kritisera

Synonymer till kritisera

anmärka, dissa, nagelfara, risa

Motsatsord till kritisera

Det saknas motsatsord. Föreslå nya motsatsord till kritisera.

Vad betyder kritisera?

 1. riktar kritik  mot
 2. uttala (negativ) kritik mot något

Exempel på hur kritisera kan användas

 1. vårdcentralen blev kritiserad för de långa väntetiderna

Exempel på hur kritisera används i svenska tidningar

 1. Flera riksdagspartier, med Vänsterpartiet i spetsen, har de senaste veckorna skarpt kritiserat regeringens planer på att privatisera Arbetsförmedlingens verksamhet.
 2. Kronprinsen kritiserades hårt inledningsvis, men under de senaste månaderna har situationen runt honom återgått till ett normalläge som liknar det före mordet.
 3. Samtidigt som klimatmötet i Madrid pågår kallar Brasiliens president Jair Bolsonaro henne ”snorunge” eftersom hon kritiserat honom för att inte skydda urbefolkningen i Amazonas tillräckligt.
 4. Peter Handke har skrivit om Balkankrigen på 90–talet och har kritiserad för att ha tagit ställning för den serbiska sidan och för att ha förringat de krigsbrott som serberna begick i bland annat Srebrenica i Bosnien.
 5. Visst går det att kritisera kommunen för att de bränner soporna och politiker för att de inte fattar beslut eller sätter in ekonomiska styrmedel så att vi får en bättre lösning.
 6. Den forskning som beskrivs i de kritiserade artiklarna handlar om experimentell kirurgi där blodkärl transplanterades till sjuka patienter.
 7. Ett möte som väckte stor uppmärksamhet och kritiserades från flera håll.
 8. Den hårt kritiserade Nobelpristagaren i litteratur, österrikaren Peter Handke, förklarades på onsdagen för ”icke önskvärd” av kantonen Sarajevo i Kosovo.
 9. I Akademiens stadgar framhålls att ledamöterna ska ”undvika att kritisera Akademien eller sina kollegor offentligt”.
 10. Trump har länge kritiserat Jeff Bezos och Amazon för låga skatteinbetalningar, anklagat Washington Post för att agera som lobbyist för Bezos och Amazon och för att sprida ”fake news.
Källor


Föreslå nya synonymer

Hjälp till att bygga upp ordguruns ordförråd.
Föreslå nya synonymer, motsatsord och definitioner av kritisera

Rapportera fel

Är det något som inte stämmer på den här sidan?
Rapportera fel

Vad tycker du?

Har du några idéer om hur ordguru.se kan bli bättre?
Lämna förslag och synpunkter

Vad är en synonym och ett motsatsord?

En synonym är ett ord med samma eller en snarlik betydelse som ett annat ord. En kan säga att en synonym är annat ord för samma sak. T.ex. är risa en synonym till kritisera. Två synonymer kan dock ha olika ton och uppfattas på helt olika sätt.

Motsatsord, även kallade antonymer, är ord med just motsatta betydelser.