Synonymer till kvalificerad majoritet

Kvalificerad majoritet kan beskrivas som ”(politik) majoritet vid röstningsförfarande som är större än absolut majoritet genom att uppfylla något specifikt krav”.

Här nedanför kan du se alla synonymer, motsatsord och betydelser av kvalificerad majoritet samt se exempel på hur frasen används i det svenska språket.

Alla synonymer till kvalificerad majoritet

Det saknas synonymer. Föreslå nya synonymer till kvalificerad majoritet.

Vad är motsatsen till kvalificerad majoritet?

Det saknas motsatsord. Föreslå nya motsatsord till kvalificerad majoritet.

Vad betyder kvalificerad majoritet?

  1. (politik) majoritet vid röstningsförfarande som är större än absolut majoritet genom att uppfylla något specifikt krav

Hur böjs kvalificerad majoritet?

  1. kvalificerad majoritet

Hur kan frasen kvalificerad majoritet användas?

Det saknas exempel på hur kvalificerad majoritet kan användas.

Hur används frasen kvalificerad majoritet i svenska tidningar?

Exemplen nedan är hämtade från svenska tidningar för att illustrera hur frasen kvalificerad majoritet används i vanlig text.

  1. En idé är att det ska krävas en kvalificerad majoritet i riksdagen, alltså två tredjedels majoritet, ett annat att det måste vara ett ordinarie riksdagsval emellan besluten.
  2. Men de kan till exempel tänka sig att om Lagrådet anser att ett lagförslag strider mot grundlag eller Europakonventionen ska det krävas en kvalificerad majoritet i riksdagen för att anta förslaget.
  3. Det är inte längre säkert att det finns en kvalificerad majoritet bakom det förslaget.
  4. Fortfarande gäller att en kvalificerad majoritet på 60 av 100 röster gäller för att överenskommelsen skall vara bred, men presidenten har uttryck önskemål om att republikanerna ska besluta om absolut majoritet, det som kallas ”nuclear option”.
  5. Det hade behövts en kvalificerad majoritet bland EU–länderna för ett annat beslut.


Vad är en synonym och ett motsatsord?

Ordet synonym kommer från de grekiska orden 'syn' (samman) och 'onoma' (namn). En synonym är alltså ett ord med samma eller en snarlik betydelse som ett annat ord. En kan säga att en synonym är annat ord för samma sak. Två synonymer kan dock ha olika ton och uppfattas på helt olika sätt.

Motsatsord, även kallade antonymer, är ord med just motsatta betydelser.

Du kanske också är intresserad av dessa ord?