lagom

Lagom är synonymt med måttlig och måttligt och kan bland annat beskrivas som ”inte för mycket och inte för lite, passande, lämpligt”.

Här nedanför kan du se alla synonymer, motsatsord och betydelser av lagom och se exempel på hur ordet används i det svenska språket.

Synonymer till lagom

balans, fullgod, måttlig, måttligt, nog, passlig, tillräcklig, tillräckligt

Motsatsord till lagom

Det saknas motsatsord. Föreslå nya motsatsord till lagom.

Vad betyder lagom?

 1. inte för mycket och inte för lite, passande, lämpligt
 2. så som det är önskat, varken för mycket eller för lite av något
 3. såsom föreskrivet, i enlighet med lagen
 4. lämplig, tillräcklig, passande

Böjningar av lagom

 1. lagom

Exempel på hur ordet lagom kan användas

 1. lagom är bäst – som det heter i ordspråket
 2. Ta lagom mycket socker i kakan!
 3. boken kommer ut lagom till jul

Exempel på hur ordet lagom används i svenska tidningar

 1. Utan tillgång till det språk som Adam och hans föräldrar skär lagom bitar av världen med, blir hans tillvaro förvirrande och skrämmande.
 2. Först lagom till semifinalerna kommer spelarna att få träffa sina familjer igen, men då i form av strikt reglerade besök.
 3. Mellan 18 och 20 grader är en lagom temperatur för att vi ska kunna sova bra, enligt Christian Benedict som är docent i neurovetenskap vid Uppsala universitet och som forskar på sömn.
 4. Att vi hamnar där, långt ifrån lagom, beror på att våra värderingar är unikt starkt mot totalitarism, rasism, homofobi, kvinnoförtryck.
 5. – Den ska vara lagom elastisk, ha en bra smak och inte torka för snabbt.
 6. Jag kastar iväg en lagom liten pinne så att alla tre flyger ut ur högen och tävlar om pinnen.
 7. Äldreboendet Stora Sköndal Kyrkbyn fick en stor leverans med Lindts chokladkulor lagom till alla hjärtans dag.
 8. Vi känner att det är en lagom trupp och att vi har en härlig konkurrens.
 9. Familj, vänner och kollegor dök upp lagom till vigseln, och hos en del syntes lite tårar efter denna romantiska händelse.
 10. Heliospectras ledord är ”lagom”, att odlingarna optimeras så att de vare sig använder för mycket eller för lite ljus.
 11. Hon kommer in lagom till andra låten, som är Wayne Shorters ”E.
 12. Från att ha varit en kul grej som fungerade lite lagom godtyckligt har Shortcut Labs vässat tekniken ordentligt.
 13. Skälet är att en fullt fungerande infrastruktur av mackar i kombination med en lagom stor tank och tillräckligt effektiv motor har raderat bort oron för soppatorsk.
 14. Det förment självupplevda, lagom svalt såriga säljer (och vinner priser), och det enda som tråkar ut mig mer än andras utgjutelser är mina egna.
 15. Ett lok skulle alltså bli rustat lagom till maj 2019.
 16. Att den biten är ett nytillskott kan man faktiskt ana, men replikerna skaver bara lagom mycket för att budskapet ska bli en klädsamt synlig undertext.
 17. Förbudet infördes lagom till höstterminen förra året och hittills har få brott mot den nya lagen rapporterats.
 18. En mobiltelefon med meningslöst innehåll att rulla igenom håller i dag resenären lagom sysselsatt medan vagnarna dunkar fram över landskapet.
 19. Framtiden är lite mer lagom, kan man säga.
 20. Romanens starkaste, och tyvärr kortaste del, är när huvudpersonen utarbetar en plan för att sova under tre månader för att vakna lagom till sommaren och då vara botad.

Synonymer, motsatsord (antonymer), betydelser m.m. till lagom är bl.a. hämtade ifrån Folkets synonymlexikon Synlex, Folkets lexikon, Lexin - svenskt lexikon, Swesarus, Wiktionary och Institutet för språk och folkminnen. Datan har bearbetats efter att den hämtats. Användare har även bidragit med synonymer, motsatsord och betydelser. Exempel från tidningar har behandlats automatiskt och det kan därför förekomma enstaka fel.Mer information

Här nedan kan du hitta information om vad en synonym är samt hitta andra ord som kan vara av intresse.

Vad är en synonym och ett motsatsord?

En synonym är ett ord med samma eller en snarlik betydelse som ett annat ord. En kan säga att en synonym är annat ord för samma sak. T.ex. är måttlig en synonym till lagom. Två synonymer kan dock ha olika ton och uppfattas på helt olika sätt.

Motsatsord, även kallade antonymer, är ord med just motsatta betydelser.