Synonymer till lantbruk

Vi känner till en synonym till lantbruk. Ordet lantbruk är synonymt med jordbruk och kan bland annat beskrivas som ”egendom på landet, jordbruk”.

Här nedanför kan du se alla synonymer, motsatsord och betydelser av lantbruk samt se exempel på hur ordet används i det svenska språket.

Alla synonymer till lantbruk

 1. jordbruk

Vad är motsatsen till lantbruk?

Det saknas motsatsord. Föreslå nya motsatsord till lantbruk.

Vad betyder lantbruk?

 1. jordbruk
 2. egendom på landet, jordbruk
 3. jordbruk, skogsbruk och annan lantlig nyttoaktivitet

Hur kan ordet lantbruk användas?

Följande exempelmeningar visar hur lantbruk kan användas.

 1. ekologiskt lantbruk

Hur används ordet lantbruk i svenska tidningar?

Exemplen nedan är hämtade från svenska tidningar för att illustrera hur ordet lantbruk används i vanlig text.

 1. Ursprungstanken med A–traktorernas föregångare, de så kallade epa–traktorerna, var att de skulle kunna fungera som arbetsfordon inom lantbruket.
 2. Bredden på verksamheten är stor, från Blå stjärnan som har fokus på lantbrukets djur, till Bilkåren och Frivilliga Radioorganisationen.
 3. I skånska Tranås hittar vi en gård som har det mesta som behövs för att bedriva ett storskaligt lantbruk.
 4. Svenskt lantbruk behöver på sikt öka livsmedels­produktionen så att den räcker åtminstone till vår egen del av världens befolkning, skriver agronomen Knut Larsson.
 5. Samtidigt har skuldsättningen inom svenskt lantbruk ökat med cirka 18 miljarder kronor sedan 2019.
 6. Hon påpekar samtidigt att hon inte trivs med ett stillasittande arbete, att hon är mycket intresserad av lantbruk och att föräldrarna varken har gård eller någon större förmögenhet.
 7. Palle Borgström tror att intresset för att arbeta inom lantbruket kan komma att öka i och med coronakrisen.
 8. Under sommaren 2018 led det traditionella lantbruket av skördeförluster på uppemot 50 procent på grund av vattenbrist.
 9. Inom lantbruket har vi vant oss vid att arbeta i händelse av kris.
 10. Ibland funderar hon över vad som ska hända med den svenska landsbygden som under så många århundraden kretsat kring lantbruk och skogsindustri.
 11. Den gamle lantbrukaren som den här våren hade börjat avveckla sitt lantbruk hade utsatts för en grov misshandel, lämnats fastbunden med en blodfläckad jacka fastbunden av en halsduk runt sitt ansikte.
 12. Uppdraget har varit att hitta en lösning på den kraftigt ökande vildsvinsstammen som i sin tur ger konsekvenser i form av skador på lantbruk och kraftigt ökat antal viltolyckor.
 13. Så var utvecklingen vad gäller lantbrukets djur i Sverige mellan juni i fjol och juni i år.
 14. Skolorna i Laholm byter ut vegetariskt mot kött för att stötta det lokala lantbruket.
 15. En grov beräkning landar på 10 miljarder i uteblivna intäkter för det svenska lantbruket, uppger Palle Borgström, förbundsordförande för LRF.
 16. Där fastslog man att det i nuläget är värre än den senaste torkan år 1992 och kan kosta lantbruket runt tre miljarder kronor.
 17. Annika Olsson och hennes make driver ett lantbruk i Mörbylånga på Öland.
 18. Men de senaste åren har det skett en extrem utveckling i lantbruken.
 19. I regissören Andreas Boonstras version av ”Hemsöborna” spelar han rollen som fastlänningen Carlsson, som kommer till Hemsö för att hjälpa till med änkan Flods lantbruk.
 20. Maths Häggmyr föddes i Västergötland och växte upp på Lars Eriksgården på Kinnekulle, där föräldrarna drev lantbruk och åkeri.

Vad är en synonym och ett motsatsord?

Ordet synonym kommer från de grekiska orden 'syn' (samman) och 'onoma' (namn). En synonym är alltså ett ord med samma eller en snarlik betydelse som ett annat ord. En kan säga att en synonym är annat ord för samma sak. T.ex. är jordbruk en synonym till lantbruk. Två synonymer kan dock ha olika ton och uppfattas på helt olika sätt.

Motsatsord, även kallade antonymer, är ord med just motsatta betydelser.

Du kanske också är intresserad av dessa ord?

Bild till ordet lantbruk

Använd gärna bilden nedan om du vill länka till denna sida om ordet lantbruk.

Bild med texten lantbruk