Synonymer till konkret

Vi känner till 15 synonymer till konkret. Ordet konkret är en synonym till påtaglig och saklig och kan bland annat beskrivas som ”som man kan se och ta på”. Ordet är motsatsen till abstrakt.

Här nedanför kan du se alla synonymer, motsatsord och betydelser av konkret samt se exempel på hur ordet används i det svenska språket.

Alla synonymer till konkret

 1. begriplig
 2. explicit
 3. gripbar
 4. handfast
 5. objektiv
 6. påtaglig
 7. rak
 8. realistisk
 9. realitet
 10. saklig
 11. substantiell
 12. synbar
 13. tydlig
 14. uttrycklig
 15. verklig

Vilka ord betyder nästan samma sak som konkret?

Detta är några av synonymerna till synonymerna ovan, alltså andrahands-synonymer till konkret. Kanske kan dessa hjälpa dig att hitta det du söker?

 1. synlig
 2. uppenbar
 3. opartisk
 4. verklighetstrogen
 5. verklighetsnära

Vad är motsatsen till konkret?

 1. abstrakt

Vad betyder konkret?

 1. som man kan se och ta på
 2. beskrivning av en företeelse som kan uppfattas genom de mänskliga sinnena, främst genom känsel och syn
 3. beskrivning av något som är lätt att förstå
 4. avledning till adjektivet konkret

Hur böjs konkret?

 1. konkret
 2. konkreta
 3. konkretare
 4. konkretast
 5. konkretaste
 6. konkrete

Hur kan ordet konkret användas?

Det saknas exempel på hur konkret kan användas.

Hur används ordet konkret i svenska tidningar?

Exemplen nedan är hämtade från svenska tidningar för att illustrera hur ordet konkret används i vanlig text.

 1. Men man behöver jobba med de här frågorna på ett ännu mer konkret sätt, säger Charlotta von Porat vid Riksrevisionen.
 2. Vi får aldrig glömma förintelsen, fortsätter statsministern och säger att hans förhoppning med konferensen är löften om konkreta åtgärder för att motverka rasism och antisemitism.
 3. "Detta är första gången som konkreta bevis på skador på hjärnans celler har dokumenterats i blodprover efter rymdresa", säger professor Henrik Zetterberg, en av forskarna bakom studien, enligt pressmeddelandet.
 4. Beslutet om en ny Förintelsekonferens fattades för nästan två år sedan och förhoppningarna är stora på att diskussionerna ska leda fram till konkreta åtaganden.
 5. Återstartsrapporten innehåller en rad konkreta förslag och miljoner.
 6. – Jag fick inget konkret svar, men när jag kollade var vi inte synliga på samma sätt längre.
 7. Ett konkret exempel är att oppositionen lovat riva upp det beslut som Høyre lagt om att införa fritt brukarval i kommunerna, med den svenska Lagen om valfrihetssystem som förebild.
 8. Man ser inte de här transnationella kopplingarna som kan vara helt avgörande för tillväxten av miljöerna, men också för konkreta aktioner, säger Magnus Ranstorp, terrorforskare vid Försvarshögskolan.
 9. – Det finns inga konkreta åtgärder för hur utbytet av information mellan myndigheter ska bli bättre, till exempel, säger Andreas Carlson, rättspolitisk talesperson för KD.
 10. Här går en konkret skiljelinje mellan Sverige och dess nordiska grannar.
 11. Det har blivit konkret nu i det sista och jag trodde inte att det skulle gå i hamn i och med att Häcken inte varit så hjälpsamma i det, säger hon till Aftonbladet.
 12. Men trots att de avancerade teknikmiljöernas ingick i kommittédirektiven och Krantz noterade deras betydelse saknades konkreta förslag till åtgärder.
 13. l Colson Whiteheads ”Den underjordiska järnvägen” öppnade miljontals människors ögon för aspekter av slaveriets historia som legat lika nedgrävda som den konkreta underjordiska flyktväg som i hans hjältinna Cora använder.
 14. Att hålla sig saklig och konkret när man läser om alla olika sätt människor vill ta livet av en är svårt att hantera.
 15. Att istället beskylla stormaktsrivalen USA har även det blivit en kinesisk paradgren, låt vara att som i detta fall utan några konkreta exempel, säger Jojje Olsson, Kinakännare och frilansjournalist, till Ny Teknik.
 16. Pröva att ge exempel på egenskaper som du vill lyfta fram genom att berätta om konkreta projekt och resultat.
 17. Han menade rent konkret att idealet vore att ta barnen från deras sentimentala föräldrar och istället uppfostra dem på barnfarmer efter strikt vetenskapliga principer.
 18. Här har läsaren en konkret verklighet att stödja sig emot.
 19. Och under den finns inte ens någon konkret "yta", utan gaserna tjocknar successivt till planetens vätskefyllda inre.
 20. Utredare berättar om sina konkreta arbetsförutsättningar för mig.


Vad är en synonym och ett motsatsord?

Ordet synonym kommer från de grekiska orden 'syn' (samman) och 'onoma' (namn). En synonym är alltså ett ord med samma eller en snarlik betydelse som ett annat ord. En kan säga att en synonym är annat ord för samma sak. T.ex. är påtaglig en synonym till konkret. Två synonymer kan dock ha olika ton och uppfattas på helt olika sätt.

Motsatsord, även kallade antonymer, är ord med just motsatta betydelser. T.ex. är abstrakt motsatsen till konkret.

Du kanske också är intresserad av dessa ord?