lösa

Lösa är synonymt med otyglade och reda ut och kan bland annat beskrivas som ”finna en lösning på ett problem, en tankenöt eller liknande”.

Här nedanför kan du se alla synonymer, motsatsord och betydelser av lösa och se exempel på hur ordet används i det svenska språket.

Synonymer till lösa

begripa, fixa, frigöra, greja, hitta lösning, hitta svar, klara, klara av, knyta upp, knäcka, otyglade, reda ut, ta loss, tyda

Motsatsord till lösa

Det saknas motsatsord. Föreslå nya motsatsord till lösa.

Vad betyder lösa?

 1. finna en lösning på ett problem, en tankenöt eller liknande
 2. (kemi) blanda ett ämne i en vätska, så att resultatet blir en lösning
 3. (göteborgska) söla, dra benen efter sig
 4. (göteborgska) ha sex med
 5. (göteborgska) fixa fram

Exempel på hur ordet lösa kan användas

Det saknas exempel.

Exempel på hur ordet lösa används i svenska tidningar

 1. Pratet om att bidra till att lösa klimatkrisen när man hanterar pandemins ekonomiska konsekvenser är ännu bara prat.
 2. Men i grunden handlar det där lösa pratet om något så grundläggande som att skapa sammanhållning mellan människor, i alla fall om man ska tro Oxford–professorn Robin Dunbar, en ledande forskare på ämnet.
 3. Endast han kan lösa fallet! Till sin hjälp får han en analytisk civilutredare med sociala problem (hej, Saga Norén!) som förstås visar sig vara en oerhörd tillgång, och en svår bakgrundshistoria nystas upp med kopplingar till maktens boningar.
 4. När kriserna kommer i form av klimatförändringar, organiserad brottslighet och pandemier, som inte kan lösas med utbildning, socialförsäkringar eller beredskapsjobb.
 5. Vissa säger att det enda intelligenstest egentligen mäter är förmågan att lösa intelligenstest.
 6. Enligt turkiska källor kan mördarna ha försökt lösa upp kroppsdelarna i syra, eller ha bränt dem.
 7. Genom avtalet räknar Svenska kraftnät att framför allt problemet med spänningsstabilitet i södra Sverige har lösts för sommaren.
 8. Håkan Lindgren läser en bok som försöker lösa alla problem med ord.
 9. – Kan man lösa det på ett smittsäkert sätt så ger det så mycket till samhället, säger Amanda Lind som talar om värdet i att kulturens rum står öppna.
 10. När jag gjorde research till ”Dockorna” pratade polis och forensiker mycket om just dubbelmordet i Linköping, och att det har blivit löst bara nu i dagarna är ju otroligt, och fantastiskt.
 11. Det är viktigt att beslutsfattare ser detta som en möjlighet att bidra till att lösa två kriser på en gång.
 12. Klimatfrågan är ett problem som inget enskilt land kan lösa.
 13. Di erfar att ett avslut är nära förestående, men att affären är komplex eftersom den även involverar Letter One och syftar till att lösa upp den invecklade ägarstrukturen av holdingbolag.
 14. I utforskande av ett brutalt och till synes oförklarligt mord på en hel familj i Kansas bygger spänningen inte på frågan om vem som gjorde det – det är snart löst – utan i letandet efter ett varför.
 15. Turerna, förundersökningsledarna och teorierna har varit många i försöken att lösa mordet på dåvarande statsminister Olof Palme som sköts till döds på Sveavägen i Stockholm en sen februarikväll för 34 år sedan.
 16. En stor andel av problemen i samband med nätfiske skulle kunna lösas om tvåfaktorautentisering i någon form var standard för företag och organisationer.
 17. Att välja mellan tätt eller grönt vore katastrofalt för de utmaningar som städerna kan och bör bidra till att lösa.
 18. Landsbygdsminister Jennie Nilsson (S) säger i en kommentar till Ekot att hon vill att frågan om jakt– och fiskerättigheterna ska lösas politiskt, och inte via domstol av enskilda samebyar.
