kryss

Kryss är synonymt med vägkorsning och korsord och kan bland annat beskrivas som ”(ritad) figur i form av ett lutande kors (x)”. Ordet kan ha flera olika betydelser.

Här nedanför kan du se alla synonymer, motsatsord och betydelser av kryss och se exempel på hur ordet används i det svenska språket.

Synonymer till kryss

korsord, vägkorsning

Motsatsord till kryss

Det saknas motsatsord. Föreslå nya motsatsord till kryss.

Vad betyder kryss?

 1. (ritad) figur i form av ett lutande kors (x)
 2. geometrisk figur bestående av två korsande, snedställda linjer
 3. vägkorsning
 4. korsord
 5. (vard., sport) oavgjort resultat
 6. (vissa bollsporter) punkt där målburens ribba och en stolpe möts

Böjningar av kryss

 1. kryss
 2. kryssen
 3. kryssens
 4. krysset
 5. kryssets

Exempel på hur ordet kryss kan användas

 1. Sätt ett kryss i rutan för "ja"!

Exempel på hur ordet kryss används i svenska tidningar

 1. I anfallet efter tog han sig in från höger sida med en blixtsnabb diagonallöpning och dunkade in 1–0 med ett vänsterskott i vänster kryss från straffområdeslinjen.
 2. Sedan dundrade Bertilsson in 3–0 i krysset efter en finurlig frisparksvariant.
 3. Mittfältskollegan Sofie Svava ökade efter en misslyckad Uppsalarensning på till 3–1 med en repris på Cankovic drömmål upp i högra krysset.
 4. Nio segrar och tre kryss blev Milans facit efter coronauppehållet.
 5. Efter krysset på Olympia valde tränaren Olof Mellberg att rikta fokus mot spelschemat – som Svenska fotbollförbundet sätter – och intresseorganisationen Svensk elitfotboll (Sef).
 6. Man slutade sexa förra året, har tippats vara topp fem i år, men har märkligt svårt att få in bollen i mål och fick trots en stolpträff som ekade halvvägs till Stockholm nöja sig med ännu ett kryss.
 7. För Elfsborg, som alltjämt är obesegrade i årets allsvenska med två kryss och en seger, väntar Svensk cupen–kvartsfinal mot just Häcken på torsdag.
 8. Men Djurgården fick ny kontakt minuten innan periodvilan när Alexander Holst från högerposition hittade den minimala luckan ovanför Arvid Holms axel och satte 2–3 i första krysset.
 9. Stoke och Reading är tänkbara spikar på topptipset, men båda garderas med kryss.
 10. Men de blåklädda skulle få in ett tröstmål innan den sista periodpausen då Oleg Boiko utnyttjade ett svenskt misstag och skickade upp pucken i krysset.
 11. Det följdes upp med ett kryss mot Standard Liege i Europa League som betydde avancemang till 16–delsfinal.
 12. Men tack vare segrar mot Dinamo Zagreb och Sjachtar Donetsk, samt ett kryss hemma mot Manchester City är man nu klara för slutspel.
 13. Där är de kungliga slotten markerade med sex röda kryss.
 14. Manchester City får mycket svårt att försvara ligaguldet efter krysset i Newcastle.
 15. – Vad de gjorde var att de ställde sig i krysset i Nordstan och delade ut flygblad och spred sitt budskap, säger Fredrik Dahlgren.
 16. Den fråga som med marginal får flest kryss är sjukvården.
 17. Än en gång bjöd 21–årige Pettersson på ett klassmål när han i powerplay avfyrade ett mäktigt direktskott i närmsta krysset med sex minuter kvar av perioden.
 18. Danmark hade snäppet bättre förutsättningar och det räckte med ett kryss.
 19. Framspelad av Anthony Martial dunkade 22–åringen upp bollen i krysset från mitten av straffområdet och noterade sin sjätte fullträff för säsongen.
 20. Varberg säkrade den allsvenska platsen genom ett kryss i sista omgången på söndagen.

Synonymer, motsatsord (antonymer), betydelser m.m. till kryss är bl.a. hämtade ifrån Folkets synonymlexikon Synlex, Folkets lexikon, Lexin - svenskt lexikon, Swesarus, Wiktionary och Institutet för språk och folkminnen. Datan har bearbetats efter att den hämtats. Användare har även bidragit med synonymer, motsatsord och betydelser. Exempel från tidningar har behandlats automatiskt och det kan därför förekomma enstaka fel.Mer information

Här nedan kan du hitta information om vad en synonym är samt hitta andra ord som kan vara av intresse.

Vad är en synonym och ett motsatsord?

En synonym är ett ord med samma eller en snarlik betydelse som ett annat ord. En kan säga att en synonym är annat ord för samma sak. T.ex. är vägkorsning en synonym till kryss. Två synonymer kan dock ha olika ton och uppfattas på helt olika sätt.

Motsatsord, även kallade antonymer, är ord med just motsatta betydelser.