kväva

Kväva kan beskrivas som ”döda genom att (för)hindra andning/tillgång till syre”.

Här nedanför kan du se alla synonymer, motsatsord och betydelser av kväva och se exempel på hur ordet används i det svenska språket.

Synonymer till kväva

Det saknas synonymer. Föreslå nya synonymer till kväva.

Motsatsord till kväva

Det saknas motsatsord. Föreslå nya motsatsord till kväva.

Vad betyder kväva?

 1. döda genom att (för)hindra andning/tillgång till syre

Böjningar av kväva

 1. kväv
 2. kväva
 3. kvävas
 4. kvävd
 5. kvävde
 6. kvävdes
 7. kväver
 8. kvävt
 9. kvävts

Exempel på hur ordet kväva kan användas

Det saknas exempel.

Exempel på hur ordet kväva används i svenska tidningar

 1. Zlatan Ibrahimovic kritiserar Janne Andersson för att "kväva svensk fotboll" och inte släppa fram talangen Dejan Kulusevski i startelvan mot Frankrike i Nations League.
 2. I allt hastigare takt förvandlades nu ursprungsskogen till plantager av snabbväxande tall och mapuches habitat kvävdes obönhörligt.
 3. Det kunde sedan slås fast att hon inte hade dött vid födseln, utan hade kvävts till döds.
 4. Lee är kritisk till att Vita huset – enligt honom – försöker kväva all debatt om presidentens befogenhet att starta ett nytt krig i Mellanöstern.
 5. Birli berättar att han såväl försökte kväva henne som dränka henne.
 6. Enligt regeringen behövs de ökade intäkterna från bränsleförsäljningen för att finansiera stöd åt familjer som drabbats hårt av de återinförda USA–sanktioner som kvävt den iranska ekonomin.
 7. Det uttryckliga syftet med lagen är att kväva den kubanska ekonomin och framkalla en folklig revolt som omkullkastar den nuvarande konstitutionella ordningen på ön.
 8. Ett exempel är från i augusti 2015 då 71 migranter kvävdes till döds i en kyltransport.
 9. I augusti 2015 kvävdes 71 migranter till döds i en kyltransport i Ungern.
 10. "Bara antalet, omfattningen och flera av förordningarnas brist på koppling till något nationellt hot pekar på att man använder nödåtgärder för att kväva all form av kritik mot regeringen", står det i rapporten.
 11. Sommaren 1968 när flickan bara var elva år kvävde hon två små pojkar till döds.
 12. Det troliga är att åren fram till 2024 starkt kommer att påminna om de sex år som gått – präglade av en Putin som obönhörligt kväver all inhemskt opposition och som har konflikter med omvärlden som sin livsluft.
 13. Han hade kvävts i sina egna spyor.
 14. I värsta fall kan en cell som är trasig leda till både gasexplosion och brand, och det fungerar inte att kväva en intern brand i ett batteri där katoden utvecklar syre och elektrolyten är brandfarlig.
 15. Han får ett i munnen och håller på kvävas innan han klarar livhanken genom att ge sig själv en adrenalinspruta.
 16. – Det är mycket bättre att bita sig i tungan än riskera att bita sönder något och riskera att kvävas av något som stoppas in i munnen.
 17. Efter misshandel kvävdes den 33–åriga kvinnan till döds enligt obduktionsrapporten.
 18. Eftersom exempelvis förkylning kan smitta via nysningar kan ett alternativ till att nysa rakt ut eller kväva nysningen vara att försöka placera den i armvecket.
 19. Kremls kontroll över medier, näringsliv, domstolar och parlament gör att politiska uppstickare oftast kan kvävas i sin linda.
 20. Videofilmer – som varit ett av åklagarsidans tyngsta bevis – visar inte att kvinnan försökt kväva sitt barn, enligt hovrätten.

Synonymer, motsatsord (antonymer), betydelser m.m. till kväva är bl.a. hämtade ifrån Folkets synonymlexikon Synlex, Folkets lexikon, Lexin - svenskt lexikon, Swesarus, Wiktionary och Institutet för språk och folkminnen. Datan har bearbetats efter att den hämtats. Användare har även bidragit med synonymer, motsatsord och betydelser. Exempel från tidningar har behandlats automatiskt och det kan därför förekomma enstaka fel.Mer information

Här nedan kan du hitta information om vad en synonym är samt hitta andra ord som kan vara av intresse.

Vad är en synonym och ett motsatsord?

En synonym är ett ord med samma eller en snarlik betydelse som ett annat ord. En kan säga att en synonym är annat ord för samma sak. Två synonymer kan dock ha olika ton och uppfattas på helt olika sätt.

Motsatsord, även kallade antonymer, är ord med just motsatta betydelser.