 19. – Om en stad eller delstat vägrar att vidta de åtgärder som behövs för att försvara dess invånares liv och egendom, då kommer jag att kalla in militären för att snabbt lösa problemet åt dem, säger Trump.
 20. Det är oklart hur utbrett respektive problem är men än så länge har Microsoft, om än inte löst något av dem, åtminstone hittat sätt att komma runt nio av tio.
 21. Du har länge kunnat återställa Windows 10 till fabriksversionen, vilket kan lösa problem när datorn krånglar.
 22. Rutinen ändrades för ett år sedan, från att kommunen tidigare haft fasta avtal med boendeplatser, nödboenden, till att de hemlösa nu får en fast summa i handen och själva får lösa tak över huvudet.
 23. Han förklarar att de litar på de bergmekaniker och de ”skrotare”, det vill säga personal som tar bort löst berg och säkrar tak och väggar, som nu varit nere och inspekterat.
 24. Vi ser problemen tydligt, men tror inte att basinkomst är rätt väg att lösa det på.
 25. – En del har löst behovet av arbetskraft och en del har inte gjort det, säger Palle Borgström, förbundsordförande för LRF.
 26. Och inte alla företag klarar att i längden lösa sina problem från köksborden.
 27. Men det hade medfört att grävarna hade behövt kunna lösa integralfunktioner för att räkna ut sin ersättning.
 28. Beskedet var då att man tittade på frågan men att det ännu fanns säkerhetsrelaterade frågor kvar att lösa.
 29. – Jag kan bekymra mig lite över att vi tror att detta är löst.
 30. Cecilia Knutsson är glad över att det hela löste sig smidigt.
 31. ”Det här är inte en fråga för gymmen att lösa, utan måste lösas i människors egen vardagsmiljö.
 32. Helst också hur det hela löste sig på ett bra sätt.
 33. – Istället för att forskargrupperna köper sina egna system, vilket blir ineffektivt i längden, så gick man ihop internt för att lösa en delbar IT–infrastruktur – en plattform med stora, centrala resurser som hanteras av IT.
 34. Han kom tillbaka efter en och en halv vecka med en komplett ny version som löste problemet.
 35. Per Samuelsson upplever positiva effekter när möten nu handlar om mer än att bara lösa uppgifter.
 36. Moderaterna vill lösa risken med smittspridning på äldreboenden genom tillfälliga äldre– och LSS–boenden, rapporterar Ekot.
 37. ”Detta löser så klart inte alla problem, men vi hoppas att förskottsutbetalningen hjälper en bit på vägen”, säger Patrik Hofbauer, vd på Svenska Spel.
 38. Och problemet inom äldrevården går långt tillbaka och jag tror inte vi hade löst på några veckor.
 39. Det blir en månad försenat, men vi får lösa det.
 40. Nu kommer det inte fungera på samma sätt, så det kan leda till att tillgången på olika grönsaker varierar eller inte ser ut på exakt samma sätt som vanligt om man inte lyckas lösa det här, säger Svante Werger.
 41. Med rekonstruktionsprocessen är målet att skydda verksamheten från konkurs och reda i hur den nuvarande situationen kan lösas.
 42. I fjol lyckades man bara lösa vart femte mord och vart tionde mordförsök i de kriminella miljöerna.
 43. Äldrevårdsproblemet är ett långt tillbakagående problem som jag inte tror att vi hade löst på några veckor, säger han.
 44. Mannens fallskärm löste ut och han landade förhållandevis mjukt på ett närbeläget fält.
 45. När de 27 EU–länderna om några dagar enas om ett gemensamt förhandlingsmandat så innehåller det en lång rad detaljerade och kontroversiella frågor att lösa.
 46. Aktiespararna, som är en av de instanser som fått chansen att yttra sig i remissrundan, anser inte att utredningen löser några problem utan skapar nya.
