Synonymer till konkret

Vi känner till 15 synonymer till konkret. Ordet konkret är en synonym till påtaglig och saklig och kan bland annat beskrivas som ”som man kan se och ta på”. Ordet är motsatsen till abstrakt.

Här nedanför kan du se alla synonymer, motsatsord och betydelser av konkret samt se exempel på hur ordet används i det svenska språket.

Alla synonymer till konkret

 1. begriplig
 2. explicit
 3. gripbar
 4. handfast
 5. objektiv
 6. påtaglig
 7. rak
 8. realistisk
 9. realitet
 10. saklig
 11. substantiell
 12. synbar
 13. tydlig
 14. uttrycklig
 15. verklig

Vilka ord betyder nästan samma sak som konkret?

Detta är några av synonymerna till synonymerna ovan, alltså andrahands-synonymer till konkret. Kanske kan dessa hjälpa dig att hitta det du söker?

 1. opartisk
 2. verklighetstrogen
 3. verklighetsnära
 4. synlig
 5. uppenbar

Vad är motsatsen till konkret?

Motstatsord kallas även för antonymer och är ord med just motsatta betydelser.

 1. abstrakt

Vad betyder konkret?

 1. som man kan se och ta på
 2. beskrivning av en företeelse som kan uppfattas genom de mänskliga sinnena, främst genom känsel och syn
 3. beskrivning av något som är lätt att förstå
 4. avledning till adjektivet konkret

Hur kan ordet konkret användas?

Det saknas exempel på hur konkret kan användas.

Hur används ordet konkret i svenska tidningar?

Exemplen nedan är hämtade från svenska tidningar för att illustrera hur ordet konkret används i vanlig text.

 1. Vi menar att det konkreta valet av vilka specialiteter som bör finnas inom kunskaps­fältet socialt arbete inte ska avgöras i politiska nattmanglingar.
 2. – Vi har inga konkreta bevis för vem som avfyrade raketen mot byn.
 3. – Det finns inte en tillräckligt konkret brottsplan och förberedelsegärning som jag kan bevisa i förhållande till någon annan målsägande än Annie Lööf.
 4. Några nya konkreta åtgärder för att nå målen kan hon inte presentera.
 5. Men för att förändring ska ske krävs ett konkret förslag från proteströrelsen på vad som ska ersätta det nuvarande systemet, säger han.
 6. Rent konkret så blir det en skillnad finansiellt, där vi får en ökad kostnad för våra datacenter.
 7. Låt oss till sist ge några konkreta råd för den pågående mandatperioden med målet att förbättra och effektivisera miljöprocesserna – oavsett vad det är för kraftslag som ska byggas ut eller industri som ska utvecklas.
 8. ”Rent konkret handlar det om att det inte går att klarlägga att det har skett otillbörliga betalningar till personer som tillhör den mutbara kretsen.
 9. Turkiets president Erdogan kräver flera konkreta åtgärder för att släppa in Sverige i Nato och pekade på tisdagen ut en enskild person som måste utlämnas – journalisten Bülent Kenes.
 10. Hade det funnits ett behov av den här ändringen så hade man kunnat hitta konkreta exempel på vad som måste åtgärdas.
 11. – Det som är viktigast är den konkreta uppfyllelsen, säger han om avtalet mellan Sverige, Finland och Turkiet.
 12. "Det finns visserligen flera omständigheter som är besvärande för den man som åtalats för att ha avlossat skotten, men det finns inte någon konkret bevisning som knyter honom till brottsplatsen", säger hovrättslagman Margita Åhsberg i ett pressmeddelande.
 13. ”Det finns visserligen flera omständigheter som är besvärande för den man som åtalats för att ha avlossat skotten, men det finns inte någon konkret bevisning som knyter honom till brottsplatsen”, säger hovrättslagman Margita Åhsberg i ett pressmeddelande.
 14. Planerna var dock inte tillräckligt konkreta för att väcka åtal kring, enligt åklagaren.
 15. I en förinspelad video presenterade företagets nya vd, Jim Rowan, den första konkreta informationen om den kommande elbilen.
 16. Det återstår att se hur det tar sig uttryck i den konkreta politiken.
 17. Om Sametinget eftersträvar ett större självbestämmande så måste de själva komma med ett mer konkret förslag om hur de vill ha det.
 18. Enligt Kina–experten Karl Hallding, verksam vid innovationsmyndigheten Vinnova, kan ett konkret exempel vara konflikten med Taiwan.
 19. Själva beslutet från Acer leder inte till någon konkret konsekvens.
 20. För dem blev detonationerna också ett konkret bevis på att deras sedan tidigare inledda arbete med att bygga upp det civila försvaret behövs.

Vad är en synonym och ett motsatsord?

Ordet synonym kommer från de grekiska orden 'syn' (samman) och 'onoma' (namn). En synonym är alltså ett ord med samma eller en snarlik betydelse som ett annat ord. En kan säga att en synonym är annat ord för samma sak. T.ex. är påtaglig en synonym till konkret. Två synonymer kan dock ha olika ton och uppfattas på helt olika sätt.

Motsatsord, även kallade antonymer, är ord med just motsatta betydelser. T.ex. är abstrakt motsatsen till konkret.

Du kanske också är intresserad av dessa ord?

Bild till ordet konkret

Använd gärna bilden nedan om du vill länka till denna sida om ordet konkret.

Bild med texten konkret