Synonymer till ledighet

Vi känner till 5 synonymer till ledighet. Ordet ledighet är en synonym till permission och semester och kan bland annat beskrivas som ”det att vara ledig  från arbetet”.

Här nedanför kan du se alla synonymer, motsatsord och betydelser av ledighet samt se exempel på hur ordet används i det svenska språket.

Alla synonymer till ledighet

 1. fridag
 2. fritid
 3. permission
 4. semester
 5. tillåtelse

Vad är motsatsen till ledighet?

Det saknas motsatsord. Föreslå nya motsatsord till ledighet.

Vad betyder ledighet?

 1. det att vara ledig  från arbetet
 2. egenskapen att vara ledig 
 3. det att vara ledig

Hur kan ordet ledighet användas?

Det saknas exempel på hur ledighet kan användas.

Hur används ordet ledighet i svenska tidningar?

Exemplen nedan är hämtade från svenska tidningar för att illustrera hur ordet ledighet används i vanlig text.

 1. Snart är det dags att börja planera ledigheter och semester igen.
 2. Efter VM i augusti fick Cosmopolit en rejäl ledighet.
 3. Inspelningen mellan 6 april och 21 juni 1966 gjordes efter en för gruppen ovanligt lång ledighet och med så gott om studiotid till sitt förfogande att endast ”She said she said” behövde stressas fram.
 4. Nu har hon beviljats ledighet och engagerat sig i det mäktiga fackförbundet Culinary Workers Union, som har runt 60 000 medlemmar i Las Vegas.
 5. Sportlovsveckorna är i full rullning och med slopade restriktioner kommer utökade möjligheter att resa och vara aktiv under ledigheten.
 6. – I princip alla jag träffar som lider av ätstörningar är oroliga inför ledigheter, eftersom man bryter rutiner och det är mycket fokus på mat, säger Evelina Linder är socionom och psykoterapeut.
 7. Hon som tidigare hade älskat julen kom nu att frukta ledigheten då hon tvingades äta och ta det lugnt tillsammans med familjen.
 8. Den 18 januari kommer de som inte följer vaccinationsreglerna att få betald tjänstledighet i 30 dagar, följt av obetald ledighet i upp till sex månader följt av uppsägning.
 9. Nu väntar en och en halv veckas ledighet för Asllani innan hon ska återsamlas med sitt klubblag, Real Madrid.
 10. Dejan Kulusevski, som var först i truppen att testa positivt för covid–19, har fått kritik då han var på en middag tillsammans med familj och vänner under ledigheten innan den slutgiltiga EM–uppladdningen.
 11. När svenskarna återgår till arbetet efter ledigheten finns en stor risk att smittspridningen tar fart igen, menar Anders Tegnell.
 12. Ytterligare tre generaldirektörer åkte på resa under ledigheterna, skriver Svenska Dagbladet.
 13. Då Malmö FF enligt regelverket och spelarnas rättigheter till semester måste gå på ledighet direkt efter allsvenskans avslutning på söndag (6 december) kunde matchen inte spelas efter att Lund kvalat klart.
 14. Statsepidemiolog Anders Tegnell på Folkhälsomyndigheten har meddelat att sådana kan bli aktuella under ledigheterna – och i så fall väntas de gälla från mitten av december.
 15. Det är början av oktober och den ”gyllene veckan”, ledigheten runt Kinas nationaldag, då kineserna passar på att resa.
 16. – Det verkar som att det är många som drar till fjällen under ledigheten.
 17. – Ingen av oss kan jobba hemifrån och min partner har bara tre dagars semester kvar så det får bli obetald ledighet i så fall.
 18. Anledningen tros vara att en större andel svenskar tillbringade ledigheten hemma i år jämfört med i fjol.
 19. Enligt internationella konventioner får sjömän högst arbeta ett år till havs innan de har rätt till betald ledighet.
 20. Beledsagad av en avväpnande krass humor bär denna stilistiska ledighet fram iakttagelser av det mänskliga som vittnar om en förtrogenhet med livets utmarker – med vad det innebär att ha gått över gränser och kommit tillbaka.

Vad är en synonym och ett motsatsord?

Ordet synonym kommer från de grekiska orden 'syn' (samman) och 'onoma' (namn). En synonym är alltså ett ord med samma eller en snarlik betydelse som ett annat ord. En kan säga att en synonym är annat ord för samma sak. T.ex. är permission en synonym till ledighet. Två synonymer kan dock ha olika ton och uppfattas på helt olika sätt.

Motsatsord, även kallade antonymer, är ord med just motsatta betydelser.

Du kanske också är intresserad av dessa ord?

Ord som börjar på ledighet

Bild till ordet ledighet

Använd gärna bilden nedan om du vill länka till denna sida om ordet ledighet.

Bild med texten ledighet