Synonymer till krav

Vi känner till 5 synonymer till krav. Ordet krav är en synonym till villkor och ultimatum och kan bland annat beskrivas som ”önskemål som man ställer som villkor för något”.

Här nedanför kan du se alla synonymer, motsatsord och betydelser av krav samt se exempel på hur ordet används i det svenska språket.

Alla synonymer till krav

 1. anspråk
 2. begäran
 3. fordran
 4. ultimatum
 5. villkor

Vilka ord betyder nästan samma sak som krav?

Detta är några av synonymerna till synonymerna ovan, alltså andrahands-synonymer till krav. Kanske kan dessa hjälpa dig att hitta det du söker?

 1. begära

Vad är motsatsen till krav?

Det saknas motsatsord. Föreslå nya motsatsord till krav.

Vad betyder krav?

 1. önskemål som man ställer som villkor för något
 2. ett starkt uttryck för hur något ska vara; nödvändighet

Hur kan ordet krav användas?

Följande exempelmeningar visar hur krav kan användas.

 1. folk har rätt att ställa krav på en bättre kommunal service

Hur används ordet krav i svenska tidningar?

Exemplen nedan är hämtade från svenska tidningar för att illustrera hur ordet krav används i vanlig text.

 1. Efter förvaltningsrättens dom är Skatteverkets krav 6,2 miljoner för obetald kapitalskatt samt 3,7 miljoner i skattetillägg.
 2. Hur stort kravet på amortering är beror bland annat på belåningsgrad.
 3. Kabinettsekreterare Robert Rydberg vill inte kommentera det kravet men framhåller att man kanske inte ska fästa så stor vikt vid enskilda händelser och utspel.
 4. Efter frågestunden fick Magdalena Andersson frågor om kraven från den politiska vilden Amineh Kakabaveh inför nästa omröstning om regeringens ändringsbudget.
 5. Studien visade att dansen sågs som en oas från stress, en fristad från högt satta individuella och sociokulturella upplevda krav.
 6. Här hade de kunnat ta hand om avfallet på ett korrekt sätt men någon sådan plan fanns inte enligt dåtidens krav, säger han.
 7. – Jag sätter höga mål, jag har höga krav på mig själv och jag krigar för att de målen ska uppfyllas.
 8. – Frends var den integrationsplattform som bäst mötte vårt krav på funktionalitet redan från början.
 9. – Den lista som Erdogan har där man kräver att parlamentariker i Sverige och svenska medborgare ska lämnas ut ur landet – det är helt orimliga krav.
 10. Vid det förfarandet var det Unit4 som bäst mötte våra krav, fortsätter han.
 11. Men LO ställde på första maj samtidigt krav på att en eventuell s–regering ska satsa 200 miljarder kronor på välfärden under de kommande fyra åren.
 12. En storklubb som AIK har höga krav men vi har en otrolig support, i söndags (mot MFF) var den makalös, och ingen klubb i Sverige kan visa upp den, säger Bartosz Grzelak.
 13. Det kommer att vara vårt krav.
 14. – Det vore bra om vi gjorde samma val i framtiden men det är inget krav, men det vore väldigt bra att göra samma val och ha samma tidsplan, säger Marin.
 15. Socialminister Lena Hallengren (S) betonar i programmet att man 2020 skärpte kraven på hur användningen av statsbidragen ska redovisas.
 16. Intresset för viltkött är större nu än innan pandemin, något han tror har att göra med att konsumenterna ställer högre krav på hållbarhet.
 17. En av de stora stötestenarna i förhandlingarna rör Moskvas krav om bland annat landområden såsom Krim och Donbass.
 18. De svarande ska ha valts ut slumpvis och så kallade självrekryterade webbpaneler uppfyller exempelvis inte det kravet.
 19. Höjda försvarsanslag och krav på ett svenskt Nato–medlemskap har blivit högaktuella frågor efter Rysslands anfall mot Ukraina.
 20. Vi har mycket högre krav nu, mycket bättre materiel och medelåldern är yngre.

Vad är en synonym och ett motsatsord?

Ordet synonym kommer från de grekiska orden 'syn' (samman) och 'onoma' (namn). En synonym är alltså ett ord med samma eller en snarlik betydelse som ett annat ord. En kan säga att en synonym är annat ord för samma sak. T.ex. är villkor en synonym till krav. Två synonymer kan dock ha olika ton och uppfattas på helt olika sätt.

Motsatsord, även kallade antonymer, är ord med just motsatta betydelser.

Du kanske också är intresserad av dessa ord?

Bild till ordet krav

Använd gärna bilden nedan om du vill länka till denna sida om ordet krav.

Bild med texten krav