Synonymer till konventionell

Vi känner till 12 synonymer till konventionell. Ordet konventionell är en synonym till sedvanlig och vanlig och kan bland annat beskrivas som ”som följer konventioner ”.

Här nedanför kan du se alla synonymer, motsatsord och betydelser av konventionell samt se exempel på hur ordet används i det svenska språket.

Alla synonymer till konventionell

 1. allbekant
 2. avtalsenlig
 3. frekvent
 4. fördragsenlig
 5. gängse
 6. habituell
 7. sedvanlig
 8. standard
 9. traditionell
 10. typisk
 11. vanlig
 12. vedertagen

Vilka ord betyder nästan samma sak som konventionell?

Detta är några av synonymerna till synonymerna ovan, alltså andrahands-synonymer till konventionell. Kanske kan dessa hjälpa dig att hitta det du söker?

 1. bruklig

Vad är motsatsen till konventionell?

Det saknas motsatsord. Föreslå nya motsatsord till konventionell.

Vad betyder konventionell?

 1. som följer konventioner 
 2. som följer konventioner, regler eller normer och därför kan uppfattas som formell eller stel
 3. som grundar sig på överenskommelser, som följer överenskomna regler

Hur böjs konventionell?

 1. konventionell
 2. konventionella
 3. konventionellare
 4. konventionellast
 5. konventionellaste
 6. konventionelle
 7. konventionellt

Hur kan ordet konventionell användas?

Följande exempelmeningar visar hur konventionell kan användas.

 1. filmen har en konventionell handling som inte är det minsta spännande

Hur används ordet konventionell i svenska tidningar?

Exemplen nedan är hämtade från svenska tidningar för att illustrera hur ordet konventionell används i vanlig text.

 1. Produkterna innehåller färre giftiga ämnen än konventionellt snus, men är starkt beroendeframkallande och kan innehålla höga halter av nikotin.
 2. Systemet påminner på så sätt mer om konventionell energiförsörjning för elektriska tåg, Siemens elvägsteknik vid Sandviken eller om hur Boliden Minerals elektrifierade Aitikgruvan med kontaktledningar.
 3. Hon var ingen typisk, konventionell, enbart objektifierande naturforskare när hon mötte schimpanserna.
 4. Vilka är då skillnaderna mot konventionella enheter som går på bunkerolja?.
 5. Bolaget fraktar redan i dag gods i 19 konventionella segelbåtar, men planen är att sjösätta en hel flotta av fartyg byggda för att konkurrera på en mer industriell skala.
 6. Pinnarnas riktning och tryck styrs i sin tur av två mer konventionella robotarmar, och hela uppsättningen tar lite utrymme i anspråk.
 7. Teslas acceleration drog ner byxorna på alla prestandabilar – och med Elon Musks initiativ Ludicrous mode lämnade elbilarna de konventionella bensinmodellerna i kölvattnet en gång för alla.
 8. Strukturerna i Sverige, till skillnad från länder som Tyskland och Danmark, stöttar inte självklart den här typen av social byggnadskultur och komplement till den konventionella bostadssektorn.
 9. Eftersom reaktorkonceptet har flera unika drag konstaterar myndigheten att företaget måste bevisa att reaktorn når en lika hög eller högre säkerhetsnivå som konventionella kärnreaktorer.
 10. Med en korrekt kalibrerad elektrifiering kan deras motor arbeta vid sin högsta kapacitet med en 13 procent lägre bränsleförbrukning än en konventionell dieselmotor.
 11. En låg produktionskostnad är avgörande för att färgen ska komma till nytta, och enligt forskarna kommer priset till och med att vara lägre än för konventionell målarfärg.
 12. Även den amerikanska lastbilen är ett samarbete med Hino Motors, och fordonet kommer att bygga på deras senaste chassi, Hino XL Series, som egentligen är avsett för en konventionell sexcylindrig dieselmotor på 8,9 liter.
 13. Enligt forskarnas beräkningar har deras teknik potential för att ge paneler med en verkningsgrad som är 50 procent högre än konventionella kiselsolceller.
 14. Den drivs av tre elektriska axialmotorer som ger propellern ett mycket lägre varvtal än ett konventionellt propellerflygplan.
 15. Forskare har dock arbetat för att få upp verkningsgraden i de senare, som levererar mindre än konventionella celler.
 16. Det ska dessutom vara så pass billigt att elbilen når prisparitet med konventionella bilar, enligt samma nyhetsbyrå.
 17. Bland konkurrenter med hårt utmejslade profiler är Lordstown Motors elpickup den vars design mest liknar konventionella modeller i segmentet.
 18. Batterier faller i pris och priset på konventionella bilar kommer att gå upp.
 19. Med 28 796 sålda elbilar under Q1 är Hyundai den första traditionella biljätten som är mer dominerande i det elektrifierade segmentet än med sina konventionella modeller.
 20. – Det här är den stora anledningen till oro, eftersom planerna mestadels innehåller konventionella projekt, inklusive nya kolkraftverk.


Vad är en synonym och ett motsatsord?

Ordet synonym kommer från de grekiska orden 'syn' (samman) och 'onoma' (namn). En synonym är alltså ett ord med samma eller en snarlik betydelse som ett annat ord. En kan säga att en synonym är annat ord för samma sak. T.ex. är sedvanlig en synonym till konventionell. Två synonymer kan dock ha olika ton och uppfattas på helt olika sätt.

Motsatsord, även kallade antonymer, är ord med just motsatta betydelser.

Du kanske också är intresserad av dessa ord?

Ord som slutar på konventionell