Synonymer till ligger bakom

Vi känner till en synonym till ligger bakom. Frasen ligger bakom är synonymt med ansvarar och kan beskrivas som ”är upphov till”.

Här nedanför kan du se alla synonymer, motsatsord och betydelser av ligger bakom samt se exempel på hur frasen används i det svenska språket.

Alla synonymer till ligger bakom

Följande ord betyder ungefär det samma som frasen ligger bakom och kan ofta användas istället.

 1. ansvarar

Vad är motsatsen till ligger bakom?

Det saknas motsatsord. Föreslå nya motsatsord till ligger bakom.

Vad betyder ligger bakom?

 1. är upphov till

Hur kan frasen ligger bakom användas?

Följande exempelmeningar visar hur ligger bakom kan användas.

 1. hårt arbete ligger bakom hennes framgångar
 2. en liga ligger bakom kuppen

Hur används frasen ligger bakom i svenska tidningar?

Exemplen nedan är hämtade från svenska tidningar för att illustrera hur frasen ligger bakom används i vanlig text.

 1. – Bara för att vi har 16 matcher utan förlust i årets serie så är det inte självspelande, det är hårt jobb som ligger bakom och vi måste hela tiden fila på detaljerna.
 2. – Om det är den ryska underrättelsetjänsten som ligger bakom det här, så kan det ses som en signal om att inga förrädare, inga illojala personer kommer undan – inte ens de som blivit utväxlade eller deras familjer.
 3. – Den som ligger bakom mordet på Aki måste ha haft motiv, praktisk möjlighet och mental förmåga.
 4. – Nu är det inte klarlagt vilka som ligger bakom det här, men det är en del av normaliseringen av hat mot olika grupper såsom Hbtq–personer, rasifierade och andra normavvikande.
 5. – Nu ska vi skåla för ett fantastiskt år av otroligt hårt arbete, egentligen många års arbete, som ligger bakom det här.
 6. – Det kan vara svårare att skilja en äkta sedel från en falsk när man är lite ovan och de som ligger bakom förfalskningarna fångar upp det här och tänker att det är lättare att prångla ut falska sedlar av en ny okänd typ, säger Michael Johansson.
 7. – Det mesta tyder på att det IS ligger bakom dådet, säger Ingmar Karlsson, forskare vid Centrum för Mellanösternstudier i Lund.
 8. – Det är tråkigt att den här världen av kunskapstörstande unga ska få förstöras och råka ut för sådana konsekvenser, säger Rickard Dahlstrand på Internetstiftelsen i Sverige, som ligger bakom konferensen.
 9. – Myrsyra och klor har blandats så att det har blivit gasutveckling, men vi vet inte än vad som ligger bakom händelsen, säger Mattias Ermanbrix, inre befäl vid Nerikes brandkår till SVT Örebro.
 10. – Att Gülenrörelsen ligger bakom kuppförsöket är ett trauma för oss troende muslimer i Turkiet.

Vad är en synonym och ett motsatsord?

Ordet synonym kommer från de grekiska orden 'syn' (samman) och 'onoma' (namn). En synonym är alltså ett ord med samma eller en snarlik betydelse som ett annat ord. En kan säga att en synonym är annat ord för samma sak. T.ex. är ansvarar en synonym till ligger bakom. Två synonymer kan dock ha olika ton och uppfattas på helt olika sätt.

Motsatsord, även kallade antonymer, är ord med just motsatta betydelser.

Du kanske också är intresserad av dessa ord?

Bild till frasen ligger bakom

Använd gärna bilden nedan om du vill länka till denna sida om frasen ligger bakom.

Bild med texten ligger bakom