Synonymer till legalisera

Vi känner till en synonym till legalisera. Ordet legalisera är synonymt med lagliggöra och kan bland annat beskrivas som ”gör laglig”.

Här nedanför kan du se alla synonymer, motsatsord och betydelser av legalisera samt se exempel på hur ordet används i det svenska språket.

Alla synonymer till legalisera

 1. lagliggöra

Vad är motsatsen till legalisera?

Det saknas motsatsord. Föreslå nya motsatsord till legalisera.

Vad betyder legalisera?

 1. gör laglig
 2. göra laglig

Hur böjs legalisera?

 1. legalisera
 2. legaliserad
 3. legaliserade
 4. legaliserades
 5. legaliserar
 6. legaliseras
 7. legaliserat
 8. legaliserats

Hur kan ordet legalisera användas?

Följande exempelmeningar visar hur legalisera kan användas.

 1. förslaget att legalisera narkotika fick hård kritik

Hur används ordet legalisera i svenska tidningar?

Exemplen nedan är hämtade från svenska tidningar för att illustrera hur ordet legalisera används i vanlig text.

 1. Nederländerna var först med att legalisera samkönade äktenskap 2001, och det gäller nu även monarker enligt premiärministern.
 2. Ett av latinamerikas största länder legaliserade aborter.
 3. Ett annat exempel på den mer kontroversiella sidan var att hon som vice förbundsordförande i Liberala ungdomsförbundet skrev en debattartikel i GT om att Sverige borde legalisera cannabis.
 4. Dessa organisationer har länge gett bidrag till lobbyorganisationer som arbetar för att sexköp och koppleri ska legaliseras, ofta med förklaringen att det handlar om att motverka hiv.
 5. Han vill att fångar ska få rösta medan de sitter i fängelse och han vill legalisera marijuana.
 6. Men prostitution påverkar alla kvinnor och hittills har ingen kunnat argumentera för hur legaliserad prostitution gynnar kvinnor som grupp.
 7. I Nordamerika ser vi att den svarta marknaden fortsätter att frodas i Kanada och Kalifornien, som båda har legaliserat cannabis.
 8. Hittills tyder erfarenheter från länder och delstater som legaliserat eller avkriminaliserat denna drog på att effekterna inte är förödande.
 9. Anna Rundcrantz beskriver i en debattartikel i Svenska Dagbladet 11/11 sina smärtsamma erfarenheter av hur hennes fars liv slutade och kräver utifrån det legaliserad dödshjälp enligt en så kallad ”svensk modell”.
 10. Uruguay har legaliserat odling, försäljning och rökning av marijuana.
 11. Han tvingades göra flera eftergifter åt den mer konservativa falangen inom partiet, däribland i frågan om samkönade äktenskap som kunde legaliseras först efter en folkomröstning.
 12. Vi tror mycket på USA–marknaden och som vi kommunicerade under bokslutsrapporten så räknar vi med ytterligare intäkter från Pennsylvania andra halvåret 2018 som blir den fjärde amerikanske delstaten att legalisera online–spel.
 13. Försöket med att legalisera cannabis i Uruguay inleddes för fyra år sedan när president José Pepe Mujica fick genom en lag om att tillåta odling av cannabis i statlig kontroll.
 14. Så som att legalisera cannabis, att man ska kunna skriva ut det på recept.
 15. Enligt utländska människorättsförkämpar har Kina medvetet stiftat lagar som är vaga för att staten ska kunna legalisera brott mot mänskliga rättigheter med hänvisning till nationell säkerhet.
 16. Nu är den godkänd för privat bruk i alltfler amerikanska delstater, senast folkrika Kalifornien, och i Kanada finns planer på att legalisera marijuana fullt ut 1 juli i år.
 17. Enligt internationella människorättsorganisationer är den manipulerade lagen ett försök från Kina att legalisera brott mot mänskliga rättigheter med hänvisning till nationell säkerhet.
 18. Vid årsskiftet så blev Kalifornien, med knappt 40 miljoner invånare, den senaste i raden av amerikanska delstater att legalisera marijuana för medicinskt bruk.
 19. Sedan allt fler amerikanska delstater, nu senast Kalifornien, legaliserat drogen har marijuanaindex, ett aktieindex för marijuanaaktier, rusat med 192 procent det senaste halvåret, skriver Dagens Industri.
 20. I december 2013 blev Uruguay världens första land att legalisera cannabis för sina invånare.


Vad är en synonym och ett motsatsord?

Ordet synonym kommer från de grekiska orden 'syn' (samman) och 'onoma' (namn). En synonym är alltså ett ord med samma eller en snarlik betydelse som ett annat ord. En kan säga att en synonym är annat ord för samma sak. T.ex. är lagliggöra en synonym till legalisera. Två synonymer kan dock ha olika ton och uppfattas på helt olika sätt.

Motsatsord, även kallade antonymer, är ord med just motsatta betydelser.

Du kanske också är intresserad av dessa ord?

Ord som börjar på legalisera