Synonymer till ledighet

Vi känner till 5 synonymer till ledighet. Ordet ledighet är en synonym till permission och semester och kan bland annat beskrivas som ”det att vara ledig  från arbetet”.

Här nedanför kan du se alla synonymer, motsatsord och betydelser av ledighet samt se exempel på hur ordet används i det svenska språket.

Alla synonymer till ledighet

 1. fridag
 2. fritid
 3. permission
 4. semester
 5. tillåtelse

Vad är motsatsen till ledighet?

Det saknas motsatsord. Föreslå nya motsatsord till ledighet.

Vad betyder ledighet?

 1. det att vara ledig  från arbetet
 2. egenskapen att vara ledig 
 3. det att vara ledig

Hur böjs ledighet?

 1. ledighet
 2. ledigheten
 3. ledighetens
 4. ledigheter
 5. ledigheterna
 6. ledigheternas
 7. ledigheters
 8. ledighets

Hur kan ordet ledighet användas?

Det saknas exempel på hur ledighet kan användas.

Hur används ordet ledighet i svenska tidningar?

Exemplen nedan är hämtade från svenska tidningar för att illustrera hur ordet ledighet används i vanlig text.

 1. Nu väntar en och en halv veckas ledighet för Asllani innan hon ska återsamlas med sitt klubblag, Real Madrid.
 2. Dejan Kulusevski, som var först i truppen att testa positivt för covid–19, har fått kritik då han var på en middag tillsammans med familj och vänner under ledigheten innan den slutgiltiga EM–uppladdningen.
 3. När svenskarna återgår till arbetet efter ledigheten finns en stor risk att smittspridningen tar fart igen, menar Anders Tegnell.
 4. Ytterligare tre generaldirektörer åkte på resa under ledigheterna, skriver Svenska Dagbladet.
 5. Då Malmö FF enligt regelverket och spelarnas rättigheter till semester måste gå på ledighet direkt efter allsvenskans avslutning på söndag (6 december) kunde matchen inte spelas efter att Lund kvalat klart.
 6. Statsepidemiolog Anders Tegnell på Folkhälsomyndigheten har meddelat att sådana kan bli aktuella under ledigheterna – och i så fall väntas de gälla från mitten av december.
 7. Det är början av oktober och den ”gyllene veckan”, ledigheten runt Kinas nationaldag, då kineserna passar på att resa.
 8. – Det verkar som att det är många som drar till fjällen under ledigheten.
 9. – Ingen av oss kan jobba hemifrån och min partner har bara tre dagars semester kvar så det får bli obetald ledighet i så fall.
 10. Anledningen tros vara att en större andel svenskar tillbringade ledigheten hemma i år jämfört med i fjol.
 11. Enligt internationella konventioner får sjömän högst arbeta ett år till havs innan de har rätt till betald ledighet.
 12. Beledsagad av en avväpnande krass humor bär denna stilistiska ledighet fram iakttagelser av det mänskliga som vittnar om en förtrogenhet med livets utmarker – med vad det innebär att ha gått över gränser och kommit tillbaka.
 13. I Kina uppmanas människor som återvänder till Peking efter ledigheten i samband med det kinesiska nyåret att stanna hemma i två veckor, en i raden av åtgärder som landet vidtar för att stoppa spridningen av viruset.
 14. Beslutat har enligt Paula Bieler skyndats på av att riksdagen i januari nekade henne ledighet för bröllop och följande smekmånad, från den 29 februari till den 31 mars.
 15. Men varför har vi sportlov och vilken koppling har ledigheten till ransoneringen under krigsåren?.
 16. ”Efter att ha landat i att jag vill och behöver lämna har det dock blivit allt svårare att fokusera på arbetet och i samband med att min ansökan om ledighet för bröllop och efterföljande smekmånad röstades ner avgjordes slutligt tidpunkten”, skriver hon.
 17. Egentligen hade hon tänkt sitta kvar som riksdagsledamot fram till sommaren, men riksdagens beslut att inte bevilja henne ledighet för en bröllopsresa skyndade på beslutet.
 18. Nu har myndigheter också beslutat att förlänga ledigheterna för det kinesiska nyåret, för att begränsa reseträngseln.
 19. Att viruset bröt ut samtidigt som nyåret, eller vårfesten som kineserna kallar den tio dagar långa ledighet som sammanfaller med nyåret, försvårar bekämpningen.
 20. I Kina firar man just nu nyår, vilket gör att många av Ericssons anställda är på ledighet.


Vad är en synonym och ett motsatsord?

Ordet synonym kommer från de grekiska orden 'syn' (samman) och 'onoma' (namn). En synonym är alltså ett ord med samma eller en snarlik betydelse som ett annat ord. En kan säga att en synonym är annat ord för samma sak. T.ex. är permission en synonym till ledighet. Två synonymer kan dock ha olika ton och uppfattas på helt olika sätt.

Motsatsord, även kallade antonymer, är ord med just motsatta betydelser.

Du kanske också är intresserad av dessa ord?

Ord som börjar på ledighet