lever

Används i vardagligt tal.

Lever kan bland annat beskrivas som ”ett organ i kroppen”. Ordet används i uttrycket ”lever det ljuva livet” som betyder ”ägnar sig åt nöjen, festar mycket”.

Här nedanför kan du se alla synonymer, motsatsord och betydelser av lever och se exempel på hur ordet används i det svenska språket.

Synonymer till lever

Det saknas synonymer. Föreslå nya synonymer till lever.

Motsatsord till lever

Det saknas motsatsord. Föreslå nya motsatsord till lever.

Vad betyder lever?

 1. ett organ i kroppen
 2. är vid liv, existerar; får sitt uppehälle
 3. för oväsen
 4. (anatomi) organ hos ryggradsdjur, som bland annat renar blodet genom att utsätta det för vissa enzymer

Hur används lever i uttryck?

 1. lever det ljuva livet = ägnar sig åt nöjen, festar mycket
 2. lever loppan = festar, slår runt
 3. lever rövare = för oväsen

Exempel på hur ordet lever kan användas

 1. hennes lever var förstörd av spriten
 2. Lever dina gamla föräldrar ännu?
 3. hela familjen kunde inte leva på bara en lön
 4. han svor och levde

Exempel på hur ordet lever används i svenska tidningar

 1. – Jag lovar att försvara våra familjer, vår polska familjemodell, så länge jag lever.
 2. Utväxlingen blir så mycket större på sikt när jobben kan räddas och verksamheterna lever vidare.
 3. Virus lever inne i celler och för att gå in i en ny människa, en ny värd, måste det kunna ta sig in i cellen.
 4. Den svenska sågverksindustrin lever alltså vidare och arbetar med att ställa om precis som alla andra branscher.
 5. Anna Starbrink förväntar sig också att staten lever upp till löftena att kompensera regionen för alla coronarelaterade kostnader och minskade skatteintäkter.
 6. – Men någonstans har man ju lärt sig att leva med det som fotbollsspelare.
 7. För de boende, som lever med besöksförbud, blir det en stund med poesi, sång och musik.
 8. Vid en presskonferens den 10 juni pekade åklagare Krister Petersson ut Skandiamannen Stig Engström som skäligen misstänkt för mordet på Olof Palme, och meddelade att utredningen läggs ner eftersom Engström inte lever längre.
 9. – I Värmland kunde man se att älgarna efter en tid fick tillbaka pälsen och kunde leva vidare och få kalvar.
 10. Personer som inte kan utvisas men inte heller får uppehållstillstånd lever i limbo i Sverige, utan grundläggande rättigheter.
 11. Och det tycker jag man kan se hos vissa av de här kulturmännen i dag, att de inte förstått att vi lever på tjugohundratalet.
 12. Dessutom lever vi mitt i en pandemi, där hela landets sjukvård har tvingats ställa om för att kunna möta det kraftigt ökade antalet vårdärenden.
 13. Klimatförändringarna är en överhängande kris som hotar vårt sätt att leva, vår motståndskraft och vår säkerhet.
 14. ”Om svarta liv ska spela någon roll borde de ta sig samman, studera hårt, skaffa jobb och tjäna egna pengar i stället för att leva på bidrag”.
 15. Sen dess har han föreläst om hur det är att leva med en hjärnskada.
 16. Dortmund möter Mainz på onsdag – frågan är om titelkampen i Bundesliga fortfarande lever då.
 17. På Twitter skrev Alexander Bard bland annat att svarta människor ska ”ta tag i sina liv” och sluta leva på bidrag.
 18. I mitt intresse för människor, och för människor som levde förr, finns en grundläggande idé om att alla förtjänar ett eftermäle.
 19. Fallet har lett till att du lever med en hotbild?.
 20. Klockan 19 på kvällen orkade han inte leva längre och tog sitt liv.
 21. Jag jobbar främst med affärsutveckling och produktionsstöd, men en stor del av min tid läggs på vårt verksamhetssystem och att företaget lever efter omvärldens riktlinjer.