 47. Lite extra spännande så här 20 år senare när vi försöker lösa befolkningens proteinbehov i samklang med god och hållbar djurhållning.
 48. Här är fyra tecken som kan tyda på att allt inte står rätt till samt råd om hur man löser problemen innan transformationsprojektet spårar ur.
 49. – Det handlar om interna nätverksproblem och vi jobbar oförtrutet för att lösa det.
 50. – För oss handlar det snarare om att hitta rätt kontext än att lösa alla kontexter, säger han.
 51. Felet ska nu vara löst sen ett par veckor tillbaka, men Region Hallands it–direktör Måns Arnrup är ändå kritisk.
 52. Vi landade tidigt 2019 i tilläggsavtalet som var vårt sätt att lösa situationen genom att ge dem lite mer pengar för att kunna anställa fler intervjuare.
 53. På Swedbanks Facebooksida skriver banken att man arbetar intensivt med att lösa driftstörningarna som pågått sedan 01 natten mot fredagen.
 54. – Man kan inte döma på så lösa boliner.
 55. – Resultatet i Delhi är oerhört viktigt för att det signalerar en förlust för politiken och splittringen som BJP släppt lös här, säger Zoya Hasan, politisk analytiker, till Al Jazeera.
 56. De ser politik som något politiker ska göra, som något experter och tekniker kan lösa och där medborgarnas uppgift är att rösta så staten gör de förnuftiga investeringarna för att rädda klimatet.
 57. Efter tidigare larm om kvicksand har Trelleborgs kommun fått rapporter om fler strandpartier med förrädiskt lös sand, men kommunens kontroll visade att det var ett falsklarm.
 58. "Detta är ett problem som vi vet hur vi löser", säger Minwoo Son från Greenpeace i ett pressmeddelande.
 59. Den 13 mars släpper Samsung lös sina Galaxy S20–telefoner på den svenska marknaden.
 60. Samtidigt släppte företaget Opatch en fix som löste problemet med CVE–2020–0674 och problemen med utskrifter, skriver Bleeping Computer.
 61. – I det som är socialtjänstens uppdrag och det som är riktlinjen, så är det väldigt tydligt att socialtjänsten inte har i uppdrag att lösa bostadsbristen i staden, säger hon.
 62. Isak har också en utköpsklausul inskriven i kontraktet, som säger att han kostar minst 70 miljoner euro att lösa om någon annan klubb är intresserad.
 63. Intervjun löste gåtan varför Christianson kom med alla dessa pseudovetenskapliga påståenden om bortträngda minnen i mordutredningarna och i rätten.
 64. Titeln betyder löst översatt ”Att förebygga är bättre än kineser”, och texten innehåller en ordlek som anspelar på likheten i uttal mellan de nederländska orden ”chinezen” (kineser) och ”genezen” (att tillfriskna).
 65. En pjäs oerhört löst baserad på Christopher Marlowes ”Massakern i Paris”.
 66. Han poängterar även att alla problem inte kan lösas av danska eller svenska myndigheter.
 67. Efter tidigare larm om kvicksand har Trelleborgs kommun fått rapporter om fler strandpartier med förrädiskt lös sand, rapporterar Trelleborgs Allehanda.
 68. Det är det avgörande problemområdet som ingenjörsföretaget EDAG har identifierat och vill lösa genom en självkörande bil.
 69. I Galaxy Z Flip verkar Samsung ha löst problemet genom att lägga en mycket tunn glasskiva över skärmen.
 70. Medan Biden har kritiserats för att ha allt för lösa och fluffiga förslag, har amerikanska humorprogram skojat om att Elizabeth Warren tycks ha en plan för nästan allt.
 71. Varken vi eller bankerna kan lösa detta själva och vårt samarbete fungerar bra, även om de naturligtvis kan göra mer, säger han.
