Synonymer till lagstadgad

Lagstadgad kan beskrivas som ”bestämd i lag”.

Här nedanför kan du se alla synonymer, motsatsord och betydelser av lagstadgad samt se exempel på hur ordet används i det svenska språket.

Alla synonymer till lagstadgad

Det saknas synonymer. Föreslå nya synonymer till lagstadgad.

Vad är motsatsen till lagstadgad?

Det saknas motsatsord. Föreslå nya motsatsord till lagstadgad.

Vad betyder lagstadgad?

 1. bestämd i lag

Hur kan ordet lagstadgad användas?

Följande exempelmeningar visar hur lagstadgad kan användas.

 1. lagstadgad semester

Hur används ordet lagstadgad i svenska tidningar?

Exemplen nedan är hämtade från svenska tidningar för att illustrera hur ordet lagstadgad används i vanlig text.

 1. ”Våra kunder inom den offentliga sektorn och reglerade branscher har berättat för oss att de vill ha dedikerad infrastruktur för sina mest kritiska arbetsbelastningar för att uppfylla lagstadgade eller andra efterlevnadskrav.

  computersweden.idg.se | 27 aug. 2023

 2. Bara genom att uppgradera ett gripande till ett författningsbrott, kunde han hävda att Sydafrika hade rätt att undvika sina egna lagstadgade åtaganden gentemot ICC.

  www.dn.se | 23 juli 2023

 3. Utöver de lagstadgade besiktningarna har flera nöjesparker, bland annat Gröna Lund, uppgett att de har egna rutiner för att upprätthålla säkerheten.

  www.gp.se | 26 juni 2023

 4. Den dystra statistiken borde få skolan att sätta in resurser för att uppfylla det lagstadgade kompensatoriska uppdraget.

  www.dn.se | 28 maj 2023

 5. – Det kommer att ta tid, men vi ska se till att så många reserverat som möjligt blir lagstadgade, sade Lula da Silva när han skrev under dekretet.

  www.svd.se | 28 apr. 2023

 6. Därtill har flera klimatorganisationer en lagstadgad maktposition i form av utökad talerätt, vilket innebär att organisationerna har en betydande möjlighet att överklaga beslut som lyder under miljöbalken.

  www.svd.se | 30 okt. 2022

 7. Antal i kö gäller patienter som inte fått ett datum för sin operation inom den lagstadgade vårdgarantin på 90 dagar.

  www.svd.se | 30 okt. 2022

 8. Inte heller att Hongkongs lagstadgade autonomi skulle ha inskränkts under de senaste åren, eller att det finns problem med Kinas utrikespolitiska agerande.

  www.svd.se | 16 jan. 2022

 9. Förutom en tjänstemannautredning kommer händelsen att utredas rättsligt eftersom de brittiska covid–reglerna är lagstadgade.

  www.svt.se | 15 jan. 2022

 10. Men varken bilen eller föraren är godkända för att köra fortare än lagstadgad hastighet, som för dessa ombyggda bilar är 30 kilometer i timmen.

  www.svt.se | 23 nov. 2021

 11. Den irritationen minskar nu inte direkt av att EU–parlamentets arbetsmarknadsutskott vill gå ännu längre och ställa ännu hårdare krav för när lagstadgade minimilöner måste till.

  www.svd.se | 11 nov. 2021

 12. Dessutom hålls alltid en extra säkerhetsrond utöver den lagstadgade som sker varannan vecka, berättar han.

  goteborg.etc.se | 4 okt. 2021

 13. – Det är i grunden ett systemfel med en obligatorisk grundskola där eleverna kan bli underkända, trots att de har lagstadgad rätt till stöd för att kunna nå godkänt och nå toppen av sin förmåga.

  www.gp.se | 6 sep. 2021

 14. Man är rädd för att skriva in sånt som ändå är lagstadgat.

  www.etc.se | 27 juli 2021

 15. Och det är också den tid som minst måste ha förflutit för att få göra en ny värdering av bostaden, enligt de lagstadgade reglerna för amortering.

  www.gp.se | 16 maj 2021

 16. – Jag visste att det fanns ett lagstadgat krav att säga sanningen, så givetvis svarade jag sanningsenligt, säger han vid en hastigt sammankallad presskonferens i Wien.

  www.dn.se | 12 maj 2021

 17. Hon pekar särskilt på att de nya socialnämnderna tar över ansvaret för att jobba med hedersproblematik och trygghetsfrågor – och hon fruktar att det är sådant blir lidande i och med att mycket av den övriga verksamheten är lagstadgad.

  www.gp.se | 21 dec. 2020

 18. Kadmiumhalten i partiet överstiger lagstadgade krav inom EU, skriver Nestlé i ett pressmeddelande.

  www.expressen.se | 28 nov. 2020

 19. I dag lägger EU–kommissionen fram det redan på förhand hett omdiskuterade direktivet om lagstadgade minimilöner i EU.

  www.svd.se | 28 okt. 2020

 20. Regionerna har helt uppenbart misslyckats med sitt lagstadgade uppdrag att tillhandahålla de AT–platser som krävs för att säkerställa att unga läkare får en trygg introduktion till yrket.

  www.expressen.se | 17 feb. 2020

Innehåll på sidan

Hjälp till att lära upp ordgurun

Är "gameboll" ett svar på korsordsfrågan "fördel"?

Vad är en synonym och ett motsatsord?

Ordet synonym kommer från de grekiska orden 'syn' (samman) och 'onoma' (namn). En synonym är alltså ett ord med samma eller en snarlik betydelse som ett annat ord. En kan säga att en synonym är annat ord för samma sak. Två synonymer kan dock ha olika ton och uppfattas på helt olika sätt.

Motsatsord, även kallade antonymer, är ord med just motsatta betydelser.

Du kanske också är intresserad av dessa ord?

Bild till ordet lagstadgad

Använd gärna bilden nedan om du vill länka till denna sida om ordet lagstadgad.

Bild med texten lagstadgad