 22. I en stor intervju berättar hon om sin dramatiska uppväxt, hur det är att leva under mordhot och varför hon inte tycker att Joe Biden förtjänar partiets förtroende.
 23. var en ganska galen person när han levde, en natt slet han upp en pistol och satte i ansiktet på mej, jag höll på att skita på mej.
 24. Hackspetten kräver stora arealer lövrika skogar med en stor andel död ved, där den lever av framför allt större insektslarver.
 25. Trots att svenskarna och finländarna levde i betydligt mer öppna samhällen under våren, mår deras privatekonomi sämre än danskarnas, enligt en ny undersökning av Lowell, som utförts av Demoskop.
 26. För att de äldre ska kunna leva normalt igen menar han att Sverige måste få ner de sjunkande spridningstalen ännu mer, möjligtvis kombinerat med bra behandlingar, vaccin och bra immunitetstester.
 27. De studerade armfotingarna levde när de första djuren började utvecklas, under den tidsålder som kallas för kambrium.
 28. – Min man och jag ville leva en annan typ av liv, säger kocken Isabella Morrone, som flyttade från Stockholm till Österlen för tre år sedan.
 29. SHA–1 har övergivits av många aktörer, men den lever kvar på många håll.
 30. Förnyade förtroenden från våra kunder är avgörande för vår tillväxt och ett kvitto på att vi lever upp till våra kunders högt ställda förväntningar.
 31. Och mjölk från kor som bara äter gräs, kvistar och hö, alltså kor som får leva riktiga koliv och beta ute på ängar och i skog, det får man heller inte tag på här i Stockholmstrakten.
 32. – I stort sett lever jag på att föreläsa och ha workshops, och det är jättesvårt att till exempel visa folk origami i en webb–workshop.
 33. Barnen lever fortfarande, men de har placerats tillbaka i dysfunktionella familjer där det finns missbruk och misstankar om våld till exempel.
 34. Berättelsen om ”Circus of Books” är alltså dels ett stycke homosexuell historia, men det är också en ömsint skildring av komplexiteten att leva tillsammans, som en familj.
 35. Känner du press att denna bok måste leva upp till förväntningarna som skapats av det tidigare arbetet?.
 36. Ungefär så lyder en myt som berättas hos en ursprungsbefolkning i Amazonas vid namn Yanomami som lever i ett stort område mellan Venezuela och Brasilien.
 37. Det gör mig arg för att det finns en orättvisa som är utmanande för många att leva i.
 38. En får leva i nuet och blicka framåt i stället för bakåt och vara glad bara man finns till, säger hon nu, tre veckor efter tillfrisknandet.
 39. Det företag som skaffar sig ett Scienced Based Target (SBT) gör det för att veta hur mycket den egna verksamheten måste förändras för att leva upp till Parisavtalets mål om att begränsa uppvärmningen till 1,5 grader.
 40. I vår rapport ”Tech lever grabbmyten” ser vi att chefer förpassar jämlikhetsarbetet till frivilliga hos techbolagen.
Ordet lever uppdaterades 2020-06-28.

Synonymer, motsatsord (antonymer), betydelser m.m. till lever är bl.a. hämtade ifrån Folkets synonymlexikon Synlex, Folkets lexikon, Lexin - svenskt lexikon, Swesarus, Wiktionary och Institutet för språk och folkminnen. Datan har bearbetats efter att den hämtats. Användare har även bidragit med synonymer, motsatsord och betydelser. Exempel från tidningar har behandlats automatiskt och det kan därför förekomma enstaka fel.Mer information

Här nedan kan du hitta information om vad en synonym är samt hitta andra ord som kan vara av intresse.

Vad är en synonym och ett motsatsord?

En synonym är ett ord med samma eller en snarlik betydelse som ett annat ord. En kan säga att en synonym är annat ord för samma sak. Två synonymer kan dock ha olika ton och uppfattas på helt olika sätt.

Motsatsord, även kallade antonymer, är ord med just motsatta betydelser.