 72. Men har du stött på vänsterdebattörerna som hävdar att att vi absolut inte kan stänga ner kärn­kraften för då missar vi chansen att lösa klimat­krisen? De har farligt fel.
 73. – Man kan lösa nästan alla hundproblem med vänlighet och positiva träningsmetoder.
 74. Men Bo Wennström, professor i rättsvetenskap på Uppsala Universitet, tror inte att just nya styrdokument är rätt sätt att lösa säkerhetsbristerna.
 75. Flera hästar har rymt och sprungit lösa på riksväg 41 efter att ha undkommit lågorna.
 76. Brandens förlopp var väldigt snabbt när lösa isoleringsskivor i travar fattade eld.
 77. Det som är mindre känt är att EU den 1 januari i år öppnade frekvensbandet 57–71 GHz, vilket innebär att det för första gången på många år finns spektrum som löser kapacitetsproblematiken.
 78. Dyrast månadskostnad hade ett abonnemang hos Telenor som gick lös på 544 kronor.
 79. Alla kanalnära kyrkor i Venedig, inklusive dem på öarna i lagunen, har mer eller mindre omfattande skador, dock ej den lösa konsten.
 80. − Ingenjörer behöver kommunicera bättre med varandra, samverka och lösa problem gemensamt.
 81. Ska du lösa en fyrsiffrig pinkod skulle man kunna börja med att slå in ”0000” och fortsätta upp till ”9999” tills man träffar rätt, säger Jesper Blomström, it–säkerhetsspecialist vid it–företaget F–secure.
 82. På Experis arbetar vi varje dag med att hjälpa företag att hitta kvalificerad kompetens, inte minst talanger inom it, därför är det logiskt för oss att lösa den uppgiften, säger Per Johansson, vd för Experis i Sverige.
 83. Diskussionerna är en del i en process som Frankrike, Tyskland och Storbritannien satt i gång för att lösa meningsskiljaktigheter mellan parterna i avtalet från 2015.
 84. Det råa mordet på en 16–åring och en död baby i en gångtunnel – det är två olösta fall som polisens nybildade kalla fall–grupp Grova brott 3 hoppas lösa.
 85. Krigsherrar som styr löst sammansatta miliser terroriserar civilbefolkningen.
 86. Andra frågor måste också lösas.
 87. Mest känd är han kanske för böckerna där journalisten Göran Sandahl var huvudpersonen, men han skrev också flera böcker där lantbrevbäraren Ingemar Svensson löste brott.
 88. ”Drottningen har löst ett problem som behövde lösas med sin monarkiska järnhand”, skriver Sky News hovkommentator Alastair Bruce.
 89. De fick med sig lite lösa paket med cigariller som låg på disken, allt annat är inlåst, säger han.
 90. – Vi var med från start och vi var förberedda på deras spel från start och löste sju mot sex.
 91. – Bara invandrare får jobb så kommer allt att lösa sig, det har de sagt hela tiden.
 92. En del kan lösas med omorganisation – exempelvis går det alltmer emot att testare ersätts av utvecklare konstaterar han.

Synonymer, motsatsord (antonymer), betydelser m.m. till lösa är bl.a. hämtade ifrån Folkets synonymlexikon Synlex, Folkets lexikon, Lexin - svenskt lexikon, Swesarus, Wiktionary och Institutet för språk och folkminnen. Datan har bearbetats efter att den hämtats. Användare har även bidragit med synonymer, motsatsord och betydelser. Exempel från tidningar har behandlats automatiskt och det kan därför förekomma enstaka fel.Mer information

Här nedan kan du hitta information om vad en synonym är samt hitta andra ord som kan vara av intresse.

Vad är en synonym och ett motsatsord?

En synonym är ett ord med samma eller en snarlik betydelse som ett annat ord. En kan säga att en synonym är annat ord för samma sak. T.ex. är otyglade en synonym till lösa. Två synonymer kan dock ha olika ton och uppfattas på helt olika sätt.

Motsatsord, även kallade antonymer, är ord med just motsatta betydelser.