Synonymer till lagman

Lagman kan bland annat beskrivas som ”högre domare vid tingsrätt”.

Här nedanför kan du se alla synonymer, motsatsord och betydelser av lagman samt se exempel på hur ordet används i det svenska språket.

Alla synonymer till lagman

Det saknas synonymer. Föreslå nya synonymer till lagman.

Vad är motsatsen till lagman?

Det saknas motsatsord. Föreslå nya motsatsord till lagman.

Vad betyder lagman?

 1. högre domare vid tingsrätt
 2. domare i en tingsrätt (den fornnordiska titeln återupprättades i Sverige 1971, hette dessförinnan häradshövding)

Hur kan ordet lagman användas?

Det saknas exempel på hur lagman kan användas.

Hur används ordet lagman i svenska tidningar?

Exemplen nedan är hämtade från svenska tidningar för att illustrera hur ordet lagman används i vanlig text.

 1. – Det var slumpen som gjorde att vi upptäckte det, säger lagman Pia Johansson vid Halmstads tingsrätt till tidningen.
 2. Det är ett formaliafel, säger Monica Felding, lagman i tingsrätten, till Kristianstadsbladet.
 3. Ofta tillåter tingsrätten vittnen att förhöras via videolänk när de ber om det, säger lagman Pia Johansson i Halmstads tingsrätt.
 4. – Jag tror inte vi kommer att gå tillbaka till den gamla ordningen när pandemin har lagt sig, säger Lars–Erik Bergström, lagman i Falu tingsrätt.
 5. Arne Åkerström är tillförordnad lagman vid Uddevalla tingsrätt.
 6. Men jag kan inte kommentera mer än att en av de misstänkta männen har släppts ur häktet, säger Eva–Lena Norgren, lagman vid Södertörns tingsrätt, till SVT.
 7. Ambassadören ska vid ett möte med lagman Bárdur Nielsen ha låtit honom förstå att det bara var att glömma, om inte valet föll på den kinesiska telekomjätten, säger medierna och hänvisar till ljudupptagningar.
 8. – I maj kom ett mål som pågick i 33 dagar över sommaren med dubbel domarbemanning, och förra veckan väcktes åtal där vi räknar med 26 förhandlingsdagar för två domare, säger Eva Wendel Rosberg, lagman vid Malmö tingsrätt, till TT.
 9. Förre lagmannen vid Halmstads tingsrätt, Jan Warén, Jönköping, har alltför tidigt lämnat oss i en ålder av 69 år.
 10. Solna tingsrätt har stängt av de två centerpartistiska nämndemännen som dömde i den uppmärksammade misshandelsdomen, meddelar domstolens lagman Lena Egelin.
 11. Därefter kommer lagmannen att ta beslut om nämndemännen ska entledigas.
 12. När domslutet kom kontaktade Maryam Jassem lagmannen och nämndemännens kontaktperson i tingsrätten för att ifrågasätta uttalandena i domen.
 13. Även lagmannen vid Solna tingsrätt har deklarerat att man ska utreda om de två nämndemännen ska få sitta kvar.
 14. Två nämndemän för Centerpartiet ansåg att mannen skulle frias medan lagmannen och en nämndeman för Moderaterna ville fälla honom.
 15. Två nämndemän ansåg att mannen skulle frias, medan en nämndeman och lagmannen ville se en fällande dom.
 16. – Jag har varit lagman här sedan 2012 och jag har inte varit med om något liknande tidigare, säger Petra Lundh, chef för Södertörns tingsrätt, till P4 Stockholm.
 17. Karriären gick snabbt och strax var han ledamot av försäkringsdomstolen och sedan lagman i kammarrätten i Stockholm.
 18. lagman vid Förvaltningsrätten i Göteborg/migrationsdomstol.
 19. Utredaren, lagman Inger Söderholm, föreslår både alternativ till häktning och tidsgränser för hur länge någon ska kunna sitta häktad.
 20. Många kritiska röster har höjts mot domen – och i dag försvarar domaren i målet, lagmannen Ralf G Larsson, rättens bedömning i en debattartikel i SVT.

Vad är en synonym och ett motsatsord?

Ordet synonym kommer från de grekiska orden 'syn' (samman) och 'onoma' (namn). En synonym är alltså ett ord med samma eller en snarlik betydelse som ett annat ord. En kan säga att en synonym är annat ord för samma sak. Två synonymer kan dock ha olika ton och uppfattas på helt olika sätt.

Motsatsord, även kallade antonymer, är ord med just motsatta betydelser.

Du kanske också är intresserad av dessa ord?

Hur mycket tjänar en lagman?

På HurMycketTjanar.se kan du se hur mycket man tjänar som lagman. Du hittar all tänkbar lönestatistik som medellön, lönespridning beroende på region, sektor och kön, löenutveckling med mera.

Bild till ordet lagman

Använd gärna bilden nedan om du vill länka till denna sida om ordet lagman.

Bild med texten lagman