förstås nytta av de här biblioteken, medan få eller inga av de automatiska konverterarna klarar det – vilket innebär att den översatta koden blir ännu svårare att underhålla än originalet.
 9. Säkerhetsföretaget Sophos har upptäckt hundratusentals försök att fjärrexekvera kod med hjälp av sårbarheten bara under de få dagar som gått sedan den offentliggjordes.
 10. – Vad du egentligen tankar ned är en skadlig kod som läser av och stjäl information, som inloggningsuppgifter och lösenord, säger Jan Olsson, kriminalkommissarie vid polisens sektion nationellt it–brottscentrum på Nationella operativa avdelningen.
 11. Därmed är det fritt fram för alla att använda sig av applikationsprogrammeringsgränssnittet som gör det enklare att skriva kod, meddelanden, artiklar och dikter med hjälp av artificiell intelligens.
 12. En närmare titt på koden avslöjar att attackerna troligtvis har utförts av Donot Team (APT–C–35), en indisk hackargrupp som har attackerat myndigheter och organisationer i Asien och Afrika sedan 2018.
 13. Bland nyheterna syns möjligheten att redigera kod i webbläsaren.
 14. Lämna aldrig ut känsliga uppgifter som koder, kortuppgifter och personuppgifter över telefon eller mejl.
 15. Det är de vi försöker hjälpa i Syriska riksförbundet genom att anordna språkkafé, faddrar och olika föreläsningar om samhället och de svenska koderna.
 16. Det är en webbtjänst där vem som helst kan lägga upp prover av skadlig kod eller misstänkta webblänkar som tjänsten sedan analyserar via ett sextiotal antivirus.
 17. Talibanrörelsens ideologi kombinerar en fundamentalistisk islamtolkning med den urgamla kulturella koden pashtunwali, döpt efter den etniska gruppen pashtuner som utgör talibanernas ryggrad.
 18. Telias lösning för kunder utan bank–id är att skicka hem ett brev till folkbokföringsadressen, med en kod som kunden sedan kan använda för att verifiera sig i kontakten med bolaget.
 19. Enligt Ars Technica gör sårbarheten att hackare på distans kan föra in skadlig kod i kundernas servrar.
 20. Kina delade visserligen den genetiska koden av det nya coronaviruset relativt tidigt, men skarp kritik har riktats mot att landet sedan lagt locket på, särskilt vad gäller frågan om viruset läckt från högrisklabbet i Wuhan.

Vad är en synonym och ett motsatsord?

Ordet synonym kommer från de grekiska orden 'syn' (samman) och 'onoma' (namn). En synonym är alltså ett ord med samma eller en snarlik betydelse som ett annat ord. En kan säga att en synonym är annat ord för samma sak. T.ex. är källkod en synonym till kod. Två synonymer kan dock ha olika ton och uppfattas på helt olika sätt.

Motsatsord, även kallade antonymer, är ord med just motsatta betydelser.

Du kanske också är intresserad av dessa ord?

Bild till ordet kod

Använd gärna bilden nedan om du vill länka till denna sida om ordet kod.

Bild med texten kod