Synonymer till kravaller

Vi känner till 4 synonymer till kravaller. Ordet kravaller är en synonym till sammandrabbningar och tumult och kan beskrivas som ”(gatu)upplopp, tumult”.

Här nedanför kan du se alla synonymer, motsatsord och betydelser av kravaller samt se exempel på hur ordet används i det svenska språket.

Alla synonymer till kravaller

 1. gatustrider
 2. sammandrabbning
 3. sammandrabbningar
 4. tumult

Vad är motsatsen till kravaller?

Det saknas motsatsord. Föreslå nya motsatsord till kravaller.

Vad betyder kravaller?

 1. (gatu)upplopp, tumult

Hur böjs kravaller?

 1. kravaller
 2. kravallerna

Hur kan ordet kravaller användas?

Följande exempelmeningar visar hur kravaller kan användas.

 1. demonstrationen urartade till rena kravallerna

Hur används ordet kravaller i svenska tidningar?

Exemplen nedan är hämtade från svenska tidningar för att illustrera hur ordet kravaller används i vanlig text.

 1. I Paris hände det ganska ofta att folk satte eld på Bluecarbilarna i samband med kravaller eller nyårsfiranden, och batterierna var alltid helt intakta.
 2. Han säger sedan att han var här i söndags, under kravallerna som följde på dödsskjutningen.
 3. Samtidigt har kravallerna också spridit sig till Västbanken.
 4. Hård kritik mot Israel efter nattens kravaller – även från USA.
 5. Det finns en risk för kravaller i Washington DC under kommande dagar.
 6. Flera poliser skadades lindrigt under fredagens kravaller i Malmö.
 7. Demonstrationerna spreds snabbt till andra städer och på vissa håll blev de våldsamma med plundringar, kravaller och skottlossning.
 8. Ett stort antal storstäder i USA, däribland megastäderna New York och Los Angeles, präglas sedan en vecka av stora demonstrationer, kantade av våldsamma kravaller som har krävt flera dödsoffer.
 9. Stora fredliga protester på dagarna förvandlas till upprivande kravaller och förstörelse om natten.
 10. I flera stora amerikanska städer har tiotusentals människor trotsat utegångsförbuden, som införts för att stoppa den senaste veckans kravaller, upplopp och plundringar.
 11. Men vreden över den obeväpnade Floyds död har även lett till förstörelse och kravaller.
 12. De kravaller och plundringar, ofta under politiska täckmantlar, som är alltför många demonstrationers följeslagare, påminner om hur lätt saker urartar.
 13. Du tänker till slut att upplopp och kravaller och gängkriminalitet i förorterna borde leda till skärpta straff i stället för att tänka på bakomliggande orsaker som att beteendet beror på en frustration skapad av ökad segregation och inkomstklyftor.
 14. Filmen utspelar sig i Ladj Lys eget kvarter i dagens Frankrike, med de våldsamma kravallerna 2005 som historisk fond.
 15. Kavala sades ha organiserat kravallerna kring Gezi–parken i Istanbul 2013, då miljöaktivister hindrade regimen från att ersätta parken med ett köpcentrum.
 16. De fattiga förorterna exploderade först i kravaller och sedan i gängvåld.
 17. Uttalandena som chefen för Tysklands underrättelsetjänst, Hans–Georg Maassen, gjort i spåren av de högerextrema kravallerna i Chemnitz har utlöst en politisk kris i Tyskland.
 18. Efter de högerextrema kravallerna i Chemnitz vädjar Tysklands utrikesminister om att visa civilkurage och markera mot främlingsfientlighet.
 19. Israel stängde på lördagskvällen övergången till Gaza vid Erez i protest mot fredagens kravaller utmed gränsstängslet.
 20. Men under fjolårets kravaller i Charlottesville poserade ett 50–tal aktivister i KKK–utstyrsel.


Vad är en synonym och ett motsatsord?

Ordet synonym kommer från de grekiska orden 'syn' (samman) och 'onoma' (namn). En synonym är alltså ett ord med samma eller en snarlik betydelse som ett annat ord. En kan säga att en synonym är annat ord för samma sak. T.ex. är sammandrabbningar en synonym till kravaller. Två synonymer kan dock ha olika ton och uppfattas på helt olika sätt.

Motsatsord, även kallade antonymer, är ord med just motsatta betydelser.

Du kanske också är intresserad av dessa ord?