Synonymer till legal

Vi känner till 4 synonymer till legal. Ordet legal är en synonym till rättslig och tillåten och kan bland annat beskrivas som ”laglig, legitim”. Ordet är motsatsen till illegal.

Här nedanför kan du se alla synonymer, motsatsord och betydelser av legal samt se exempel på hur ordet används i det svenska språket.

Alla synonymer till legal

Följande ord betyder ungefär det samma som ordet legal och kan ofta användas istället.

 1. laglig
 2. legitim
 3. rättslig
 4. tillåten

Vilka ord betyder nästan samma sak som legal?

Detta är några av synonymerna till synonymerna ovan, alltså andrahands-synonymer till legal. Kanske kan dessa hjälpa dig att hitta det du söker?

 1. rättmätig

Vad är motsatsen till legal?

Motstatsord kallas även för antonymer och är ord med just motsatta betydelser.

 1. illegal

Vad betyder legal?

 1. laglig, legitim
 2. laglig

Hur kan ordet legal användas?

Följande exempelmeningar visar hur legal kan användas.

 1. legal abort

Hur används ordet legal i svenska tidningar?

Exemplen nedan är hämtade från svenska tidningar för att illustrera hur ordet legal används i vanlig text.

 1. Foster som föds nära den legala abort­gränsen (21 veckor plus 6 dagar) behöver inte intensiv­vårdas till varje pris, enligt min mening.

  www.svd.se | 7 okt. 2023

 2. På så vis skapas legala intäkter som kan slussas vidare.

  www.svd.se | 8 sep. 2023

 3. Skulle en helt legal cannabishandel leda till att kriminella hölls utanför? I USA har delstater som legaliserat, och dragit in begärliga skattepengar, ändå sett hur knarkmaffia finns kvar på marknaden.

  www.svd.se | 3 sep. 2023

 4. Med hjälp av drönare och eventuellt helikopter ska polisen enligt sin hemsida "förhindra jaktsabotage och bidra till att den legalt beslutade jakten kan genomföras utan störning".

  www.gp.se | 21 aug. 2023

 5. Hela förflyttningen följdes också kontinuerligt av en granskningsgrupp som tittade på de kommersiella och legala aspekterna på lasterna och ett regelefterlevnadsteam.

  cio.idg.se | 12 maj 2023

 6. – Vi ser att många stora partier kommer in i övrigt legala laster, säger Johan Arvidsson, chef för Tullverkets underrättelseenheten Syd till Sveriges Radio.

  www.gp.se | 5 maj 2023

 7. Enligt Europol investeras 80 procent av knarkpengarna i den legala ekonomin.

  www.dn.se | 3 apr. 2023

 8. – Droger borde finnas legalt tillgängliga för då behöver inte de som vill ta droger vända sig till gängen, säger Mattias Svensson i debatten.

  www.svt.se | 3 feb. 2023

 9. Jensen Huang talar om vikten av säker AI och att man måste utveckla sociala normer och legala normer för hur tekniken ska användas, något han också verkar optimistisk inför att det sker.

  computersweden.idg.se | 25 jan. 2023

 10. ”Det är värt att utforska vidare, men det är väldigt osäkert om det är praktiskt och legalt gångbart”, skriver han i ett mejl till TT.

  www.nyteknik.se | 4 jan. 2023

 11. Inom postområdet har PTS identifierat sårbarheter som bristfällig reservkraftförsörjning, avskaffade drivmedelslager samt bristande legala förutsättningar för prioritering av vissa försändelser vid en störning.

  www.nyteknik.se | 2 nov. 2022

 12. Det som står i vägen nu är de legala hinder och den osäkerhet som skapats genom att det finns mål som står i kontrast till de investeringarna.

  www.svd.se | 3 maj 2022

 13. Och som legal princip finns den inte, våra jurister kan inte se att vi ska använda den i den lagstiftning vi följer.

  www.dn.se | 24 apr. 2022

 14. Ledningen ville på onsdagen inte gå in på hur höga böter bolaget riskerar eller om DOJ kan komma att ta till andra legala åtgärder mot bolaget eller dess anställda.

  www.svd.se | 2 mars 2022

 15. Företag används som legal fasad för brottsliga syften och på så vis kan de svenska välfärdssystemen utnyttjas av kriminella.

  www.svd.se | 20 okt. 2021

 16. Dessutom är många bolag som inte har sitt legala säte i USA listade på New York–börsen.

  www.svd.se | 4 sep. 2021

 17. Intelligence X är en unik tjänst för arkivering och en sökmotor som bevarar inte bara historiska versioner av webbsidor, utan även hela mängder av läckta data som annars har avlägsnats från webben för att innehållet är stötande eller av legala skäl.

  computersweden.idg.se | 15 aug. 2021

 18. De legala möjligheterna är stängda för att försörja sig vilket kan leda till att vissa tar sig till svartarbete eller kriminalitet.

  www.dn.se | 3 juni 2021

 19. Även om domen bara är legalt bindande i Nederländerna kan den få stor betydelse för kommande rättsfall i andra länder.

  www.dn.se | 27 maj 2021

 20. För att göra det krävs dock rent legalt att den brittiska regeringen ger sitt tillstånd.

  www.dn.se | 3 maj 2021

Innehåll på sidan

Vad är en synonym och ett motsatsord?

Ordet synonym kommer från de grekiska orden 'syn' (samman) och 'onoma' (namn). En synonym är alltså ett ord med samma eller en snarlik betydelse som ett annat ord. En kan säga att en synonym är annat ord för samma sak. T.ex. är rättslig en synonym till legal. Två synonymer kan dock ha olika ton och uppfattas på helt olika sätt.

Motsatsord, även kallade antonymer, är ord med just motsatta betydelser. T.ex. är illegal motsatsen till legal.

Du kanske också är intresserad av dessa ord?

Ord som slutar på legal

Hjälp med korsordsfrågan legal?

Du kan hitta lösningar till korsordsfrågan "legal" på sidan korsordshjälp för legal.

Bild till ordet legal

Använd gärna bilden nedan om du vill länka till denna sida om ordet legal.

Bild med texten legal